kúszó- és futónövények lakásba
Ajánló

5 strapabíró futó- és kúszónövény a lakásba

Nem sok olyan lakás van, ahol ne találkoznánk futónövénnyel. Hiszen a kúszónövények nem csak rendkívül változatosak, sokoldalúak, de vannak köztük igencsak strapabíró jószágok. Ez pedig cseppet sem elhanyagolható tényező egy száraz levegőjű, poros, gyakran félhomályos lakásban!

strapabíró futónövény lakásba

De legalább ennyire fontos tulajdonságuk az alakíthatóságuk!

Hiszen felépítésüket az a felület határozza meg, amin kapaszkodnak, így voltaképp a mi fantáziánkra van bízva, hogy milyen formát szánunk nekik. Leggyakrabban egyszerűen lógatni szokták őket, mondjuk egy polc vagy a szekrény sarkáról. De találkozunk velük a falra vagy egy ablak köré futtatva. Rozsdamentes acél sodronyok vagy más támrendszer segítségével pedig szinte bármilyen struktúra kialakítható belőlük, például térelválasztónak is használhatjuk őket. Vegyünk sorra néhányat a legnépszerűbb fajtákból:

Kúszó filodendron

kuszo_filodendron

Kúszó filodendron, a terminátor

Ez az a növény, ami szinte minden nagymama lakásának nélkülözhetetlen kelléke. Emiatt talán sokan „divatjamúltnak” gondolják. Pedig nem kellene leírni ezt a szinte elpusztíthatatlan növényt! Ennél a kúszónál nem sok növény bírja jobban a sanyarú körülményeket. Néhány hétig kimarad az öntözés? Semmi baj! Évekig nem ültetik át? Ugyan, kit zavar! Alig akad egy kósza fénysugár? Kit zavar! Persze azért ha igazán szép, dús, egészséges megjelenésű növényt szeretnénk, akkor nem árt ennek az aszkétának is a kedvében járni némi táppal és rendszeres öntözéssel. A túlöntözéstől azonban óvjuk, mert ez az egyetlen dolog, ami a vesztét okozhatja!

Szobai futóka

szobai_futoka

A szobai futóka szintén kemény legény…

Szintén sok nagymamánál megtalálható. Nagyon hasonló megjelenésű, azonban kissé kevésbé strapabíró, mint a Filodendron. Ennek a levelei is szív alakúak, azonban sokkal több bennük a sárga folt, és jóval nagyobbra is nőnek, mint a Filodendroné. Indái azonban nem nőnek olyan hosszúra. Fényigénye is nagyobb, de a direkt napot és a túlzott meleget ő sem kedveli. Sajnos a levéltetűre, pajzstetűre és a takácsatkára is elég érzékeny.

Szobaborostyán

szobaborostyan

Szobaborostyán – hódít kint is, bent is

A sötétebb lakások alap-kúszója, ami kültéri testvéréhez hasonlóan minden felületen meg tud tapadni. Azonban károk nélkül eltávolítani már nem könnyű feladat. Szintén elég szívós növény, egyetlen ellensége a túl meleg és száraz levegő. Ezért igyekezzünk olyan helyet találni a számára, ahol 20 fok alatti a környezet és permetezzük bőszen.

Kapaszkodó fikusz

kapaszkodó fikusz

a kapaszkodó fikusz tapadós

A fürdőszobák népszerű díszítője, ugyanis ez a futó jóval páraigényesebb, mint fás rokona, és laza szerkezetű talaját is célszerű mindig nyirkosan (!) tartani. Ehhez pedig ideális környezetet biztosít egy jó párás fürdőszoba. Ráadásul fény igénye sem túl nagy. Ha mégsem fürdőszobába szeretnénk, akkor viszont fontos gyakran permetezni vagy vízzel feltöltött kavicságyra helyezni. Ennél a növénynél is ügyelni kell arra, hogy ha hagyjuk felfutni valamilyen falfelületre, akkor könnyen leszedheti a festéket, ha később mégis le akarjuk szedni onnét.

Viaszvirág

viaszvirag

A viaszvirág lenyűgözően elegáns

Kiváló választás, ha olyan kúszót szeretnénk a lakásunkba, ami nem csak a lombjával díszít. A viaszvirág ugyanis akár májustól szeptemberig is hozza csodálatos, porcelánszerű apró, gyakran illatos virágait. Kifejezetten kedveli a fényt, azonban a meleget nem viseli jól. Igazán csak 12 és 18 fok között érzi magát. Ha ennél melegebb helyre kerül, nem hoz virágot. Virágzási időszakban elég vízigényes, azonban télen elegendő havonta 1-2 alkalommal. Az ennél gyakoribb locsolás könnyen a gyökerek rothadását és a növény pusztulását eredményezheti.

Sokféleségükből kifolyólag, nem sok általános tanácsot lehet adni ezekkel a csodás növényekkel kapcsolatban. Egyet leszámítva: ne hagyjuk túl hosszúra nőni őket! Némelyikük hajlamos akár több méteres hajtásokat is hozni, ez azonban nagyon legyengítheti a növényt. Másfél, két méteres hosszúság után, legyünk kemények, és hidegvérrel vágjuk vissza őket, így megelőzhetjük, hogy felkopaszodjanak és szép sűrű növényt kapunk.
A levágott szárakat pedig bátran tegyük vizes tőzegbe, hamar gyökeret fognak ereszteni, és lesz mit elajándékozni!