virágágyás készítés
Ajánló

Színt a kertbe! – Így készíts virágágyást

A kerttulajdonosok általában néhány örökzölden eltöltött év után elkezdik hiányolni a virágokat a kertjükből. Ráébrednek, hogy innen-onnan hiányzik egy színfolt, vagy  jó lenne néha saját kertből szedett virágot tenni a vázába, vagy szükségük van egy természetes hatású térelválasztóra.  Ekkor szánja rá magát, hogy virágágyást telepít!
De hogyan és milyet?!

virágágyás

Egy ilyen burjánzó virágágyás megtervezése nagy kihívás ugyan, de a látvány minden fáradságot megér 🙂

A virágágyások típusai

Rabatt ágyás

Kialakíthatunk rabatt-ágyat, ami azt jelenti, hogy az ágyás mindkét hosszanti oldaláról látható, 1-2 méter széles, többnyire sétáló utak közelében létesített szalagszerű virágágy, melyben a legmagasabb növények középen, az alacsonyabbak pedig a széleken helyezkednek el. Régen egynyári növényekből készült, de ma már gyakran ültetnek bele télálló évelőket és hagymásokat is. 

rabatt ágyás

rabatt-ágy

Border

A border ágy egy oldalról látható, falak vagy kerítések elé ültetett szalagszerű virágágyás, melyben a magas növények leghátul, az alacsonyabbak pedig lépcsőzetes fokozatosságot tartva előrébb helyezkednek el. Angliában nagyon elterjedt típus.

A virágos border-ágy évelőkből, egynyáriakból és hagymásokból áll. 

A vegyes border-ágy évelőkből, hagymásokból, kisebb bokrokból, alacsonyabb fenyőfélékből áll.

virágágyás fal

border ágy

Szőnyegágy

A szőnyegágyba rendszerint alacsony, de közel azonos növekedési eséllyel rendelkező fajok kerülnek, melyeket akár még nyírni is lehet.

clark ádám tér virágágyás

Egy geometriai példa: Clark Ádám tér, Budapest

Geometriai virágágyások

Ezek a négyszög, kör, háromszög, stb. geometriai formák virágokból történő előállítását jelenti. Geometriai virágágyásba főleg egynyári növényeket ültetnek. Ezeket gyepfelület vagy út határolja, de egy szépen ültetett és gondozott körforgalom is geometriai virágágyás.

geometrikus virágágyás

Szabálytalan virágfoltos ágyások

Szabálytalan virágfoltok tájképi kertekben elhelyezett, vagy fákkal, cserjékkel határolt gyepfelületekben helyezhetők el. Két típusát különböztetjük meg, az egyik az amőba ágy, ami csak arányaiban alkalmazkodik a gyepfelület nagyságához, a másik a mértani idomra emlékeztető ágy, formájával az út vezetéséhez igazodik.

virágágyás 1

Tarka virágfelületet ad a milflőr- (millefleure-) ágy. Ilyenkor 4-5 fajta növényt ültetünk ki váltakozva úgy, hogy azonos fajták ne kerüljenek egymás mellé.

Virágágy készítés lépésről-lépésre

A hely megválasztása

Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk és hol a legkedvezőbbek a környezeti adottságok.

Formaválasztás

Törekedjünk az egyszerűségre, kerüljük a sok apró, bonyolult alakzatot. Kőbe vésett szabály természetesen nincs, ez csak a hely adottságain és a te fantáziádon múlik!

Növények elhelyezése

Ha már eldöntöttük, hogy milyen formájúra szeretnénk kialakítani a virágágyásunkat, ideje átgondolni, hogyan is helyezzük el a kiválasztott növényeket. Az elhelyezés lehet egységes, szegélyezett vagy vegyes. Egységes és szegélyezett ültetést egynyárival érdemes kialakítani. Az évelő virágokat vegyes ültetési stílusban telepítsük! Egy-egy fajtából ne egyetlen példányt, hanem 3-5 tövet ültessünk egy csoportba.

Színválasztás

Érdemes egy domináns színt/színeket  választani és ehhez illő színű virágokat keresni. Minél kisebb egy virágágyás, annál inkább érdemes erre a szabályra figyelnünk. 

Az is nagyon dekoratív, ha egy szín vagy színsor különféle árnyalatai vonulnak fel egy ágyásban.

Szépen mutat az is, ha egy ágyásban csak 3-4 összeillő színt használunk.