A menorcai Isla del Rey sziget
Ajánló

Szárazságtűrő növények a sztár tájépítész, Piet Oudolf grandiózus menorcai kertjében

Piet Oudolf, korunk egyik legnevesebb tájépítésze és a Laplace építészeti stúdió egy impozáns művészeti galériát és hozzá tartozó kertet hozott létre a menorcai Isla del Rey sziget 18 századi, elhagyatott hadikórházából. A projekt megrendelője a svájci Hauser & Wirth cég.  

A La Isla del Rey szigetecske, amit Kórház-szigetnek is hívnak, Menorca északkeleti részén fekszik, különleges, jelentős őshonos növény- és állatvilága miatt természetvédelmi területnek minősül.  A szigeten található kórházat az 1700-as évek elején építette a Brit Haditengerészet, de 1964 óta már teljesen elhagyatottan, kihasználatlanul kallódott, mikor is rátaláltak a svájci galeristák, Iván és Manuela Wirth, és a régi kórház helyére egy  modern, a természeti környezetébe illeszkedő művészeti galériát ámodtak.

 A kétéves projekt során a szigeten álló három épületet egy 1500 négyzetméteres kulturális központtá alakították át. Az átalakítások során kiemelten ügyeltek a hely egyedi természeti környezetének védelmére. A helyszín most nyolc kiállítási területtel, étteremmel, galériaüzlettel és a mediterrán klímához alkalmazkodó, szárazságtűrő növényekkel beültetett csodás évelő kerttel rendelkezik, mely utóbbit Piet Oudolf tervezte. A híres holland tájépítész már korábban is dolgozott a Hauser & Wirth céggel, ő tervezte a somerseti galériájuk kertjét (Oudolf Field) is, melyet eddigi legjobb művének tart.

Az épületet és a kertet híres kortárs művészek (Louise Bourgeois, Franz West, Eduardo Chillida és Joan Miró) által alkotott szabadtéri szobrokkal szegélyezett út egészíti ki, ahol a  művek harmonizálnak a sziget vadvilágával és a kerttel. 

További információt a galériáról itt találtok: https://www.hauserwirth.com/locations/25040-menorca/

Joan Miró szobra Piet Outdolf menorcai szárazkertjében

Joan Miró szobra Piet Outdolf menorcai szárazkertjében Foto © Anna Huix

 

Piet Outdolf menorcai száraz kertje

Foto © Daniel Schäfer

 

piet outdolf menorcai szárazságtűrő kertje

Foto © Daniel Schäfer

 

Piet Outdolf menorcai szárazságtűrő kertje

Foto © Daniel Schäfer

szárazságtűrő növények Piet Outdolf menorcai kertjében

 

Piet Outdolf menorcai kertje

Joan Miró, Le Père Ubu, 1974 | Foto: Daniel Schäfer

 

a menorcai isla del rey sziget

Isla del Rey, Menorca | Foto © Hauser & Wirth

 

Forrás: El blog de la tabla, travelo.hu