banánfa, banán
Ajánló

Mi fán terem? 10+ meglepő kép ételeink előéletéről

Láttad már, hogy néznek ki mindennapi ételeink szüretelés előtt? Készülj fel, hogy a képek láttán igencsak meg fogsz lepődni!

Kávé, kakaó reggelire, egy energia dús banán edzés után, fekete bors a húsleveshez, pisztácia délutáni nasi gyanánt. Importcikkek, melyek oly régóta részük mindennapi táplálkozásunknak, hogy eszünkbe sem jut, milyen messziről jönnek és a legtöbbjüknél fogalmunk sincs, mi fán teremnek, fán teremnek-e egyáltalán?

A következő képek betekintést nyújtanak e népszerű finomságok betakarítás előtti állapotára, melyek láttán, be kell valljuk, olykor bizony mi is igencsak meglepődtünk..:-) Jó szórakozást!

földimogyoró

A földimogyoró a világ második legfontosabb olajnövénye. Őshazája Dél-Amerika (Brazília), e területen vadon is előfordul. 

szezámmag

A szezámmag egy Indiából származó, körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény magja.  

kesu

A kesu  Közép-Amerikában őshonos örökzöld növény. A szömörcefélék családjába tartozik. A kesufa 5-10 méter magasra nő meg. 

sáfrány

A sáfrány a világ legdrágább fűszere. A sáfrány, arany-, narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Csupán 0,08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető.

tőzegáfonya

Az amerikai tőzegáfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt áfonya nemzetség egyik faja. Bogyótermését gyümölcsként, fűszerként és gyógynövényként is fogyasztják. Észak-Amerika keleti részén honos. 

gránátalmafa

A gránátalma vagy pomagránát Kelet és Dél-Ázsia növénye, de elterjedt Amerikában és Kínában is. 2 m magasra növő cserje; apró, tojásdad, hegyes végű levelei párosával ülnek a vöröses levélnyélen.

kávécserje

 A kávéfajok Afrika és Ázsia trópusi területein, illetve Dél-Afrikában őshonos cserjék vagy kis fák. Két kávéfaj értékes és széles körben elterjedt haszonnövény, mert terméseik magjaiból (kávészemek, kávébabok) készítik a kávét. A világ kávétermesztésének mintegy 75–80%-át az arab kávé (Coffea arabica), míg mintegy 20%-át a robuszta (Coffea canephora) adja. 

mandulafa

A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

vanília

A vanília más növényekre felkúszó növény. Eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták.

ananász

Az ananász előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Az ananászt Brazíliában és Guyanában a földek körül ültetik s itt minden ápolás nélkül két év alatt gyümölcsöt hoz. 

kelbimbo

A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta  egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik. 

pisztácia

A pisztácia vagy pisztáciafa (Pistacia) a szömörcefélék családjába tartozó nemzetség. Legismertebb faja a Pistacia vera, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. s amelynek olajokban gazdag magját fogyasztják. A pisztáciafák átlagosan 10 m magasra nőnek, sivatagi fák. 

banán virágzat

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3–5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. 

fekete bors

A fekete bors (Piper nigrum) a trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza csonthéjas termését. Amikor a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban van, leszüretelik a szemeit, melyeket hosszan, napon szárítanak ki.  A fekete bors a legcsípősebb borsfajta.

Forrás: BoredPanda, Wikipédia