Nagyvilág

Növényrekorderek: A világ leghatalmasabb virágai

A növényrekorderek sorában következzenek a világ legnagyobb virágzatai

Érdekes tény, hogy ma a Földön élő legnagyobb virágú növények nem a szépségükről és csodás illatukról híresek, hanem épp ellenkezőleg, rondák és büdösek!

amorphophallus titanum

óriás virágzatú az Amorphophallus titanum

A világ legnagyobb virágaként jelenleg a titángyökér, azaz Amorphophallus titanum nevű növényt tartják számon a botanikusok. Kissé bizarr, hogy a latin elnevezés szabad fordításban „alaktalan férfi nemi szervet” jelent. A növény focilabdányi, vagy ennél is nagyobb gumójából fejlődő óriás virágzata elérheti a 3 méteres magasságot és a másfél méteres átmérőt.

amorhophallum titanum

titángyökér

A növény Szumátra őserdeiben honos. Érdekessége, hogy a gumóból minden átmenet nélkül, néhány nap alatt növeszti ki a hatalmas virágzatot. A szigetlakók ugyanakkor nem kedvelik túlzottan ezt a gigantikus csodát, mert a virágzás idején bódító virágillat helyett szinte elviselhetetlen dögszagot áraszt. Így aztán nem csoda, hogy a pillangók helyett a döglegyeket és éjszakai bogarakat hívja segítségül a beporzáshoz.

titángyökér

nem véletlen a gázálarc, hiszen a virág penetráns bűzt áraszt

Virágzás után a hatalmas gumó egyetlen levelet hajt, amely egy kisebb fa magasságát éri el. Később a levél nyele megfásodik és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán több kisebb levél fejlődik. Az új lombkorona is tekintélyes méretet ér el, akár 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Minden évben az elfásult levél elhal, majd a következő esztendőben új nő a helyébe. Miután a gumó elég tartalékot gyűjtött a fa méretű levele segítségével, körülbelül 4 hónapig pihen, ezután a folyamat a virágzástól kezdődően megismétlődik.

rafflesia

a Rafflesia virága is óriási, akár egy méteres is lehet

A másik hatalmasság, ami említést érdemel, az Óriás Bűzvirág (Rafflesia). Ez a növény szintén rejtőzködő és egyben élősködő életmódot folytat, ugyanis Borneó és Szumátra trópusi őserdeiben az ott élő egyik kúszónövény szöveteibe ágyazódva él, levelet, szárat nem is növeszt, csupán hatalmas, méteres átmérőjű virágokat. A Rafflesia sem kényezteti el környezetét finom illattal, ő is rothadó húshoz hasonló dögszaggal csábítja a beporzó vendégeket.

Rafflesia-Arnoldi

a Rafflesia is rothadó húsra emlékeztető szagot áraszt

Az óriás bűzvirág még sok titkot tartogat, ugyanis a kutatók nem tudják, hogy magjai hogyan szóródnak szét. További érdekessége, hogy csaknem másfél évbe telik, míg kifejlődik egy káposztafej méretű bimbó, majd újabb 9 hónap, míg a növény vöröses, rücskös, nagyjából egy méter átmérőjű virága. Ezután viszont huszonnégy óra elteltével már el is nyílik és pusztulásnak indul a gigantikus virága.