Ajánló

8 jól bevált házi praktika a szép szobanövényekért

A tél nem csak nekünk embereknek megterhelő, szobanövényeinket is megviseli. Néhány régi házi praktikával azonban megelőzhetjük a bajt.

1, Találjuk meg számukra az ideális helyet!

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy növény a lakás melyik szegletében kerül elhelyezésre! Sokszor néhány centiméteren belül is nagyon eltérőek lehetnek a fény- és hő viszonyok.

Tehát, ha egy növénnyel sehogy sem boldogulunk, érdemes egy-két új helyet kipróbálni a lakásban, mielőtt lemondanánk róla. Ebből következik, hogy olyan növényt, ami jól érzi magát valahol, ha tehetjük, ne mozgassunk! Ez különösen igaz az orchidea esetében, ami kifejezetten rosszul viseli a költözködést.

házi praktika kávézaccal

kávézacc

2, Sör és vizes tej

Havonta törölgessük át a leveleiket egy kis sörrel vagy vizes tejjel! Ettől nem csak szép fényesek lesznek, de a kártevőket is elpusztítjuk. Ráadásul ilyenkor még idejében észrevehetjük, ha baj van, és a kevéske kártevőt eltávolíthatjuk kézi erővel is. Például ecetes vattával. Kicsit pepecselős munka, de garantáltan végez az igen szívós – szó szerint – pajzstetűvel.

3, Ecet

Az ecetet más problémák, például rozsdagomba ellen is használhatjuk. Minden liternyi permetező vízhez adjunk egy evőkanál ecetet! Ennél erősebb koncentrációban azonban ne használjuk, mert az ecet a növényeinkben is kárt tehet!

4, Kamillatea és egyéb gyógynövények

Nagyon jótékonyan hat a növényeinkre, ha kamillateával, mezei zsurló- vagy cickafark főzetettel permetezzük őket. Ez egyrészt ellenállóbbá teszi a növényt, másrészt elég sok kártevőt elűz.

házi praktika banánhéjjal

A kártevők is elhasalnak rajta

5, Fokhagyma

Sajnos akadnak olyan kártevők, amik a növények talajában húzzák meg magukat, és ott csinálnak nagy kárt. Ezek ellen hatásos lehet néhány gerezd fokhagymát a 2-3 centi mélyen a földbe dugni. De kiváló tetűűző például a banán héja is, amit feldarabolva, szintén a növény köré a földbe kell dugni.

6, Krumpli

A talajban meghúzódó férgek nyakon csípésére jó technika, ha néhány szelet krumplit szórunk a talajra. Ennek a kukacok egyszerűen nem tudnak ellenállni, és előbújnak, hogy lakmározzanak belőle. Amikor ez megtörténik, nekünk nincs más dolguk, mint kiszedni és kidobni a krumpli darabot.

házi praktika krumplival

Nem csak mi szeretjük

7, Kávézacc

Ha növényeink egészségesek, akkor ellenállóbbak is! Ez pedig nem lehetséges megfelelő táplálás nélkül. Keverhetünk például a földjükbe lefőtt kávézaccot! Így nem csak rengeteg hasznos ásványi anyaggal látjuk el a növényt, de a talaj szerkezetét is javítjuk.

8, Főtt tojás leve

Szintén rengeteg hasznosítható elemet tartalmaz a főtt tojás leve. Ha magunkat néhány finom lágytojással tápláljuk, ne feledkezzünk meg a növényeinkről sem! Tegyük félre a vizet, amiben főztük a tojásokat, és locsoljuk meg vele a növényink földjét!
Persze nem árt, ha előtte hagyjuk kihűlni! 🙂