növényfal
Inspiráció

Függőleges oázisok, vertikális kertek

Vertikális kert (‘Vertical garden’), ‘függőleges kert’ esetleg ‘növényfal’. Ezeken a neveken emlegetik az egyre népszerűbb kertészeti- és design trendet. De mit is jelent? Meg egyáltalán minek?

Sokszor, sok helyen lehet mostanában vertikális kertekről hallani. Lényege, hogy a növényeket nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezik el. Ennek köszönhetően sokkal szűkebb helyeken vagy épületek oldalán is kialakítható egy élő, lélegző kert.

vertikalis-kert

Beltéri növényfal

Ennek azonban nehézségei is vannak, hiszen meg kell oldani, hogy a víz növény gyökeréhez jusson, illetve, hogy a föld ottmaradjon. Erre szerencsére viszonylag sok megoldás létezik már a házilag elkészíthetőtől…

vertikalis-kert

Házi növényfal-rendszer

… az egészen komoly, gépesített megoldásokig.

vertikalis-kert

De akármilyen is legyen a rendszer, a lényege mindegyiknek az, hogy egy csöpögtetőrendszer segítségével és gyakori tápoldatozással tartják életben a növényeket. Beltérben csakran mesterséges megvilágítással kiegészítve. Így olyan helyeken is kialakíthatóak, ahol amúgy erre nem lenne elegendő fény.

vertikalis-kert

Beltéri növényfalfal extra világítással

De nem csak beltérben, kültéren is nagyon népszerű megoldás a növényfal, hiszen az amúgy nem különösebben dekoratív házfalakat gyönyörű, oxigént termelő függőleges oázisokká lehet alakítani velük.

vertikalis-kert

Bár a vertikális kertek csak az utóbbi években lettek ennyire elterjedtek, valójában már évszázadok óta kertészkedünk a függőleges felületeinken, csak ehhez nem a technikát, hanem az anyatermészetet hívtuk segítségül és egyszerűen hagytuk, hogy a kúszónövények, mint a vadszőlő vagy a lilaakác benőjék házaikat.

növényfal borostyánból

A növényfal összeségében kiváló megoldás arra, hogy külső és belső tereinkben növeljük a zöld területeket, friss oxigénhez és gyönyörű látványhoz jussunk. Aki azonban függőleges kertészkedésre adja a fejét, az számoljon vele, hogy ez valamivel több gondoskodást és némi növény-utánpótlást igényel majd.

Három itthon is elérhető cég, amik növényfalak telepítésével/forgalmazásával foglalkoznak: