gyonyoru-kert
Inspiráció

Három gyönyörű kert, amit látnod kell

Összeszedtünk a világ legszebb parkjaiból hármat, hogy keresgélni se kelljen

A kozmikus tűnődés kertje, Skócia

Ezt a létesítményt alkotói szerint a tudomány és a matematika inspirálta, annyi bizonyos, hogy ez az egyetlen ilyen műfajú park az egész világon. A matematika jelen esetben nem azt jelenti, hogy a hely csupa derékszög és párhuzam, hanem egészen mást.

ht

Nemrégiben Charles Jencks házában járt Peter Higgs és Rolf-Dieter Heuer professzor, akik a svájci CERN programban dolgoznak. Ez a program az egyik legizgalmasabb tudományos vállalkozás mostanában – ha azt mondjuk, hogy részecskegyorsítás és isteni részecske, akkor mindjárt ismerősebben hangzik, igaz? Nos, Mr. Jencks állítólag a CERN program növényi metaforáját szeretné létrehozni kertjében, és ez alkalommal találkozott a két neves professzorral.

A kertet Charles Jencks és felesége, Maggie Keswick hozta létre a skóciai Dumfries város közelében 1989-ben. Szerintük a kert célja, hogy gondolkodásra, de legalábbis tűnődésre inspirálja a látogatókat. Az egyetlen probléma, hogy a kert az évnek csupán egy napján látogatható; sokan szeretnék, ha ez nem így lenne, de a tulajdonosok felhívták a figyelmet, hogy ez egy teljesen privát kert, a saját telkükön, amelyen házuk is áll. Legközelebb jövőre fogadnak látogatót, méghozzá a hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján.

Butchart Gardens, Kanada

Szakértők véleménye szerint a kanadai Butchart Gardens a világ legszebb kertjei között is a szűk elitbe tartozik, és egyesek nemes egyszerűséggel a földi mennyországnak is nevezik. Az ötven hektáron elterülő kert a Vancouver-sziget közelében található, és szinte minden évszakban érdemes felkeresni, mert mindig izgalmas arcát mutatja.

1904-ben nyitotta meg kapuit, egyike a legrégebbi kanadai parkoknak. 1953-ban lépett működésbe a park közvilágítása, az emblematikusnak számító Ross szökőkutat pedig 1964-ben adták át. 2004-ben a park századik születésnapjára a kertet nemzeti történelmi emlékhellyé avatták. A számtalan növényfaj mellett a kert tulajdonosai madárházakat is telepítettek, amelyekben papagájok, kacsák és más érdekes fajok találhatók. Van még csónaktúra, gyerekpavilon és körhinta, júliusban és augusztusban komolyzenei koncertek is fokozzák a romantikus hangulatot.

A Butchart Gardensben egész évben ötven kertész dolgozik azon, hogy a növényvilág a legjobb formájában legyen. A szervezők minden hónapban programfüzetben foglalják össze, mikor melyik virág fog nyílni, hogy a kertészkedésben nem jártas természetjárók is eljussanak a megfelelő részekre.

Suan Nong Nooch, Thaiföld

Ez a lenyűgöző botanikus park a Thaiföldi Pattayától húsz kilométerre található, és a népszerű üdülőövezet egyik szintén népszerű turistacélpontja. A park maga meglehetősen grandiózus kivitelezésű, és a növények mellett az épületekre is érdemes odafigyelni: a park tele van thai stílusú palotákkal, csarnokokkal, éttermekkel, és úszómedencével. A 600 hektáros területet 1954-ben vásárolta meg Pisit úr és Nongnooch asszony. Eredetileg egy gyümölcsültetvénynek adott helyet, de a hölgy egy külföldi útról visszatérve úgy döntött, hogy ő oda márpedig egy trópusi kertet fog telepíteni, ha törik, ha szakad.




1980-ban a nagyközönség előtt is megnyitották, a park a Suan Nong Nooch nevet kapta. A kert a thai kultúra turistákra specializálódott bemutatóhelye is, hiszen táncshow-knak, elefántlovaglásnak, kiállításoknak és egyéb színes programoknak is helyet ad.