fejjel lefelé ültetett növény
Ajánló

Növényi tótágas avagy fejjel lefelé ültetett virágok – Hogyan működik?

A szobanövények népszerűsítése nemes küldetés, és hasznos is, hiszen nem csak a lakást teszik kellemesebbé, hanem még oxigént is termelnek, megszűrik a helyiségek levegőjét.

A tervezők a városi, nem nagy alapterületű lakásokra gondolva fejlesztették ki a szokatlan megoldást, mivel a cserép nem foglal helyet a szekrényeken, vagy az ablakpárkányon, hiszen egy olyan helyre lehet akasztani, vagy felfúrni, ami hagyományosan kihasználatlan terület: ez pedig a mennyezet.

fejjel-lefele-ultetett-noveny

Ez a növény már kezd visszafordulni

De mit szólnak ehhez a növények? Nem borítja fel teljesen az életüket, ha fejjel lefelé kell élniük?

A növényekben létezik jó pár olyan hormon, ami nem megy el szó nélkül amellett, hogy hirtelen úgy kell élnie, mint egy denevér. Ott vannak például az auxinok, a gibberellinek, és a gravitropizmus nevű jelenség. Nézzük csak mit írnak erről a tudományos szakkönyvek!

Az auxinok olyan növényi hormonok, amelyek a szár megnyúlását fokozzák levágott állapotban is. A gibberellinek az auxinhoz hasonlóan a fiatal levelekben és termésekben képződnek. Egyik hatásuk az auxinokéval megegyező: serkentik a sejtek megnyúlását, különösen a növényi szártagok növekedését. A genetikailag törpe növényekben (pl. törpekukorica) jelentősen kevesebb gibberellin termelődik.

A geotropizmus (vagy gravitropizmus) oka az, hogy a fényen kívül a gravitáció is befolyásolja az auxin transzportját. Vízszintes helyzetbe fektetett hajtásban és gyökérben egyaránt az alsó oldal lesz auxinban gazdagabb. Mivel a hajtás és a gyökér auxinérzékenysége eltérő, a magas auxinszint a szárban az alsó oldal gyorsabb, míg a gyökérben lassabb növekedését okozza. Érthető tehát, hogy a hajtás negatív, a gyökér pedig pozitív geotropizmust mutat.

Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy az auxinok a hajtás csúcsi részéből a gyökér felé irányuló transzportja nem a gravitáció hatására történik. Az auxin akkor is a gyökér felé vándorol, ha a növény “fejjel lefelé” lóg, vagy ha csupán egy levágott szárdarabról van szó.

Fejjel-lefele-logatott-novenyek

Heveder – ezért nem eshet ki a növény!

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a növény gyökere, ami jelen esetben magasabban helyezkedik el mint a növény egyéb részei, megindul lefelé, a talaj irányába, a szár, és egyéb részek pedig felfelé, vagyis a növény megpróbál visszakerülni az eredeti állapotába. Ennek eredményeképpen úgy fog kinézni a delikvens, hogy a cserép oldalán szépen felmászik annak tetejére!

A fordított függő kaspó előnyei

Ennek a virágcserépnek az egyik nagy előnye, hogy nagyon gazdaságos a vízfelhasználása. A cserép felső részében egy agyag víztartály van elhelyezve, amit miután feltöltöttünk, folyamatosan adja le a nedvességet. Mindig annyit kell beleönteni, hogy a cserép tetejében megjelenjen egy apró tócsa – ilyenkor a tartály tele van. Az öntözővízhez nyugodtan tehetünk tápoldatot is, ha kedvünk tartja.
Ebbe a furcsa cserépbe bátran ültethetünk Areca pálmát, orchideát, páfrányt, mentát, petrezselymet, édesköményt vagy éppen muskátlit.

Kiemelt kép: ippinka.com