Ajánló

DZSUNGEL A CHICAGÓI VÁROSHÁZÁN

Városháza: rideg, szürke és barátságtalan. Gondolnánk. Erre a sztereotípiára cáfol rá a chicagói városháza. Erősen.

Chicago városában 1995-ben egy 5 napig tartó hőhullám, ami szorosan összefüggött az ún. városi hősziget-hatással, 750 ember halálát okozta.

Zöld tető a chicagói városházán. Fotó: Mark Farina

A nagyvárosok kellemetlen jellemzője az ún. városi hősziget-hatás. A mesterséges beépítés sötétebb felületei, a szellőzés kiegyenlítő hatásának mechanikai korlátozása, a csatornázottság miatt csökkent párolgás, mint hőleadási forma, valamint a télen a fűtés, nyáron a hűtés által a légtérbe kerülő hőtöbblet emeli a belváros hőmérsékletét a külterülethez képest. E különbség a derült, szélcsendes napok kora esti óráiban a legerősebb.

zöld tető a chicagói városházán

Zöld tető a chicagói városházán. Fotó: Conervation Design Forum

Ez a tragédia új lehetőségek keresése felé terelte a város vezetőségét. Richard Daley polgármester városával elsőként csatlakozott az akkor induló ” zöld tető” ökoirányzathoz.

 

Fotó: Mark Farina

Látványnak sem utolsó egy szép zöldben pompázó háztető, ám ennél jelentősebb előnyei is vannak: javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen fűti a házat és még a csatornahálózat dugulásának is elejét veheti.

Egy manchasteri program eredményei azt mutatták, ha akár csak a városközpont tetőit a zöldteraszokon alkalmazott növényekkel borítanák, évente 210 kilogramm mikroszkopikus, 10 mikrométernél nem nagyobb részecskékből álló szennyezőanyagot lehetne megkötni.

Fotó: Conervation Design Forum

Az irányzat leginkább az amerikai és a német nagyvárosokban hódít. A növénytetők nemcsak a porszennyezést mérséklik, de a mikroklímára is jótékony hatással vannak. Kánikulában csökkentik a városi térségek hőmérsékletét, mivel visszajuttatják a nedvességet a levegőbe. A heves esőzések idején a zöldtetők mérsékelhetik az áradásokat, elejét veszik a csatornahálózat dugulásának, köszönhetően a növények vízigényének. A zöldtetők ültetőközege és a növényzet ugyanis felszívják, elnyelik a vizet, ami máskülönben azonnal, közvetlenül a csatornarendszerekbe folyna. Egy intenzív zöldtető átlagosan 75%-át képes megtartani a lehulló csapadéknak, az így helyben tartott esővizet pedig újra lehet hasznosítani.

zöld tető a chicagói városházán

Chicago a nagy hőhullám óta Észak-Amerika első számú “zöldtetős” városa lett. Ennek a kezdeményezésnek az első “gyümölcse” a chicagói városháza tetejének beültetése, melyen létrehozása óta városi dzsungel burjánzik.

Forrás:itt, itt és itt

EZ IS ÉRDEKELHET