tiszavirágzás
Ajánló

Elkezdődött a tiszavirágzás

A nyári napforduló közeledtével Európában szinte egyedülálló varázslat zajlik a Tisza folyón: a tiszavirágzás.

tiszavirágzás

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Magyarország és Európa legnagyobb méretű, látványosan rajzó kérészfajamely 3 évig lárvaként él az iszapban, ilyenkor, a rajzás során egy utolsó vedléssel szárnyas rovarokká alakulnak és milliónyi tiszavirágként izgatottan keresik a párjukat a víz fölött. Ebben a rendkívüli természeti látványosságban mától néhány napig  gyönyörködhetnek a lelkes természetrajongók.

A kibújás, illetve a szinkronizáció működése, a kiváltó ingerek nagyrészt még ma is ismeretlenek. Éppen ezért jó előre pontosan megmondani, hogy mely napokon lesz tiszavirágzás: gyakorlatilag lehetetlen. A várható nagy rajzást megelőző júniusi estéket a szakemberek már a folyóparton töltik, lesve az előrajzás megindulását, amikor csak néhány tucat, esetleg pár száz tiszavirág bújik elő. E jelek alapján a tömeges rajzás idejét csupán néhány nappal előzőleg lehet megbecsülni.

tiszavirágzás

A tiszavirágzás, amellett, hogy egyedülálló természeti jelenségként lenyűgöző látványt nyújt, ökológiai szempontból is fontos jelentősége ven, hisz több állat, halak, madarak, békák táplálékát jelentik. A kérészek egykor Európa számos területén elterjedt faj volt, de a 20. század első felében tömegesen tűntek el, mára már csak a Tiszán figyelhető meg tömeges jelenlétük, és megindító násztáncuk.
Forrás:itt és itt