tihanyi-levendula-hetek
Ajánló

Irány Tihany! Kezdődnek a Levendula Hetek!

Igazi nyári kalandban lesz részetek, ha a vakációt Tihanyban kezditek.

2019 június 14-én kezdődött a Szedd Magad! levendula akció, melyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park június 14-től június 23-ig minden nap várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen(Gödrösi elágazó) az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.

levendulamező

A Szedd Magad! akció részletei:

Helyszín: Tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvény (kb. 1 km-re Tihany település határától, kb. 700 m-re a 71-es főúttól)
Találkozó helye GPS: 46.919750, 17.864778

  • A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt, sorszámozott arató táskába lehetséges. Előzetes regisztráció nem szükséges! 
  • Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula-szedésnek nincs egyéb díja!!!
  • Parkolni a helyszínen,  a levendula ültetvény előtt díjmentesen lehet. A helyszínen jelenlévő természetvédelmi őrök tájékoztatják az érkezőket a parkolási lehetőségekről, a szabad parkolóhelyekről. 

tihanyi-levendula-hetek

A részvétel feltételei:                                                                                

1. Arató táska vásárlása, amelynek díja: kisebb méretű (22×17,8×8 cm) díja: 1.500 Ft/db, a nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db.  Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig9.00 órától 19.00 óráig. A levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt arató táskába szedheti, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.

2. A levendula szedését mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel végzi (olló, metszőolló, kés). Szükség esetén a helyszínen metszőollót korlátozott számban tudunk kölcsönözni. A levendula kézi, vagy nem megfelelő eszközzel történő szedése – a cserjék védelme érdekében – tilos. 

3. A levendulát az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.

4. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és felelősségére vehet részt a szedésben!

5. A levendula szedését követően kérik a vendégeket, hogy az arató zacskót utólagos regisztráció érdekében a standhoz vigyék vissza. Ekkor minden vendég zacskónként egy, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeit tartalmazó leporellót kap, amely egyben egy fő felnőtt részére két alkalommal kedvezményes belépést biztosít a feltüntetett bemutatóhelyeken. A kedvezmény 2020.01.31-ig  vehető igénybe. 

7. A helyszínen kizárólag levendula szedésére van lehetőség, tő vásárlására nem. Ültetésre alkalmas levendula tő vásárlására, valamint egyéb levendula-, és nemzeti parki termékek vásárlására (levendula szappan, olaj, csoki, szörp, lekvár, ajándéktárgyak, levendula ételeket tartalmazó szakácskönyv, bivaly-, és szürkemarha szalámi, stb.) a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban  van lehetőség! A helyszínen tartózkodó természetvédelmi őröktől további információk kérhetők.

8. Előzetes regisztráció nem szükséges!

9. A SZEDD MAGAD! akció ideje alatt kutya kizárólag pórázon vihető be a területre!

10. Információ: 003687555292 (hétfő-csütörtök 7.30-16.30, péntek 7.30-13.30)

 A “SZEDD MAGAD!” akción kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az őslevendulásban is tilos.

tihanyi-levendula-hetek

Információ a további programokról itt: https://levendulafesztival.hu/

Fotó: Kardos Ildikó