szép előkert
Inspiráció

Így lesz mutatós a lusták előkertje!

Az előkert a ház névjegye, ami az ott lakók rendszeretetéről, szorgalmáról és szépérzékéről tanúskodik. De mi van akkor, ha nincs időnk és rátermettségünk a kertészkedéshez? Egy szép, kevés gondozást igénylő "névjegyet" akkor is letehetünk az asztalra.

Ha nem akarunk vagy nem tudunk túl sokat bajlódni a kertészkedéssel, egy mutatós, hívogatós előkertet akkor is össze tudunk hozni. Szerencsére ennek a műfajnak az egyik követelménye, hogy ne legyen bonyolult, így nem kell benne felvonultatni botanikai ismereteink teljes tárházát, és szükségtelen növénydzsungelt telepítenünk a ház elé.

előkert

A minimum

Néhány alapszabályt azért érdemes szem előtt tartani:

    • Az előkert stílusa mindenképp passzoljon a házéhoz. Pl. egy modern, minimalista házhoz letisztult, egyszerű előkert dukál.
modern előkert
 
  • Lombos, nagyméretű fát nem szokás előkertbe ültetni, különösen nem gyümölcsfát, és ha lehet, mellőzzük a terebélyes örökzöldeket is.
  • A törpe növésű örökzöldek és oszlopos alakú növények viszont jól mutatnak itt. Ezek előnye általában, hogy kitartó, életrevaló fajták, amik különösebb gondozás nélkül is szép díszei a kertnek.
  • Fák közül az alacsony növésű, gömbkoronás, csüngő vesszejű, mutatós virágú és cifra levelű fajtákat válasszuk, kisebb kert esetén ilyenből bőven elég egy darab is.
  • Hálás növények lesznek még az előkertben a sövénynek alkalmas fajták és a kora tavasszal virágzó cserjék is, például a sombokor vagy a varázsmogyoró.

Tulajdonképpen ezzel meg is volnánk, már csupán néhány díszkő és sűrű pázsit szükséges. Egy ilyen fajtákból álló előkert ápolása nem igényel túl sok ráfordítást, és ha szép az elrendezése, akkor egész évben jó benyomást kelt majd rólunk. Az elrendezés egyik alapszabálya, hogy emeletesen “építkezzünk”: magas mellé alacsony növény kerüljön!

előkert
 

Egy kicsivel több

Egyel magasabb fokozat, ha virágokat is ültetünk. Kis szigeteket alakíthatunk tavaszi virágzású hagymásoknak, mint például a tulipán, jácint, nárcisz, vagy a legkorábban nyíló fajtáknak, mit a téltemető és a hóvirág.

Elvirágzásuk után követhetik őket az egész nyáron viruló árvácskák és társaik, ezek közé mutatós fűszernövényeket is elrejthetünk, például levendulát vagy rozmaringot. Ezek több odafigyelést és munkát igényelnek, hiszen ágyásaikat rendben kell tartani és ültetésük is igényel némi időt, de a végeredményt tekintve mindenképpen megéri a belefektetett energia.

előkert virágokkal

Fotó: www.purovivo.de

Virágforgó igényeseknek

A virágok megválasztásánál az igazán igényesek arra is ügyelnek, hogy egymás után nyíló fajtákat ültessenek ki, így tavasztól őszig mindig lesz virágdísze a kertnek. A tavaszt először a hóvirág köszönti, majd jönnek a kankalinok, hunyorok és a turbántok. A következő, már a nyár közeledtét jelző virágokat az azáleák, csíkos ibolyák és a szívvirág hozzák, a sisakvirág és bórkóró virágai pedig egészen őszig ékesednek.

Kiemelt fotó: albertolamaphotography.com