szivvirag
Ajánló

Egy romantikus tavaszi évelő, a szívvirág

A szívvirág (Lamprocapnos spectabilis, korábban Dicentra spectabilis) egy Kínából és Japánból származó évelő. Gyönyörű szív alakú virágait áprilistól májusig hozza. Angolul vérző szívnek nevezik ezt a rendkívül romantikus virágzatú növényt. A szívvirág egy igazi falusi virág, mely korábban nálunk is megtalálható volt minden magyar kertben.  Számára megfelelő helyen nagyon hosszú életű, érdemes hát közelebbről is megismerkedni vele!

A szívvirág jellemzése

A szívvirág kúszó gyöktörzsével terebélyes növénnyé fejlődik. Üreges szárain a levelei kétszer hármasan összetettek, nagyon mutatósak és kecsesek. A különleges, lapított szív alakú virágai oldalra hajló fürtökben nyílnak, színük a fehér, rózsaszín és a piros különböző árnyalataiban pompáznak.

Virágzási ideje április – május. Szoliterként vagy évelőágyásokba is egyaránt ültethető. Számításba kell vennünk, hogy virágzása után júniusban visszahúzódik. Így a legjobb olyan helyre ültetni, ahol más növények között van, vagy az előtte lévő növény eltakarja zöld leveleivel a szívvirág kopasz helyét.

Nem túl igényes évelő növény. A tűző napot nem tűri! Csak félárnyékban vagy teljes árnyékban érzi magát jól. Szereti a hűvös, párás kertrészeket. Némi szárazságot elvisel, de mivel szereti a nedves talajt, nyáron rendszeresen öntözzük. Humuszban gazdag, jó vízelvezető vagy homokos talajba ültethető.

szivvirag

Romantikus késő tavaszi virágágyás szívvirággal

A szívvirág szaporítása

Magvetéssel vagy tőosztással is történhet

 • Magvetés: A virágzás után megjelennek zöld, hosszúkás termései. Amikor ezek megszáradnak, a burok, mely apró fekete, fényes magvakat tartalmaz, szétnyílik. Ezeket a magokat kell elvetni rögtön a szedés után. Hűvös, árnyas helyet válasszunk a magvaknak. Ültetési mélysége csak 1 cm legyen. A földjüket rendszeresen tartsuk nedvesen. Mivel hideg hatás kell, hogy érje a magvakat, a következő év tavaszán várhatjuk az első levélkék megjelenését. Az így vetett növények virágzása csak nagyon körültekintő gondoskodás mellett várható 4 év elteltével!
 • Tőosztás:  Az én észrevételem szerint a legjobb időszak a tőosztásra szeptember vége vagy október eleje. Csak és kizárólag nagyon szépen kifejlődött, nagy bokrokat szedjünk szét! Ássuk ki a növényt a földből. Úgy válasszuk szét egy éles metszőolló segítségével, hogy rügy és gyökér is legyen a leválasztott növényünkön. Egy nagy növény általában 4 – 5 növénnyé választható szét. A szétválasztott növényeket árnyas helyen azonnal ültessük el kb. 5 – 6 cm mélyre, majd alaposan öntözzük meg. Száraz időben folyamatos öntözést fognak igényelni. Virágzás már a következő évben is várható.

Ismert és pár kevésbé elterjedt szívvirág fajta

 • Dicentra spectabilis vagy Lamprocapnos spectabilis (Nagy szívvirág)

 Az egyik legelterjedtebb a szívvirágok között. Nagymamáink kertjében is látni lehetett. Rendkívül mutatós a bókoló zöld leveleivel és az oldalra hajtó rózsaszín, szív alakú virágaival. Mérete elérheti az 50 – 80 cm-es magasságot is.

nagy szívvirág

Nagy szívvirág

 • Dicentra spectabilis Alba

A nagy szívvirág fehér változata. Levelei sokkal világosabbak, a virág színe hófehér. Törékenyebb mint a rózsaszín változat. Kifejletten 60 – 80 cm magas.

nagy szívvirág, fehér

A nagy szívvirág fehérben

 • Dicentra spectabilis Valentine

Ez egy igazi ritkaság a nagy szívvirágok között. Levelei egészen sötét színűek. A virágai nagyon szép meggypiros színben pompáznak. Magassága 50 – 60 cm.

nagy szívvirág, piros

Dicentra spectabilis Valentine

 • Dicentra spectabilis Gold Heart

Egy igazán új fajta a nagy szívvirágok kínálatában. Virágszíne ugyanolyan, mint a Dicentra Spectabilis virágai. A lombja viszont igazán figyelemfelkeltő, aranysárga színben pompázik! Magassága 50 – 70 cm.

 • Dicentra Peregrina – Hybrid Amore Rose: Törpe szívvirág fajta

Virágai nagyon szépek. Élénk ciklámen és rózsaszín keverékében pompáznak. A levelei igen mutatósak, aprók, ezüst színűek. Mérete kifejlett korában 15 cm.

 • Dicentra Peregrina – Hybrid King of Hearts

Elterjedtebb a törpe szívvirágok között. Nagyon szép ezüstözött levelei körülölelik a virágokat. Virágai szép rózsaszínűek, bókolva ülnek a virágszárakon. Magassága 15 – 20 cm.

dicenta peregrina hibrid szívvirág

Dicenta Peregrina – Hibrid szívvirág

 • Dicentra Peregrina – Hybrid Ivory Hearts

Ez a növény egy igazi ritkaság a kertben! Törpe szívvirágok közé tartozik. Ezüstözött színű levelei szinte páfrány szerűek. Apró, hófehér virágait tömegesen hozza a virágszárak végein. Magassága 15 cm.

törpe szívvirág

Dicentra Peregrina – Hybrid Ivory Hearts

 • Dicentra Formosana Spring Gold

Nagyon szép új fajta a szívvirágok között. A törpe szívvirágoknál magasabb növény. Magassága elérheti a 25 – 30 cm-t. Lombja nagyon mutatós, a sárga különböző árnyalataiban tündöklik.  Viszonylag hosszú virágszárain csoportosan ülnek nagyon szép rózsaszín virágai.

 • Dicentra Peregrina – Hybrid Candy Hearts

Rendkívüli szépségű kisméretű szívvirág. Nagyon ritkán található meg magyar kertekben, igazi ritkaság. Levelei ezüstös színűek. Virágai a rövid szárak tetején ülnek. nagyon szép rózsaszín árnyalatúak. Magassága 15 cm.

szívvirág

Dicentra Peregrina – Hybrid Candy Hearts

A különböző szívvirágokat érdemes alkalmaznia  saját kertünkben is. Rendkívül látványos, romantikát sugalló növények. A méret, szín és a fajtaválaszték is nagyszerű. A saját kertemben csodájára járnak virágzásuknak minden évben újra és újra.

Szerző: Bugyi Zsolt