Ajánló

EGY TÉLEN IS VIRÁGZÓ SZÉPSÉG – AZ ERIKA

Szeretnél már a hóvirág megjelenése előtt is tavaszias, üde színfoltot a kertedbe? Akkor a legjobb választás az Erika virág, mely nálunk már hetek óta díszíti csodás lila virágzatával a sziklakertet!

Az Erica (Közönséges Csarab) napjainkban Norvégia nemzeti virága, de nem mindig tartozott a megbecsült növények közé. A 18. századi Angliában egyáltalán nem volt divatos a londoni nemesség körében, a skótok viszont nem vetették meg, mivel sört is készítettek belőle. Ma az Erika sörbe helyezett mennyiségét komoly jogszabályok határozzák meg, mivel a növény egyes részei hallucinációkat is okozhatnak.

A kemény, strapabíró hangaféle tulajdonságaiban az alpesi növényekhez hasonlít. Új-Zélandon valóságos hadjáratba kezdtek ellene, mivel szinte teljesen kiszorította a helyi növényzetet, mivel igen strapabíró jószág. Ez az évelő, télálló törpecserje kevés nedvességgel, napon vagy félárnyékban is remekül megvan, a savanyú talajt kedveli. Kora tavaszi virágzásával igazi színfolt a kertben.

Eredeti latin neve, a Calluna, a görög “söpörni” igéből ered, mivel a középkorban söprűket is készítettek belőle. Mi ne tegyünk ilyet velük, inkább pusztán gyönyörködjünk bennük!

őszi balkonládák kedvelt növénye

Nem összekeverendő az Erica Gracilissel vagyis az egynyári erikával, hisz, ahogy az a nevéből is kiderül, utóbbi nem télálló és ősszel hozza virágait.

Növénylexikon