őszi balkonláda növények
Ajánló

6 színes, szagos növény a mutatós őszi balkonládába

Hervadoznak az egynyáriak a balkonládában? Sebaj! Jöhetnek az őszi lakók!

Ősszel sem kell lemondanunk a szép balkonládáról, számtalan növény közül választhatunk, melyek virágdíszben pompáznak egészen a novemberi fagyokig.

árvácska balkonládában

árvácska

Árvácska

Az ősz jolly jokere a szivárvány összes színében pompázó árvácska, mely egyszerű igényű, szereti a napos, félárnyékos helyet, és ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt részeit, újabb és újabb virágokkal ajándékoz meg minket.

oszi-balkonlada-novenyek

őszi színkavalkád a teraszon

Krizantém

A hidegtűrésben kiemelkedik még a sorból a krizantém, más néven aranyvirág, mely Kínában  az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják, de az egész Távol-Keleten nagy becsben tartják, őt láthatjuk a japán uralkodók hivatalos címerén is. Virágzása a tél közeledtét jelzi, ő az ősz utolsó virága, hiszen virágzásához napi 13-14 óra sötéthez van szüksége. Az alacsonyabb krizantémfajtákat jó szívvel ajánljuk balkonládákba, virágládába.

krizantem-balkonlada

krizantém

Őszi rózsák

Az őszi rózsa az őszi kertek klasszikusa.Tömegesen ültetve mutat a legjobban, de a balkonládát is nagyon feldobja!

oszi-rozsa-balkonon

őszi rózsa

Díszkáposzta

Már régóta igen kedvelt ősszel a díszkáposzta, mely egy ehető zöldségnövény, de színes, fodros levelei miatt mint dísznövényt ültetik a kertekben. Minél hidegebb van kint, a díszkáposzta annál színesebb lesz. Ő is csoportosan ültetve a legmutatósabb.

diszkaposzta-oszi-balkonon

díszkáposzta

Erika és a közönséges csarab

Szintén hidegtűrő, és nagyon jól mutat balkonládában összeültetve, de külön is, cserépben vagy sziklakertben az erica és a közönséges csarab (calluna). A calluna különlegessége, hogy az apró virágok a tél beálltával megszáradnak a fás száron, így a növény télen a hótakaróban is színes marad.

calluna

calluna

Ősszel sem kell tehát kopáron, szürkén elárvulni hagyni az erkélyt, teraszt! Ezekből a dísznövényekből gyönyörű összeállítást készíthetünk, melyeket fel lehet még dobni egy-egy dísztökkel, tobozzal, fenyőággal.