hagymás virágok ültetése
Ajánló

Hagymást is hagymással! Ültetési, gondozási útmutató a hagymás virágokhoz

Nem kell hozzájuk nagy varázslat, pár egyszerű szabályt kell betartani, és hamarosan elképesztő színorgia fog kibontakozni otthonunkban!

hagymás virágok ültetése

Liliom, zantedeschia, tölcsérvirág, kardvirág, watsonia, dracunculus, sáfrányfű, vérvirág, tulipán – néhány név a hagymások népes táborából. A hagymásokat mindenki szereti, ők a növényvilág elkényeztetett csemetéi. Pirosak, sárgák, lilák, kékek, bordók, és beragyogják a kertet! Csoda, ha imádjuk őket?

Azért a puszta rajongás nem elég, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni hagymásainkból. Kezdjük az alapokkal!

Ültetés szempontjából kétféle csoport van, a tavaszi és az őszi ültetésű hagymások

Tavasszal a hagymások zömében gyönyörködni kell, ősszel pedig ültetni őket, de vannak olyan hagymások, amiket tavasszal kell ültetni és nyáron fognak virágot hozni. Ilyenek a dáliák, kánák, az íriszek, a kardvirágok, liliomok, a sáfrányfű. Ezekről itt olvashatsz bővebben: Mikor ültessük el nyáron virágzó hagymás és gumós növényeinket?

hagymas-virag-ultetese

A hagymások gyakorlatilag két szélsőséget nem viselnek el. Az egyik ilyen szélsőség a túl sok víz. A pangó víz fogalmával már megismerkedtünk. Ez az a nem kívánatos szituáció, amikor a víz nem tud elfolyni a kaspóból, ládából, cserépből, vagy a növény környezetéből, aminek következtében a delikvens folyamatosan ázik. Ez a legtöbb fajnak kifejezetten káros, ugyanis a hagymák nagyon könnyen berohadnak.

És a második fontos szempont: a hagymások gyakorlatilag igénytelenek az ültetőközegre, de a nagyon kötött talajokat nem viselik el. Olyan földbe kell ültetnünk őket, ami kellőképpen laza.  A jó minőségű virágföldet érdemes tőzeggel, és kevés homokkal elkeverni, hogy elérjük a megfelelő halmazállapotot.

hagymas-viragok-ultetese

Hagymások ültetése

Ha ültetünk, akkor alulra természetesen a szokásos drain réteg került, ami segíti a víz elfolyását. Amikor a hagymások elkezdenek virágozni, akkor semmiféleképpen sem tanácsos erőszakosan bolygatni, szétszedni őket. Nyári időszakban ne bontsuk meg őket, hanem igyekezzünk úgy dolgozni velük, hogy egyben maradjanak. Kivehetjük őket a cserépből, vagy akár kaspóval együtt is a földbe helyezhetjük őket.

Mi legyen a hagymásokkal elvirágzás után?

Nagyon fontos a hagymásoknál, hogy mindig csípjük le a levirágzott részt, akár kézzel, akár metszőollóval. A cél, hogy a hagymát ne erőltessük meg, ne veszítse el az energiáit, és a legfontosabb, hogy utána a leveleket hagyjuk szépen lassan visszaszáradni.

A jácint hajtatása háztartási körülmények között

Ha kora tavasszal, egészen január, február környékén már szeretnénk illatos jácintokat, akkor nem kell mást tennünk, mint ősszel fogni egy jácinthagymát, berakni egy mezei, egyszerű papírzacskóba, és betenni a hűtőszekrénybe. Itt mintegy plusz 5 fokon tároljuk három hónapig, majd kivesszük, és beültetjük egy cserépbe. Utána egy viszonylag hűvös, tíz fok körüli helyre tesszük, ott öntözzük, szépen gyökeret ereszt, utána pedig kirakjuk a melegbe. Így már kora tavasszal lesz virágzó jácintunk.

Mottónk: a hagymást is hagymással, avagy, aki színt szeretne csempészni a kertjébe, az már tudja, hogy mit is tegyen!

Újdonság! Csodaszép virághagymák nagy választéka vár rád a webshopban, amíg a készlet tart. Most érdemes körülnézned! shop.kert.tv