Ajánló

10 beltéri kertészkedési projekt a téli depresszió ellen

A téli depresszió sok ember életét keseríti meg a hideg, szürke hónapokban. Az sem segít ennek elkerülésében, hogy sokszor már októberben elkezdünk előre rettegni a téli mumustól, sőt, én idén képes voltam már az első borongósabb augusztusi napon ezen agonizálni. Ha elkerülni teljesen nem is tudjuk, az biztos, hogy sokat segíthet egy tudatosabb hozzállás a lelki állapotunkon.

Legyen egy jó ritmusa a napnak, töltsünk minél több időt a friss levegőn és foglalkozzunk elmélyültebben azokkal a dolgokkal, amik fontosak, amiket szeretünk, de év közben általában kevés idő marad rá. A mi esetünkben például itt az ideje egy intenzívebb kerttervezésnek, hiszen ez az egy-két téli hónap gyorsan elszáll és aztán már kezdődik is a kertészek fő szezonja, a sok beltéri projektről nem is beszélve. Fel a fejjel tehát, jövő hónapban már metszhetünk, palántázhatunk, a beltéri kertészkedéshez pedig itt találhattok néhány inspiráló ötletet!

1. Tanulj, képezd magad!

Egy jó pap (és kertész) holtig tanul! A hosszú téli estéken ragadj könyvet, és merülj el a szárított növények, a virágkötészet világában vagy meríts ihletet a témával kapcsolatos cikkeinkből: Ezekből a növényekből készíts szárazvirág kompozíciókat  , préselt növények képkeretben.

szarazvirag-kompozicio

Fotó: Garden Therapy

2. Friss csírát minden szendvicsre!

A csíramagok és mikrozöldek tökéletes alapanyagai a beltéri kertészkedésnek.

Szórakoztató nézni, ahogy fejlődnek, ráadásul ezekben a baby-zöldségekben minden benne van, amire a vitaminokra és ásványi anyagokra kiéhezett testünknek szüksége van! A termesztésük pedig pofonegyszerű. 
 
Szinte bármilyen műanyag tálcán el tudjuk végezni a csíráztatást, de kaphatók kifejezetten ezt a célt szolgáló edények is. Fontos, hogy a magok kezeletlen, bio magok legyenek, mert a kemikáliák gátolhatják a csírázást, és nekünk sem tesznek jót. Arra is ügyeljünk, hogy a csírák alatt mindig tiszta és friss legyen a víz, mert ha bepenészedik, akkor oda a termésünk. Ezt leszámítva azonban nem lesz más dolgunk velük, mint fogyasztani a sok finom és egészséges csírát, ezzel erősítve az immunrendszerünk, amire ezekben a nehéz időkben a szokásosnál is nagyobb szükség van.
 
Minőségi csíramagokért, mikrozöldekért látogass el a Kert Shopba!
 
csíramagok

3. Készíts díszeket a kertbe

Ha madáreleségből készítesz díszeket, azok nemcsak jól fognak mutatni a kertben vagy a teraszodon, de a kismadarak is értékelni fogják a kedvességed!

madareleseg-disz-kert

Fotó: Mavis Butterfield / Via ehow.com

4. Építs terráriumot/floráriumot/palackkertet!

Felmerül a kérdés, hogyan kell? Nálunk rengeteg cikket találsz e témához. pl: Készítsünk palackkertet!

És az eredmény magáért beszél:

terrarium-florarium-palackkert

Fotó: Maria Colletti / Via gardentherapy.ca

5. Új év, új szokások

 Betonból nagyon egyszerűen készíthetünk izgalmas cserepeket, kaspókat a növényeink számára. A következő videómban megmutatom, hogyan: Beton kaspó házilag

beton kaspo készítés házilag

 

6. Légy kreatív és előrelátó

Funkcionális és kreatív! Mindig gondban vagy hogy jelöld, mit, hova ültettél? Előzd meg ezeket a problémákat, készíts növényjelölő táblákat, akár olyanokat, mint én ebben a videóban: Növényjelölő táblák egyszerűen.

novenyjelolo

 

7. Ha már nagyon nem bírsz magaddal

Akkor fogj egy vázát és készíts egy igazi víz alatti világot.

novenyek-vizben

Fotó: Melissa Caughey / Via hgtvgardens.com

8. Ne sajnáld az időt!

Tervezd meg, mit, hova fogsz ültetni, milyen feladatok állnak előtted. Mikor, mit szeretnél megvalósítani és az elkészült menetrendet szerint haladj! Kerttervezéssel kapcsolatban is sok cikket találsz nálunk, pl: Így állj neki a kerttervezésnek! 

kerttervezes

Fotó: Tara / We Got Real / Via wegotreal.com

9. Igazi fanatikus vagy?

Ha tényleg nem tudsz várni, akkor hajtass tavaszi hagymásokat 

hagymasok-teli-ultetese

Fotó: thegardenglove.com

10… vagy alkoss, mint például Márk!

Aki lebegő-polcos növénysarkot készített a nappalijába. Az erről készült videót a linkre kattintva megnézhetitek!

lebego-polcos-novenysarok

Forrás: Buzzfeed.com

Kiemelt kép: Gardeners.com