lycoris
Ajánló

A késő nyári kert legszebb hagymása, a Japánamarillisz

A Japánamarillisz (Lycoris) egy nagyon egzotikus megjelenésű, Ázsiából származó évelő hagymás növény. Hazánkban is egyre népszerűbb ez a közepes termetű, feltűnő növény. A legtöbb faja sajnos teleltetést igényel, de van neki egy faja, ami nagy biztonsággal tartható a kertben a hazai éghajlati viszonyok között is. A virágainak formája és színspalettája is nagyon változatos.

A japánamarillisz levélzete és virága

A Japánamarilliszek levélzete széles, szíjszerű és kékeszöld árnyalatú, nagyon hasonlítanak a szobai Amarilliszek levélzetéhez. A levelek különlegessége, hogy kora tavasszal kihajtanak a földből, majd nyáron vissza is húzódnak.

Kora ősszel, késő nyáron bújnak elő a földből a hosszú virágszárak, melynek mérete meghaladhatja az 50 cm-t. A virágszárak végén akár 6-7 virágnak is örvendhetünk. A virágok kifejezetten nagyméretűek és enyhén illatosak is. A virág színe legtöbbször rózsaszín, de vannak fehér, citromsárga, lila és bordó színű fajai is. Kései virágzásának köszönhetően nagyon értékes dísznövény a kertben. A lepkék és a méhek is kedvelik az őszi virágzása miatt. A legjobban díszfüvekkel és más évelő növényekkel együtt társítható.

Illatos Japánamarillisz (Lycoris Squamigera)

Ez a faj teljesen télálló a hazai kertekben. A legkönnyebben nevelhető és gondozást is csak alig igényel. Talajban sem válogat, de a legjobban a homokos és szerves anyagokban gazdag talajokat kedveli. Fontos a jó vízáteresztő képesség, mert a növény a nyári időszakban visszahúzódik, ekkor száraz talajt kell biztosítanunk a számára, viszont tavasszal és ősszel a növekedési és virágzási periódusban kifejezetten kedveli a nedves talajt.

Lycoris Squamigera

Illatos japánamarillisz

A legjobban teljes napfényben érzi jól magát, félárnyékban is nevelhető, de itt kevesebb virágot fog hozni. Virágai augusztus végén – szeptember elején jelennek meg, rózsaszín színűek, kellemesen illatosak. Az átültetést és a tőosztást nagyon nem kedveli. A legjobb a nyári nyugalmi időszakában elvégezni. Szétültetés után sokszor eltelik két év is, mire újra virágot hoz, de ez túlszaporodás esetén is előfordulhat. A nagyméretű hagymákat kb. 10-15cm mélyre ültessük el. Teljesen a föld alatt kell lenniük a hagymáknak. Átültetéskor a fiókhagymákat is szétválaszthatjuk és a helyükre ültethetjük kb. 10 cm mélyre.

Lycoris Aurea

Egy nagyon feltűnő faja a Japánamarilliszeknek. Nem teljesen télálló, érdemes védett, hűvös helyen teleltetni. Amennyiben a kerti teleltetésnél maradunk, nagyon vastag, minimum 20 cm-es lombtakarással óvjuk a téli hideg ellen. A virág színe nagyon ritka, citromsárga és kellemesen illatos. Virágzása kifejezetten kései, szeptember – októberben virágzik.

Lycoris Radiata (Vörös Pókliliom)

Ez a faj egyáltalán nem télálló. Nagyon karcsú termetű hagymás évelő. Virágai érdekesek, keskeny lepellevelei visszahajlók, szélük hullámos, porzóik kiállnak. A színe nagyon szép élénk rózsáspiros. Keskeny tőlevelei csak a virágzás után jelennek meg. Védett napos fekvést és nagyon tápdús, termékeny talajt igényel. Csak akkor virágzik, ha nyáron biztosítjuk neki a száraz nyugalmi időszakot.

japánamarillisz

Vörös pókliliom

Az itt felsorolt 3 faj a legnépszerűbb a Japánamarriliszek között. Választhatunk, hogy cserépben, dézsában a teraszon vagy épp szabad földben a kertben szeretnénk valamelyik faját szívesen látni. Próbálkozzunk meg velük, mert a szokatlan virág látványa és egy új növény gondozása felülmúlhatatlan élménnyé varázsolja a kertészkedés mindennapjait.

Szerző: Bugyi Zsolt