növények napos ágyásba
Ajánló

Növény ültetési tippek napos ágyáshoz

Van egy területed, ahova mindig erősen tűz a nap, de nem tudod, mit ültess oda? Hadd segítsek! Júniusi cikkemből megtudhatod, hogy milyen növényekkel érdemes dolgoznod, milyen módszerrel ültesd el őket, és hogyan segítsd megtartani a vizet a területeden.

Hogyan alakítsam ki az ágyásomat?

Először is érdemes kijelölni az ágyás területét. Ezt érdemes kövek segítségével lemondellezni, hogy biztosan megfelelő méretű legyen. A következő lépésben érdemes átgondolni, hogy szeretnél-e az ágyásod szélére szegélyt. Ha igen, akkor köveket, fadarabokat, vagy akár felfordított borosüvegeket is használhatsz erre a célra.

Milyen növényeket érdemes ültetnem napos ágyásba?

Mivel egy napos területet veszünk példának, főképpen a mediterrán térségek növényei fogják itt jól érezni magukat. Napos területnek azt nevezhetjük, amely legalább hat óra direkt napsütést kap naponta.
Ha nagyobb területünk van, akár egy részleges árnyékot adó fát is beletervezhetünk, mint például a fügefa, gránátalmafa vagy datolyaszilvafa. Ha viszont inkább dísznövényt szeretnénk, a barátcserje lilán pompázó virágaival jó megoldás lehet.
Érdemes úgy megterveznünk az ágyásunkat, hogy tavasztól őszig mindig legyen benne
olyan növény, amely épp virágzik. Tavasszal a tulipán, kökörcsin, krókuszok és nárciszok virágozhatnak.
A legmelegebb hónapban a macskamenta, terjőke kígyószisz, levendula, verbéna, orosz zsálya, kasvirág, levendula, cickafark, mezei zsálya nyílhat benne. Ősszel a varjúháj és kúpvirág pompázhat.

napos ágyás beültetése

Ágyásodba természetesen nem csak beporzóbarát dísznövényeket ültethetsz, hanem ehető növényekkel is bővítheted a kínálatot. Ilyen az orvosi zsálya vagy a rozmaring, melyek igen nagyra meg tudnak nőni, így ha például egy kevésbé esztétikus fal elé ültetjük bármelyiket, idővel szépen eltakarja azt. A petrezselyem, a lestyán és az oregánó virágzáskor csodás látványt nyújtanak. A borsikafű és a kakukkfű remek talajtakaró lehet. Olyan fűszernövényt érdemes ültetni, melyet szívesen fogyasztunk.
Egy másik tipp, hogy ami ehető, azt érdemes az ágyás szélére ültetni, hogy könnyebb legyen a learatása.

Természetesen más növényekkel is kiegészítheted a fent javasolt polikultúrát, de érdemes olyan növényeket választani, amelyek hasonló körülményeket részesítenek előnyben. Továbbá, jó döntés évelő növényeket választani, melyek nagyobbgyökérzetüknek köszönhetően jobban ellen tudnak állni a stresszhatásoknak.

Tippek az ültetéshez

Ágyásunk kialakításakor érdemes komposztot vagy más szerves tápanyagot tenni a növények ültetőgödrébe, illetve mikorrhiza gombákkal is támogatni őket. Így ki tudjuk használni a természet adta szimbiotikus kapcsolatokat, és ezáltal szárazsagtűrőbbé is tesszük a növényeinket, mivel gyökereik a gombafonalak segítségével nagyobb területről lesznek képesek vizet felvenni.
Nagyon fontos, hogy ágyásunkat mindig mulcsolva (takarva) tartsuk, hogy minimalizáljuk a párolgást, és a gyomok is kisebb eséllyel induljanak növekedésnek. Mulcsolhatunk fadarálékkal, avarral, vagy akár kavicsokkal is.
Noha kis növény palántákat ültetünk el, érdemes fejben tartani, hogy ezek kifejlett állapotukban mennyi helyet igényelnek majd. Érdemes úgy tervezni, hogy sűrűn nőjenek a növények, így kifejlett korukban nem tudnak hol feljönni a gyomok.

Szerző: Blunck Réka

Blunck Réka humánökológus, Permaculture Design Course (PDC) okleveles permakultúra tervező és az ELTE Humánökológia mesterszakán a Permakultúra tantárgy oktatója.
Ökokert Permakultúra néven kerteket tervez, szaktanácsadásokat és workshopokat tart. A tervezés során olyan kerteket hoz létre, amelyek élőhelyeket teremtenek, magas biodiverzitással rendelkeznek és tele vannak ehető vagy másképpen felhasználható növényekkel.

Kiemelt kép: Gartenjournal.net