Ajánló

Ha karácsony, akkor fagyöngy

A karácsony a szeretet ünnepe, és ilyenkor a szerelemtől fűtött párok még nagyobb hőfokon égnek, mint általában. Angliában vagy a tengerentúlon ilyenkor, karácsony táján szigorúan fagyöngy alatt csattannak a csókok, mivel a legenda szerint aki a Viscum album latin névre keresztelt növény alatt ad csókot választottjának, annak szerelme örökké fog tartani.

csók a fagyöngy alatt

Fotó: Vogue

Ez a kedves népszokás egy 13. századi germán legendához kötődik, de a karácsony kapcsán csak a 18. században terjedt el. Angolszász országokban a mai napig szívesen biggyesztenek a bejárati ajtó fölé fagyöngy ágakat, de akadnak, akik mindig tartanak a kezük ügyében is, hogy megfelelő alanyt találva azonnal hódolhassanak a korábban említett kedves népi hiedelemnek.

De mit kell tudnunk a fagyöngyről?

Nos, a Viscum album egy félig parazita örökzöld növény, amely nagy fák – alma, akác, fűz, nyár – lombjaiban telepszik meg előszeretettel. Termése valójában egy ragadós álbogyó, de érdekes módon mégis ez számít fő szexepiljének.

fagyöngy a fán

Ez a bogyó enyhén mérgező, fogyasztása gyomorbántalmakat és hasmenést is okozhat. Ha nincs ez az angyali népszokás, akkor valószínűleg csak a gyógyszeripar és a kertészek ismernék ezt a növényt, ám hála e kedves hóbortnak, a fenyő mögött a fagyöngy már a karácsony második számú kedvencének számít.

fagyöngy bokor a fán

A sötét, kerek bokrok a fagyöngyök!

A fagyöngy hasznos tulajdonságai

Bár azok a fák, amelyeken a fagyöngy nagy számban megtelepszik, idővel elpusztulnak, azért a fagyöngynek akadnak hasznos tulajdonságai is.

A gyógyszeriparban rák elleni és vérnyomáscsökkentő szerek alapanyagaként használják fel, de immunrendszert erősítő termékekben is előfordul. A természetben betöltött szerepe sem mellékes, Ausztráliában például közel kétszáznegyven fajta madár építi fészkét a fagyöngy jellegzetesen gömb alakú bokraiba, és egyben fogyasztja is annak termését. (Nagyon beszédes a navajo indiánok által használt neve: kosár a magasban.)

Fagyöngyöt itthon is vásárolhatunk jobb virágboltokban, de ha szerencsénk van, akkor a természetben is belefuthatunk pár példányukba, bár hozzá kell tennünk, nem lesz könnyű dolgunk, ha le akarjuk szedni a lakóhelyéről. Virágvázába állítva sokáig eláll, de ha hagyománytisztelők vagyunk, akkor mindenképpen az ajtó fölé, vagy legalábbis valami olyan helyre kell felszerelnünk, ahol alá lehet állni.

Aki szeretné kipróbálni ezt a népszokást, annak álljanak itt útmutatóul Washington Irving, amerikai regényíró szavai 1820-ból:

„A fagyöngy karácsonykor mindig ott lóg a vidéki házak és konyhák ajtajában, így a fiatalemberek élhetnek a kiváltsággal, hogy csókot adjanak alatta a lányoknak. Az urak minden egyes alkalommal letépnek egy bogyót is. Ha viszont az ágról már minden bogyó eltűnt, a kiváltság megszűnik.”

Népszerű karácsonyi növények közé tartozik még a mikulásvirág, a magyal, a vörös amarillisz és a karácsonyi kaktusz, amely nálunk még nem annyira elterjedt, de nyugaton december táján valósággal elárasztja az áruházak polcait, és ez nem véletlen. A Brazíliában őshonos Schlumbergera russellianának már számos hibridje létezik, de a karácsonykor népszerű példányok piros virágaikról nevezetesek.

Boldog karácsonyt!

fagy1