tölcsérjázmin
Ajánló

Napfény, mediterrán hangulat és nyár! Ez a tölcsérjázmin

Egy méltán népszerű mediterrán kúszónövény a Dipladenia Sundaville, a tölcsérjázmin, mely a meténgfélék csoportjához tartozik. A mediterrán országokban kerti virágként tartják, de nálunk szobanövény, mely a balkonon érzi magát a legjobban.

tölcsérjázmin

Mikor virágzik a tölcsérjázmin?

Rengeteg változata létezik, az egészen apró virágúaktól a hatalmas virágzattal rendelkezőkig. Virágai tölcsér alakúak, amire a neve is utal, színe a fehér, a piros, a rózsaszín és a sárga színeiben pompázik. Klímától függően tavasztól őszig virágzik. A növényt ősszel, virágzás után érdemes metszeni.

metszés alkalmával fehér nedvet enged, ami bőrünket irritálhatja, illetve szervezetbe kerülve mérgezést okozhat, ezért a megfelelő elővigyázatossággal végezzük e műveletet!

tölcsérjázmin

A sundaville fényigénye

A sundaville melegigényes, ami nem meglepő, ezért tartsuk világos és száraz helyen, de a déli tűző napot nem kedveli. Ez a számtalan piros és fehér árnyalatban létező növény melegimádó, és nem véletlen, hogy télen is a száraz, nem hideg helyeken érzi jól magát. Ennek ellenére igen érzékeny, és tökéletes körülmények kellenek a sikeres átteleltetéséhez.

A tölcsérjázmin öntözése

Nyaranta alaposan öntözzük, de figyeljünk oda arra, hogy pangó víz semmiképpen se álljon alatta. A nyári hónapokban hetente érdemes tápoldatozni, méghozzá foszforban és káliumban gazdag műtrágyával. Igényli a gyakori párásító permetezést. Gyorsan nő, ezért nem árt, ha támasztékot is használunk. A teleltetés során keveset öntözzük, mert a gumója sok vizet képes tárolni. Télen elég másfél hetente öntözni.

Tölcsérjázmin ültetése

Tavasszal, mielőtt gyors növekedésbe kezd, érdemes új, nagyobb cserépbe átültetni! Erről itt olvashatsz többet: Kert edényben – jó tanácsok a konténeres kertészkedéhez. A talaj, amibe ültetjük, legyen jó vízáteresztő és laza.

Nézd meg rövid videónkat is a tölcsérjázminról!