kutyás gyep
Gyep

Kutya a kertben – hogy lesz így angol gyepem?

Fizetett együttműködés

Kétféle ember van: aki szép kertről, igazi angol pázsitról álmodozik, és aki szép kutyás gyepet akar. Utóbbi eddig lehetetlen küldetésnek tűnt. Tudniillik a kutya futkározik, ás és a legrosszabb, hogy mindenhova odapisil.

Az pedig ronda, sárga foltokhoz vezet. A kutya vizelete egy nagyon erősen maró hatású folyadék, extrém magas nitrogén tartalommal. Szabályosan kiperzseli a gyepet, mintha csak kiborult volna a pétisós zsák.
Egy féltőn gondozott pázsit esetén senki nem szeretne ilyen balesetekkel együtt élni. Pláne, ha ez naponta többször ismétlődik.

kipisilt kutyás gyep

Sárga foltos kutyás gyep Fotó: www.plantura.garden

Mi a megoldás a kipisilt fűre?

Legegyszerűbb lenne lemondani a kutyáról. Persze, ha a családban van 1-2 kicsi gyerkőc, aki folyton a kutyust kéri karácsonyra, húsvétra, szülinapra… előbb utóbb elfogynak az ész érvek, és azon kapod magad, hogy bizony ott a blöki.

Vannak köztes megoldások, amelyek a probléma forrását, azaz a kutyát próbálják  megváltoztatni. De a különböző tabletták, ivóvízbe helyezhető kövek ideig-óráig jelentenek csak megoldást és nem is minden esetben elég hatékonyak.

Jelentősen csökken a foltok száma és súlyossága, ha mielőbb fel van hígítva a vizelet: belocsolással, vagy az öntözőrendszerrel. Folyamatosan őrt állni nem lehet, és télen az öntöző sem működik. Szezonban az állandó öntözés sem tesz jót agyepnek, előhívja a gombás fertőzéseket, így ez a módszer sem a nyugodt álom záloga.
A kenneles tartás, és a napi többszöri séta pedig számos extra feladatot ró a gazdira.

Adja magát, hogy ha Mohamed nem megy a hegyhez, akkor a hegynek kell mennie Mohamedhez, azaz a kertet kell felkészíteni, ellenállóvá tenni a kutya vizeletével szemben.

kutyás gyep

Csak az a szép, zöld gyep…. Fotó: image.stern.de

Hogyan semlegesítsük a fűben a vizeletet?

Ehhez azonban ismerni kell a probléma mibenlétét. A fő gond az extrém magas nitrogén koncentráció. Ezt kell semlegesíteni.
A természetben a nitrogén kötött formában található meg a talajban, az átalakításáért a nitrogénkötő baktériumok felelősek.
A műtrágyázási gyakorlatnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben az anyatermészet ezen szorgos kis munkásai jelentősen megtizedelődtek. A műtrágyák a növények számára azonnal felvehető formában tartalmazzák a nyomelemeket, tápanyagokat, így a talajélet, ami korábban előállította az elhulló szerves anyagokból
a humuszt, elszegényedett, éhenhalt.
Így most nagyon kevés olyan speciális nitrogén megkötő baktérium van a talajban, ami segítene a kutyus koncentrált vizeletét semlegesíteni.

A megoldás tehát ezeknek a hasznos baktériumoknak az elszaporítása, serkentése.
Erre ad könnyen alkalmazható megoldást az EsstenceFastGrass kutyás kertre való növénykondicionálója (1l és 5 l kiszerelés).
A már ismert gilisztahumusz alapú EsstenceOrigo továbbfejlesztett változata speciális adalékanyagokat tartalmaz, amelyekkel a gyep felkészíthető a kutyusok vizeletének semlegesítésére állandó locsolás nélkül is!

A FastGrass hatékonysága a kevert gabonafélék csíralevében lakozik. A gabonák a fűhöz hasonlóan egyszikű növények, így hasonló hormonokat és enzimeket termelnek. Ezek a tápanyagcserében fontos szerepet játszanak, így serkentik a gyors regenerálásra a lepisilt gyepet. A talajban élő nitrogén megkötő baktériumok számát pedig az Esstence Origo befolyásolja.
Rendszeres alkalmazásával ( 2 hetente) a gyep toleránssá válik a kutyapisivel szemben, sokkal kisebb mértékben tudja megmarni és gyorsabban regenerálódik.

Gomba elleni védelem

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a gombabetegségek ellen is védett lesz a kert, hiszen a növénykondicionáló alapja a gilisztahumusz kivonat, ami a patogén gombák visszaszorításában és az egészséges talajélet egyensúly visszaállításában segít.

A természet végtelenül bonyolult rendszere jól ki van találva. Évmilliárdok óta önfenntartó, fejlődő, helyet ad növényeknek és állatoknak egyaránt. Nekünk sem kellene mást tennünk, csak lehajolni a már kitalált, jól működő megoldásokért a biológiához.
Így a kert is szép lesz, és a kutyus is jöhet bátran, hogy boldogságot, szeretetet adjon a családodnak!

Egységes, szép kutyás gyepet kíván
Molnár Gábor Éva
– a füvesasszony
https://kertfuvesites.hu

kiemelt kép: chepkadog.net