permetezés konyhakertben
Ajánló

A permetezés, bár egyszerűnek tűnik, mégsem gyerekjáték!

A következőkben szeretnénk veletek megosztani a permetezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

A kiskerti permetezés legfontosabb szabályai:

  • Az egyik alapvető dolog, hogy esős, szeles időben, illetve 5 fok alatt és 25 fok felett ne is álljunk neki a permetszer bekeverésének és a permetezésnek, hiszen a munkánk és a permetszer kárba vész, mert az eső lemossa, illetve a szél rossz helyre sodorhatja a vegyi anyagot, ami súlyos károkat is okozhat.
  • Minden esetben tüzetesen olvassuk el a permetszer tasakján található címkét és használati utasítást, hiszen, ha ezt nem tesszük meg, akkor a szükséges ismeretek hiánya miatt nem tudunk biztonságosan permetezni.
  • Az első és egyik legfontosabb teendőnk, hogy készítsük elő a megfelelő eszközöket (keverőedények, keverő kanalak, mérlegek, mérőpoharak, szűrők, tölcsérek, gumikesztyű, permetszerek, a permetező és persze víz). Lényeges, hogy az eszközöket már tisztán, vegyszermaradékoktól mentesen készítsük elő, hiszen egy gyomirtós kezelés után, ha nem mossuk el alaposan ezeket, akkor a következő (például rovarölő-szeres) permetezéskor a gyomirtó szermaradéka csúnya károkat okozhat a kertben. A permetezéshez használatos edényeket, eszközöket jelöljük meg és semmi másra ne használjuk. Szóval, készítsük elő a tiszta felszerelést és anyagokat, hiszen ha nem lesz minden a kezünk ügyében, a munka során kapkodni kell, nem tudunk folyamatosan dolgozni.
  • Mielőtt használjuk a permetezőnket, célszerű tiszta vízzel egy próbát végezni, hogy a tömítések nem csöpögnek-e és rendben működik-e minden az eszközön. Ha ezt nem tesszük meg, a vegyszerrel feltöltött állapotban nehezebb és veszélyesebb a kisebb javításokat elvégezni.
motoros_hati_permetezo

motoros, háti permetezőgép a profiknak, nagyobb kertekbe

  • A permetszer bekeverésénél jó, ha először egy töményebb oldatot készítünk, és azt fokozatosan hígítjuk a megfelelő mennyiségű vízzel. Abban az esetben, ha többféle permetszert akarunk összekeverni, mindig végezzünk próbakeverést és ügyeljünk arra, hogy a szerek kompatibilisek legyenek egymással, nehogy olyan kémiai reakciók induljanak el, amelyek veszélyes gázképződéssel járnak például, de az is előfordulhat, hogy a két vegyi anyag nem keverhető.
  • Nagyon figyeljünk arra, hogy a bemérést követően óvatosan öntsük a szert a gépbe, mert a kifolyt, kiszóródott szerek szennyezhetik a gépet és a környezetet, sőt akár bennünket is, ami nagyon veszélyes lehet! Ha a felbontott növényvédő szer csomagolását nem zárjuk le alaposan, és nem tesszük vissza a raktárba, a szer kiömölhet, kiszóródhat, vagy gyermekek kezébe kerülhet.
Stihl-SG31-kezi-permetezo

motor nélkül is könnyű a permetezés kézi erővel

  • Nagyon fontos a megfelelő védőruházat és gumikesztyű viselése, hiszen a permetszerek többsége bőrön keresztül is felszívódhat, és komoly egészségkárosodást okozhat. Ha mégis a bőrünkre kerülne a vegyszer, még higított formában is, akkor bő vízzel azonnal le kell mosni! Fontos továbbá, hogy a munkavégzés alatt viseljünk védőszemüveget, mert egy rossz mozdulatot követően a tömény szer, vagy a permetlé a szemünkbe juthat, és ott marást, gyulladást okozhat!
  • Nagyon lényeges még, hogy ügyeljünk a permetezéskor a védőtávolságok betartására, hiszen például természetes élővizek, kutak közelében permetezve, az előírásokat figyelmen kívül hagyva, könnyen bejuthat a vegyszer, és súlyos károkat okozhat az élővilágban!
kezi_permetezo_5l

5 literes permetező a kiskertekbe ….és akkor, végre permetezzünk!

…feltéve, ha egészségesnek érezzük magunkat és erősnek a munka elvégzéséhez, hiszen komoly gondokat idézhetünk elő, ha a munka közben rosszul leszünk.

  • A növényvédő szerekkel csak felnőtt foglalkozhat, az előírásoknak megfelelő védőfelszerelésben! Mindig ügyeljünk arra, hogy gyermek ne legyen a közelben és a vegyszert, illetve a permetezőt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Munka közben enni, inni, dohányozni nem szabad! Ilyenkor láthatjuk, milyen fontos a tiszta vízzel ellenőrizni munka előtt a permetezőt, hiszen ha az eldugult vezetéket, szórófejet szájjal próbáljuk meg kifújni, akkor növényvédő szer kerülhet arcunkra, a száj nyálkahártyájára, ahonnan nagyon gyorsan felszívódhat.
  • Fontos még arra is figyelni, hogy akkor is az uralkodó szélirányba haladva permetezzünk, ha épp szélcsend van, hiszen a legkisebb fuvallat is ránk terelheti a vegyszert. Ügyeljünk rá, hogy a permetszert egyenletesen juttassuk ki. Arra is figyeljünk, hogy a szomszédainkhoz ne kerüljön át a vegyszer.
Stihl_kez_permetezo

lakásokban használhatunk ilyen kicsi, másfél literes permetezőt

Permetezés utáni teendők:

Mindig mossuk el alaposan a gépet és a használt felszerelést, ügyelve, hogy a mosóvíz se okozzon vegyi szennyezést. Tároljuk a permetezőgépet elzárva, fedett, biztonságos tároló helyen.

Permetezés után ruhaváltás és alapos tisztálkodás mindenképp szükséges, mert a védőfelszerelés és a körültekintő munka ellenére kerülhet bőrünkre vegyi anyag. A védőkesztyűt is mossuk le, mielőtt levesszük. Ha szükséges, rakjunk ki a kezelt területen permetezésre figyelmeztető táblát.