Ajánló

10 beltéri kertészkedési projekt a téli depresszió ellen

A téli depresszió sok ember életét keseríti meg a hideg, szürke hónapokban. Az sem segít ennek elkerülésében, hogy sokszor már októberben elkezdünk előre rettegni a téli mumustól, sőt, én idén képes voltam már az első borongósabb augusztusi napon ezen agonizálni. Ha elkerülni teljesen nem is tudjuk, az biztos, hogy sokat segíthet egy tudatosabb hozzállás a lelki állapotunkon.

Legyen egy jó ritmusa a napnak, töltsünk minél több időt a friss levegőn és foglalkozzunk elmélyültebben azokkal a dolgokkal, amik fontosak, amiket szeretünk, de év közben általában kevés idő marad rá. A mi esetünkben például itt az ideje egy intenzívebb kerttervezésnek, hiszen ez az egy-két téli hónap gyorsan elszáll és aztán már kezdődik is a kertészek fő szezonja, a sok beltéri projektről nem is beszélve. Fel a fejjel tehát, jövő hónapban már metszhetünk, palántázhatunk, a beltéri kertészkedéshez pedig itt találhattok néhány inspiráló ötletet!

1. Tanulj, képezd magad!

Egy jó pap (és kertész) holtig tanul! A hosszú téli estéken ragadj könyvet, és merülj el a szárított növények, a virágkötészet világában vagy meríts ihletet a témával kapcsolatos cikkeinkből: Ezekből a növényekből készíts szárazvirág kompozíciókat  , préselt növények képkeretben.

szarazvirag-kompozicio

Fotó: Garden Therapy

2. Friss csírát minden szendvicsre!

A csíramagok és mikrozöldek tökéletes alapanyagai a beltéri kertészkedésnek.

Szórakoztató nézni, ahogy fejlődnek, ráadásul ezekben a baby-zöldségekben minden benne van, amire a vitaminokra és ásványi anyagokra kiéhezett testünknek szüksége van! A termesztésük pedig pofonegyszerű. 
 
Szinte bármilyen műanyag tálcán el tudjuk végezni a csíráztatást, de kaphatók kifejezetten ezt a célt szolgáló edények is. Fontos, hogy a magok kezeletlen, bio magok legyenek, mert a kemikáliák gátolhatják a csírázást, és nekünk sem tesznek jót. Arra is ügyeljünk, hogy a csírák alatt mindig tiszta és friss legyen a víz, mert ha bepenészedik, akkor oda a termésünk. Ezt leszámítva azonban nem lesz más dolgunk velük, mint fogyasztani a sok finom és egészséges csírát, ezzel erősítve az immunrendszerünk, amire ezekben a nehéz időkben a szokásosnál is nagyobb szükség van.
 
Minőségi csíramagokért, mikrozöldekért látogass el a Kert Shopba!
 
csíramagok

3. Készíts díszeket a kertbe

Ha madáreleségből készítesz díszeket, azok nemcsak jól fognak mutatni a kertben vagy a teraszodon, de a kismadarak is értékelni fogják a kedvességed!

madareleseg-disz-kert

Fotó: Mavis Butterfield / Via ehow.com

4. Építs terráriumot/floráriumot/palackkertet!

Felmerül a kérdés, hogyan kell? Nálunk rengeteg cikket találsz e témához. pl: Készítsünk palackkertet!

És az eredmény magáért beszél:

terrarium-florarium-palackkert

Fotó: Maria Colletti / Via gardentherapy.ca

5. Új év, új szokások

 Betonból nagyon egyszerűen készíthetünk izgalmas cserepeket, kaspókat a növényeink számára. A következő videómban megmutatom, hogyan: Beton kaspó házilag

beton kaspo készítés házilag

 

6. Légy kreatív és előrelátó

Funkcionális és kreatív! Mindig gondban vagy hogy jelöld, mit, hova ültettél? Előzd meg ezeket a problémákat, készíts növényjelölő táblákat, akár olyanokat, mint én ebben a videóban: Növényjelölő táblák egyszerűen.

novenyjelolo

 

7. Ha már nagyon nem bírsz magaddal

Akkor fogj egy vázát és készíts egy igazi víz alatti világot.

novenyek-vizben

Fotó: Melissa Caughey / Via hgtvgardens.com

8. Ne sajnáld az időt a tervezésre!

Tervezd meg már előre, mit, hova fogsz ültetni, milyen feladatok állnak előtted. Mikor, mit szeretnél megvalósítani és az elkészült menetrendet szerint haladj! Kerttervezéssel kapcsolatban is sok cikket találsz nálunk, pl: Így állj neki a kerttervezésnek! 

A webáruházunkban pedig találsz néhány igazán hasznos kertészeti könyvet, amik segítségedre lesznek a tervezésben: Kertészeti könyvek

kerttervezes

Fotó: Tara / We Got Real / Via wegotreal.com

9. Igazi fanatikus vagy?

Ha tényleg nem tudsz várni, akkor hajtass tavaszi hagymásokat a lakásban.

hagymasok-teli-ultetese

Fotó: thegardenglove.com

10… vagy alkoss, mint például Márk!

Aki lebegő-polcos növénysarkot készített a nappalijába. Az erről készült videót a linkre kattintva megnézhetitek!

lebego-polcos-novenysarok

Forrás: Buzzfeed.com

Kiemelt kép: Gardeners.com