sárkánykontyvirág
Ajánló

Büdös, bizarr és gyönyörű egyszerre. Mi ez? – A sárkánykontyvirág

A Közönséges Sárkánykontyvirággal (Dracunculus vulgaris) nem minden nap találkozhatunk a hazai kertekben. A megjelenése, a virágzata, levelei és illata is igen bizarr. Az olyan kertbarátok kedvenc növénye, akik szeretik az igazi különlegességeket. Ismerjük most meg a sárkánykontyvirág gondozását és igazi szépségét.

sárkánykontyvirág

A sárkánykontyvirág jellemzője, tartása, szaporítása

A Dracunculus vulgaris virága

A Sárkánykontyvirág magassága elérheti az 1,5 m-es magasságot is.  A növény foltos vastag szárai és foltos tenyeresen osztott levelei is igen mutatósak. A virágzási ideje május-júniusra tehető. Torzsavirágzata nagyon különleges. Barnásvörös színű, émelyítő szagú és elérheti a virág magassága a 40 cm-t is.

Milyen helyet és talajt szeret a sárkánykontyvirág?

Ennek a növénynek mindenképp olyan helyet válasszunk, ahonnan nagyon jól látható. Semmiképp ne a ház közelébe ültessük, mert virágzáskor nem illata van, hanem nagyon büdös, rothadó hús szagot áraszt. Fontos neki, hogy a föld jó vízáteresztő képességű legyen. Tápanyagban dús, homokkal és sóderrel elkevert talaj a legideálisabb a számára, ami elvezeti a felesleges vizet. A vízelvezetés leginkább a téli hónapokban a legfontosabb. 15 cm mélyre ültessük a földben a gumóját. Helynek legideálisabb a kert egy nagyon védett és napfénynek kitett helye, ahol száraz időben rendszeresen öntözhetjük. Az optimális hőmérséklet nyáron 30 fok körül van, télen viszont akár -15 fokot is kibír.

A sárkánykontyvirág tartása

A növény tartása viszonylag egyszerű. A tűző nap azért fontos, hogy télen is melegebb maradhasson a talaja és azért is, hogy tavasszal minél hamarabb kihajtson a növény a nap melegétől. -15 fokig télálló, de nagyon fontos a téli védelem. Lombbal és fenyőágakkal is védhetjük a hideg ellen. A sok csapadéktól is érdemes óvni a fagyos hónapokban egy ráhelyezett hungarocell lap segítségével. Ha szép nagy és virágzó növényeket szeretnénk már előző év ősszén trágyázzuk meg érett istállótrágyával a helyét, vagy két hetente tápozzuk meg. A nyári hőségben feltétlen gondoskodjunk a bőséges öntözésről.

sárkánykontyvirág

A sárkánykontyvirág szaporítása

Szaporítani leginkább az anyagumó körül keletkező kis gumókkal lehet. Óvatosan kell őket leválasztani az anyagumóról, majd érdemes becserepezni őket. Sóder, homok és egy kicsi rész tápdús talaj keverékébe ültessük el az aprócska gumókat.

Ha megjön az ősz, csökkentsük a kis növények öntözését, majd szinte szüntessük is meg. Hűvös, de világos, 5-10 fok körüli helyen teleltessük őket. Csak akkor öntözzük meg kicsit a cserepeket, ha már nagyon szárazak. Tavasszal a fagyok elmúltával a kis cserepek kivihetők a kertbe egy félárnyékos helyre. Két hetente tápozzuk meg növényeinket és öntözzük őket rendszeresen. Két évig kell így nevelni a leválasztott gumókat. A harmadik év tavaszán érik el azt a méretüket, hogy kiültethetőek lesznek a kertbe végleges helyükre.

A Sárkánykontyvirág egy rendkívül extrém kinézetű növény. Ültessük el bátran a kertbe évelőágyásokba vagy épp kerti utak mentére. Nem fogjuk megbánni! Rendkívüli szépségében tisztes távolságból gyönyörködhetünk minden évben, hiszen már messziről is felhívja magára a figyelmet.

Szerző: Bugyi Zsolt