a kerttervezés alappillérei
Ajánló

A kerttervezés 3 alappillére

Az alapos kerttervezés 3 alappillére a következő: Kertterv, anyagok a kerthez, kivitelezés

Aki komolyan gondolja, hogy szép és harmonikus kertet szeretne látni a háza körül, bizony jól átgondolt, erős gerincű tervvel kell elsőként rendelkeznie.

kerttervezés egy természetes kertben

Jól megtervezett természetesség – tervező: Larry Weaner,
forrás: https://www.mainegardens.org/

A kertterv

Ha hiányzik, vagy nem jó a terv, hiába vásárolunk kiváló minőségű burkolatot és növényeket, az idők folyamán kiderül: rossz volt a koncepció. Sok növény túlburjánzott, mások meg senyvednek, vagy ki is pusztultak. Az élhető környezethez hozzá tartozik pl. néhány szép koros fa, egy üdítő kerti csobogó, fenyők kis csoportjai és virágágyások. Persze mindez jó ízléssel elrendezve.

Mindenképpen figyelembe kell venni az épített környezetet, és ehhez kell alakítani a tervet. A kert és a ház szétválaszthatatlan egészet kell, hogy alkossanak, amelyben a ház olyan, mintha a tájból nőtt volna ki. A kert szerepe lehet a ház hibáinak elrejtése is – ha vannak ilyenek. Pl.: a futónövények közvetlenül a falra vagy lugasra futtatva elrejtik a kevésbé vonzó felületeket és közelebb hozzák a kertet a házhoz. A kertet felfoghatjuk a ház tereinek meghosszabbításaként. Lehetőleg minőségi, időtálló és természetes anyagokat használjanak.

Sok barátotok van és nagy kerti partikat fogtok rendezni?

Ehhez nagyobb burkolt területre van szükség, ahol felállítható a grill és az asztalok. Ha ezt a ház közelében alakítjátok ki, akkor a háziasszonynak nem kell a tálcákkal sokat gyalogolni. A gyerekek játszóhelyétől érdemes középmagas növénycsoporttal elválasztani a kerti sütögetőt, mert senki sem szereti a bográcsba pottyanó labdákat!

Csendes, szemlélődő pihenésre fogjátok használni a kertet?

Ebben az esetben érdemes különleges formájú, levelű, virágú növényeket választani, akár igazi növényritkaságokat is begyűjthettek. Ültethettek törpe növényeket: örökzöldeket és cserjéket, melyek lassú növekedését nem fogja egy-egy önfeledt labdázó „megtörni”.

Ha már tudjátok, a kert mely részét mire fogjátok használni és készítetek egy  méretarányos vázlatot is, akkor a szempontok szerinti fajták kiválasztásban segíteni fognak a legközelebbi kertészeti áruda dolgozói. A növényvásárlás bizalmi dolog. Szakkereskedésben vásároljatok, ahol mindig megbízható az áru.

a kerttervezés alappillérei

A kert növényei

A kerti növényeknél fontos, hogy hazaiak legyenek, mert más éghajlatú helyről ugyanaz a fajta sem biztos, hogy megmarad. A hazai nemesítésű dísznövény fajták pedig külföldön is híresek az ellenálló képességükről. Még nagyobb lehet a bizalom, ha régóta működő bemutató kerttel is rendelkezik a szakkereskedés, és idősebb példány is megtekinthető az adott növényből.

A szép díszkert érték, jó befektetés, a kultúra része. A jó értelemben vett jólét mérőfoka. Ha belépünk valaki kertjébe, az majdnem olyan, mintha a lakásába lépnénk be.

A kerttervezésben nagy segítségedre lehet az internet, a kerttervező applikációk, a növénytársítási kisokosok. Ha még sosem használtad ezeket, érdemes elolvasnod a következő cikkünket is: Így tervezz kertet online!

kiváló minőségű csíramagok