zöldfal
Ajánló

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

Városrehabilitáció zöldfalakkal egy szebb, élhetőbb Budapestért

Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét. Későn kapnak észbe az illetékes hivatalok és a lakosság, amikor parkosítással, utcafronti virágágyak telepítésével próbálják meg enyhíteni a zöldterületek hiányát, mivel a városok szerkezete ritkán alkalmas nagyobb kiterjedésű zöldfelületek létrehozására. Vagy mégis?

zoldfal_tuzfal

zöldfal.blog.hu

A folyamat könnyen visszafordítható, ha elkezdünk függőlegesben gondolkodni, azaz házfalakban, kerítésekben, balkonokban, tűzfalakban, kéményekben, tornyokban.

De mi is az a zöldfal?

A zöldfal tulajdonképpen egy épített, örökzöld, függőleges felület, melyet sűrű zöld növénytakaró borít. A zöldfal tökéletes alternatívát jelent a városokból kiszoruló zöld területeknek, feltéve, ha ezt észrevesszük.

Franciaországban, Svédországban már évek óta törvényben van egy olyan rendelet, amely előírja, hogy minden kereskedelmi céllal létrehozott épületet zöld növényzettel kell beborítani, kivéve, ha napelemet helyeznek el a tetőn. Ausztráliában ezt a törvényt 2009-ben vezették be, azzal a különbséggel, hogy minden kereskedelmi és lakóépületre is érvényes, függetlenül attól, hogy van rajta napelem vagy nincs.

Bár Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zöldfalak, hála a ZÉOSZ-nak (Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége), sajnos hasonló kezdeményezés még nem történt. Pedig igény lenne rá bőven.

zoldfal

Így nézne ki az óbudai FŐTÁV torony zöldbe borulva

Zöldfalat sokféle növényből lehet készíteni, de talán a legkézenfekvőbb számunkra a borostyán, ami a kertes övezetekben régóta divatos, viszont városrehabilitációra is jól lehetne  használni. Miért?

A borostyánfal előnyei

  • esztétikus, időtálló és helytakarékos,
  • egy 120X180 cm-es borostyánfal napi 45 liter oxigént termel,
  • levelei megkötik a port és annak koncentrációját és elnyelik a káros napsugárzás 70%-át is,
  • párologtat, ennek köszönhetően hűti a levegőt, ami természetes klimatizáló hatással bír,
  • természetes árnyékot ad,
  • csökkenti a zajszennyeződést.
patrick-blanc-vertical-garden

Patrick Blanc, Vertical Garden

Patrick-Blanc-Oasis-dAboukir7

Patrick Blanc, Oasis dAboukir

Akárhogy is nézzük, a borostyán- és egyéb zöldfalaknak a jövőben remélhetőleg kulcsfontosságú szerep jut majd, amikor a jövő építészei a tárgyaló termekben napirendre tűzik a várostervezés, városrehabilitáció kérdését. Ez hosszú távon mindenki érdeke kéne, hogy legyen. Már csak abból kiindulva, hogy minden ember ösztönösen vágyik a természet közelségére. A Budapesti ember meg még inkább. Ha ezen a helyzeten egyszerűen változtathatunk, akkor miért nem kezdjük el már most?

(forrás és bővebb információ a témához: http://borostyanfal.hu/b.blog/sl.14.bhtml)