zeller, ültetés, tavasz
Ajánló

Hogyan ültessünk és neveljünk zellert?

A zeller királyi dolog, főleg, ha az ember szeret enni, és ezzel lássuk be, sokan vagyunk így.

 

zeller-ultetes-neveles

Hagyományosan a zellert nem könnyű nevelni, mert elég speciális körülmények kellenek a termesztéséhez, de a hibrideknek köszönhetően jó pár olyan változat is megjelent a piacon, amik strapabírók, és egyszerűbb a tartásuk. Magról még így is meglehetősen körülményes a szaporításuk, – sokkal bonyolultabb, mint a vele közeli „rokonságban” álló répáé – ezért jobban járunk, ha palántákat vásárolunk, és azt ültetjük ki május-június táján.

A zeller szereti a nyirkos táptalajt, a sok öntözést, és a napos helyeket. Ideális növény veteményeskertbe, de akár ládában is nevelhetjük.

  • Tavasszal, még jóval ültetés előtt ássuk fel a kiválasztott területet, távolítsuk el a nagyobb kődarabokat, és alaposan trágyázzuk be a talajt. Nagyon hasznos, ha bőven adagolunk káliumot.
  • Egy héttel ültetés előtt négy méterenként 90 g általános műtrágya granulátumot juttassunk ki a talaj felső rétegébe. Az elültetett magokat óvatosan locsoljuk, mert egy erős, vagy akár kevésbé erős vízsugár könnyen elmoshatja. A magok tetejét szórjuk meg egy réteg vermiculittal, és tegyük propagátorba, vagy üvegházba. Mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy a zeller talaja soha nem szárad ki.
  • Ha a magoncok gyökeret hoztak, akkor ki lehet őket venni a propagátorból, és ha jól felismerhető levelet fejlesztettek, akkor külön cserépbe ültethetjük őket. Amikor nagyjából öt hét elteltével elérik a 8 cm-es magasságot – az alapos öntözésről közben ne feledkezzünk meg! – ki lehet őket ültetni szabad földbe.
  • Egy hónappal kiültetés után folyékony tápoldattal turbózhatjuk őket, természetesen továbbra is rendszeres öntözés mellett. A gazokat, gyomnövényeket mindig távolítsuk el a környezetükből.
  • Augusztustól lehet begyűjteni a termést, abban az esetben, ha minden jól ment, és az időjárás is velünk volt. Ügyeljünk arra, hogy óvatosan emeljük ki a földből a növényt, úgy, hogy a közelében lévő zellerek ne sérüljenek meg.

Ezek után már nincs más dolgunk, mint kitalálni, hogy melyik remek recepthez használjuk fel ezt az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, ízletes növényt!