trombitafolyondár
Ajánló

Mi kússzon a kertünkben? – 5. A trombitafolyondár

Sok kertbarát kifejezetten szereti a trombitafolyondárt (Campsis), míg mások nagyon nem tudtak megbarátkozni vele. Az tény, hogy eléggé agresszívan terjeszkedik és nagyon vonzza a hangyákat is, sokak szerint a virág illata sem jó. Mégis, azt mondhatjuk, hogy az egyik legigénytelenebb kúszó virágos növény, ami ráadásul hosszan és sokat is virágzik, ha jól érzi magát. 

trombitafolyondár

A Campsis Észak-Amerikában őshonos, 8-10 méter magasra is felkúszó növény. Fényes, zöld, szárnyasan összetett levelei dúsan borítják a hajtásokat és a virágzás után késő őszig díszítenek. Júliustól csokrokban nyitja tölcséres, narancsvörös, 6-8 centiméter hosszú virágait. A trombitafolyondár kapaszkodógyökerekkel kúszik fel a falakra, kerítésekre, pergolákra és hamar beszövi a rendelkezésre álló helyet. Leginkább a fiatal, frissen kiültetett növények igényelnek némi támasztékot.

A Campsis virágai érzékenyek az erősebb esőkre, sajnos ettől lepotyoghatnak. Éppen ezért érdemes védett, napos helyre ültetni és rendszeresen öntözni, tápanyagozni. Az elnyíló virágok sokat rontanak a növény látványán, így ezeket célszerű folyamatosan eltávolítani.
Léggyökereik már a kissé érdes felületeken is megkapaszkodnak. Sokan tartanak attól, hogy a léggyökerek kárt tehetnek épületekben, de ettől nem kell tartani, mert ezek csak támasztékot adnak és nem hatolnak mélyre, a levegő páratartalmából vesznek fel nedvességet és oldott tápanyagokat.

trombitafolyondár

A trombitafolyondár virágzása, metszése

A trombitafolyondár mindig a friss hajtások végén virágzik június végén-július elejétől egészen szeptemberig. Megfelelő metszés mellett hosszan és bőségesen virágzik.

A virágokból hosszú szivarra emlékeztető termés fejlődik. Már ültetéskor célszerű megmetszeni azért, hogy erős tartóvázat nevelhessen a növény. A tőből eredő hajtások közül a legerősebb 3-4-et válasszuk ki, a többit vágjuk ki, de ezeket is kurtítsuk vissza 20 cm-re. Az innen induló friss hajtásokat rögzítsük majd a támrendszerre a gyengébbeket pedig, 1-2 rügyre vágjuk vissza. A növény általában 2 év alatt hatalmasra fejlődik, ezért azután minden tavasszal meg kell ritkítani, így a növény is sokkal több virággal ajándékoz meg bennünket.

Ha mégis tartanánk attól, hogy mindent elfoglal, érdemes egy nagy edénybe ültetni, úgy sokkal könyebb rendszabályozni.