tubarózsa
Ajánló

Csábító illatfelhő kertben vagy cserépben – a tubarózsa

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) Mexikóból származó növény. Hazánkban az 1700-as évek végén terjedt el, de még mindig igazi különlegességnek számít. Nyár végén hozza porcelánszerűen merev, illatos virágait, melyek bódítóan édes illatot árasztanak.  Illatának köszönhetően illóolaja az egyik legjobb parfüm alapanyag.

Rizómái, melyek hagymára hasonlítanak, nem bírják sem a szárazságot, sem a hideget. Nyárra kiültethető a kertbe, viszont ősszel fel kell szedni, mert a 15 fok alatti hőmérsékleten nem fejlődik és megfázik. Virágzás után a növény nyugalmi periódusba lép, a levelei elhalnak.

tubarózsa

A tubarózsa ültetése

A tubarózsát nevelhetjük a kertben vagy cserépben. A tavaszi fagyok elmúltával ültessük laza, homokos és tápanyagban gazdag talajba. Fontos neki a megfelelő vízáteresztő képesség, a legjobb, ha homokot elkeverünk egy marék komposztált marhatrágyával. Az ültetés során a rizómái csupán 5-6 cm mélyre kerüljenek. A kertben olyan helyet kell neki találnunk, ahol a nap minimum 8 órán át süti, mert nagyon nagy a napfényigénye. 2-3 hónapnyi meleg időre van ahhoz szüksége, hogy meginduljon a virágzás.

A tubarózsa gondozása

 A tubarózsa gondozása viszonylag egyszerű. Amire nagyon oda kell figyelnünk, az a fölösleges víz elvezetése, mert a rizómái nagyon könnyen rothadásnak indulnak. Ezért kell neki a jó vízáteresztő, homokos földkeverék. Normál időben minden másnap megöntözhetjük, mert nagyon szereti nyáron a vizet. Szárazság és forró idő esetén akár minden napos öntözést is igényelhet.

Minden második héten keverjünk be neki folyékony guanós tápot és azzal is öntözzük meg. Ha a növény elvirágzott, vágjuk le a virágszárakat, öntözzük kevesebbet és várjuk meg, amíg a levelek elkezdenek megsárgulni. Ha a kertben van a  növényünk, a fagyok beállta előtt pár héttel szedjük ki a rizómákat és száraz, szellős helyen szárítsuk meg őket, mielőtt a téli tároló helyére visszük.

Ha konténeres a növényünk, akkor a fagyok előtt is elég elvinnünk a konténert a telelőbe, de a földjét addigra valamennyire szárítsuk meg a rothadás elkerülése végett. Telelőhelyként hűvös és szellős, semmiféleképpen sem párás és vizes helyet válasszunk. A szabadon lévő száraz rizómákat papírba is csomagolhatjuk, vagy száraz tőzeg, esetleg fűrészpor közé dugjuk.

tubarózsa

A tubarózsa virágzása

Hogy virágozhat minden évben a tubarózsa? Azok a rizómák, melyek virágoztak, csak több év múlva fognak újra virágzani. Ezért nagyon fontos, hogy amikor ültetjük tavasszal a tubarózsa rizómánkat, gondoljunk erre időben.

A tubarózsa központi nagy rizómája körül hagyjunk pár kisebb rizómát körben. Ezek a kisebb hagymák fognak nekünk virágzani a következő évben. A külső apróbb rizómákat is le lehet választani, arról szaporíthatjuk a növényünket. Ezeket a leválasztott sarjakat a fagyok elmúltával, tavasszal, elültethetjük a kertbe vagy cserépbe. Gondozása ugyanúgy zajlik, mint a nagy rizómák esetében. Ezzel a módszerrel minden évben lehet virágzó tubarózsánk.

Pár érdekes tubarózsa fajta

Polianthes tuberosa:

Ez a növény megszépíti a virágágyásokat és rendkívül szép vágott virágot ad. Nyáron nyíló virágzatát fehér és illatos virágok alkotják. Egy nagyon szép alapfaj. Magassága 30-50 cm.

tubarózsa

Polianthes tuberosa

Polianthes tuberosa The Pearl:

Ez a fajta nagyon régi. Ugyanolyan, mint a Polianthes tuberosa, de a virágai nagyon szépen fél-teltek. Sűrűn lehet kereskedelmi forgalomban találkozni vele. Illata szinte rendkívüli.

tubarózsa the pearl

Polianthes tuberosa ‘The Pearl’

Polianthes tuberosa Pink Sapphire:

Ez egy rendkívüli, újonnan nemesített fajta. Virágai szép rózsaszínben pompáznak és teltek is. Mérete és illata megegyezik a többi növénnyel.

tubarózsa pink sapphire

Polianthes tuberosa Pink Sapphire

Polianthes tuberosa Yellow Baby

Nagyon különleges sárga virágú fajta. Virágai teljesen szimplák és illatosak. Méretben kissé alacsonyabb, 20-30 cm.

tubarózsa yellow baby

Polianthes tuberosa Yellow Baby

Polianthes tuberosa Cinderella

Ez a fajta az egyik legújabb nemesítések egyike. Virágszíne a rózsaszínnél kissé sötétebb, élénkebb. Már már szinte lilás, ciklámenes színű. Nagyon feltűnő növény a tubarózsák között. Illata szintén nagyon kellemes, virága teljesen szimpla. Magassága eléri a 30-50 cm-t.

tubarózsa cinderella

Polianthes tubarosa Cinderella

 

Ez a régen népszerű virág manapság már kicsit háttérbe szorult, de bízom benne, hogy újra felfedezik maguknak a kifejezetten illatos virágokat kedvelő kertészek. Az én kertemben minden évben a tubarózsa az illatos sztár.

Szerző: Bugyi Zsolt