őszi balkonláda növények
Ajánló

6 színes, szagos növény a mutatós őszi balkonládába

Ősszel sem kell lemondanunk a szép balkonládáról, számtalan növény közül választhatunk, melyek virágdíszben pompáznak egészen a novemberi fagyokig.

árvácska balkonládában

árvácska

Árvácska

Az ősz jolly jokere a szivárvány összes színében pompázó árvácska (Viola x wittrockiana), mely egyszerű igényű, szereti a napos, félárnyékos helyet, és ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt részeit, újabb és újabb virágokkal ajándékoz meg minket. 

Árvácska ültetése

Az ősz az egyik legjobb időpont e helyes kisnövények ültetésére, mivel még meleg a talaj és a klíma is tökéletes a gyors növekedésükhöz. Az árvácskák ősszel még több héttel a fagyok után is folytatják a virágzást. A legtöbb árvácska sikeresen áttelel, így tavasszal újra kivirágzanak, ami kora nyárig is eltarthat.

Tipp! Ültesd őket egy virágágyásba tavaszi hagymásokkal, mint a nárciszok, kikericsek, tulipánok, jácintok. Először az alaposan felásott földbe ültesd el a hagymásokat, azután a hagymások elé vagy közé tegyél árvácskát. Tavasszal együtt fognak majd virágba borítani a kertedet. A tavaszi hagymások ültetéséről itt tudhatsz meg többet: Ültessünk tavaszi hagymásokat!

Jól mutat balkonládában, a teraszon cserépben, konténerben, virágágyásban, ágyásszegélynek ültetve, de akár egy kivájt tökben is remekül érzi magát. 

őszi virágkollekció árvácskával, dísztökkel

Őszi színkavalkád a teraszon árvácskával, dísztökkel, díszkáposztával

árvácska őszi konténerben

Krizantém

A hidegtűrésben kiemelkedik még a sorból a krizantém, más néven aranyvirág, mely Kínában  az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják, de az egész Távol-Keleten nagy becsben tartják, őt láthatjuk a japán uralkodók hivatalos címerén is. Virágzása a tél közeledtét jelzi, ő az ősz utolsó virága, hiszen virágzásához napi 13-14 óra sötéthez van szüksége. Az alacsonyabb krizantémfajtákat jó szívvel ajánljuk balkonládákba, virágládába.

krizantem-balkonlada

krizantém

Őszirózsák

Az őszirózsa (Aster) az őszi kertek klasszikusa.Tömegesen ültetve mutat a legjobban, de a balkonládát vagy a teraszt egy cserépben is nagyon feldobja!

őszirózsa

őszi rózsa az őszi teraszon

őszi rózsa

Díszkáposzta

Már régóta igen kedvelt ősszel a díszkáposzta, mely egy ehető zöldségnövény, de színes, fodros levelei miatt mint dísznövényt ültetik a kertekben. Minél hidegebb van kint, a díszkáposzta annál színesebb lesz. Ő is csoportosan ültetve a legmutatósabb.

díszkáposzta az őszi balkonkertben

díszkáposzta

Erika és a közönséges csarab

Szintén hidegtűrő, és nagyon jól mutat balkonládában összeültetve, de külön is, cserépben vagy sziklakertben az Erica és a Közönséges csarab (calluna). A calluna különlegessége, hogy az apró virágok a tél beálltával megszáradnak a fás száron, így a növény télen a hótakaróban is színes marad.

calluna

calluna

Ősszel sem kell tehát kopáron, szürkén elárvulni hagyni az erkélyt, teraszt! Ezekből a dísznövényekből gyönyörű összeállítást készíthetünk, melyeket fel lehet még dobni egy-egy dísztökkel, tobozzal, fenyőággal.

őszi virágdekoráció