magaságyás készítés
Ajánló

Hogyan készítsünk magaságyást?

A magaságyás több előnnyel is rendelkezik, például, hogy a tulajdonosának nem kell hétrét görnyedve művelnie a kertet, vagy hogy a növényeket nagyon jó minőségű talajba ültethetjük. Összeállítása pedig nem igényel túl nagy szakértelmet. 

magaságyás fából

Magaságyás készítés egyszerűen

 • Akármilyen egyszerű, téglalap alakú építményről is legyen szó, készítsünk előtte egy kezdetleges tervrajzot, hogy biztosan annyi anyagot szerezzünk be hozzá, mint amire szükségünk lesz.
 • Tulajdonképpen bármiből készíthetünk magaságyást; kőből, téglából, gumiabroncsból, hullámlemezből, de akár műanyag magaságyást is használhatunk. A leggyakoribb megoldás azonban a fa.
 • Ennek elkészítéséhez itt találsz egy nagyon jó videót: Szuper tartós magaságyás fából. Ezt a fa magaságyást már elláttam egy különleges öntözőrendszerrel, mely biztostja az állandó nedvességet, ezért mindenképp érdemes behatóan tanulmányozni a videót.
 • A fa magaságyáshoz célszerű választás az 50 mm vastagságú 150-200 mm szélességű palló. De ha nagyon stabilra akarjuk építeni, akkor vehetünk akár gerendákat is, ezek azonban elég drágák, és mozgatni sem túl egyszerű őket!
 • Nagyon fontos! Mivel élelmiszereket termelünk majd benne, ne kezeljük vegyszerrel, csak sima lenolaj kencével. Legalább egy nappal korábban kenjük le, hogy az olajnak legyen ideje beszívódni a fába. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor akár kétszer is.
 • Ágyásunk helyének kijelölése nagyon fontos! Egyrészt mérjük le, hogy biztosan elfér-e majd ott az ágyás, úgy, hogy könnyedén körbe tudjuk járni. És persze az sem mellékes, hogy mennyit éri majd az éltető nap! Az ideális esetben az ágyás minden szegletét éri legalább néhány óra közvetlen napfény.
 • Méretét tekintve, a legjobb, ha az ágyás nem túl széles, maximum másfél méter, át tudunk nyúlni rajta, elérjük minden pontját. A hosszúságát leginkább a helyi adottságok és persze a pénztárcánk szabja majd meg, de 4-5 méternél ne legyen hosszabb, mert nem lesz stabil. Magassága 60-80 centi között ideális, hogy hajlongás nélkül tudjunk tevékenykedni benne.
magaságyás készítés házilag
 • Érdemes felásni egy kicsit a terület, ahova telepíteni fogjuk. Így biztosítjuk, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon szivárogni, és a szükséges vízszintet is könnyen ki tudjuk alakítani.

Magaságyás építése házilag

 • Először is helyezzük el a merevítőket! Ezek fogják stabilan tartani a magaságyást. Lehetőleg vaskosabb gerendákat használjunk, legalább 50×50-es méretben. Kezelés után egyharmadig be kell ásni a talajba őket a leendő ágyás sarokpontjain. De ha 2 méternél hosszabb ágyást tervezünk, akkor nem árt, ha az ágyás közepéhez is teszünk egyet-egyet, hogy biztos ne tudja majd a föld súlya kinyomni az ágyás oldalát!
 • Kezdjük el szintenként összeszerelni! Csavarozzuk erős facsavarral az oszlopokhoz a pallókat. Értelemszerűen alulról felfelé! Ha készen van a keret, és meggyőződtünk róla, hogy erős és stabil, az alját egy ötödig töltsük fel kerti hulladékkal; falevelekkel (ne dió!), apró gallyakkal, fűnyesedékkel, stb. Ezek a későbbiekben a bomlásukkal fogják táplálni a növényeinket.
 • Ha nincs elegendő jó minőségű virágföldünk – hisz egy nagyobb magaságyáshoz akár több köbméter is szükséges lehet – akkor töltsük fel kétharmadig vagy akár a feléig rosszabb minőségű, mondjuk a kertből felásott földdel. Azt azonban szigorúan tartsuk be, hogy a felső felébe, de legalábbis a felső 25-30 centibe jó minőségű, szervesanyagban dús virágföld kerüljön. Ez nem lesz olcsó mulatság, de ezen ne  spóroljunk, hiszen ebben fognak hízni a növényeink! A későbbiekben már nem lesz szükség ekkora beruházásra, mivel a magaságyásnak éppen az az egyik nagy előnye, hogy a jó minőségű föld nem tud „elszökni” a talajba, mint egy hagyományos veteményesben, így később már csak után kell tölteni némi földet. Feltöltés közben ne felejtsük el tömöríteni is a talajt, hogy ne maradjanak benne légbuborékok!
konyhakert magaságyásban
Elkészült a kis konyhakert!

Önlocsoló magaságyás avagy öntözésmentes rendszer kialakítása

Mindent tovább lehet fejleszteni, így a magaságyás építésének tudományát is. Nemrég építettem egy víztározósat, azaz egy olyan emelt ágyást, amit nem  kell öntözni. Nagyon szép eredményeket értem el vele. Erről itt találsz részletes információkat: Öntözés mentes magaságyás

víztározós magaságyás

Eredményes kertészkedést kívánok Mindenkinek! 

Magaságyások nagy választékban most a Kert Shopban: https://shop.kert.tv/magasagyas-171

 Infografika forrása: Kreatív Farmer Magaságyás