nőnap
Ajánló

Mióta és miért is tartjuk a nőnapot?

Nőnap alkalmából lássunk egy kis történelmi áttekintést, honnan is ered ez az ünnep. A nemzetközi nőnap a lányok – hölgyek iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. Ezt a jeles napot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős gesztussal szemben, munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív ünnep volt.

a nemzetközi nőnap története

Hogy miért éppen március 8?

Az első, e naphoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. Ezután a nők egyenlőségének kérdése egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

nonap

nőnapi tüntető – Csendőrök vezetik el a jogaiért tüntető nőt

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első Nemzeti Nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. Később, 1911. március 19-én Ausztria, Dánia, Németország és Svájc is csatlakozott. 1917. március 8-án pedig az orosz nők tüntettek kenyérért és békéért. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

nonap

Munkásnő a ’60-as években

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás és a hölgyek előtti tisztelgés lett az ünnep hangsúlyos mondanivalója.

Ma már virággal köszöntjük a hölgyeket 🙂 Boldog nőnapot a kert.tv összes kedves Olvasójának!

nőnap

Isten éltesse a nőket!