Ajánló

Kis lakások karácsonyfája, a cukorsüvegfenyő

A Cukorsüvegfenyők (Picea glauca Conica) bájos küllemük és miniatűr méretük miatt egyre kedveltebb ünnepi kellékek, alternatív karácsonyfák és kültéri díszek is egyben. Karácsony táján kis cserépben szerezhetők be a nagyobb boltokban. Feldíszíthetjük őket a lakásban és karácsonyfaként szolgálhatnak az ünnepek alatt. Más növényekkel kombinálva az adventi időszak szép díszei lehetnek különböző bogyós vagy virágzó növények társaságában.

cukorsuvegfenyo

Fotó : www.mein-schoener-garten.de

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a kis helyigényű fajták teljesen télállók, így az ünnepek elteltével mindenképp gondoskodnunk kell a szabadföldbe való kiültetésükről, ugyanis itt érzik magukat a legjobban. Most bemutatom azt a 4 cukorsüvegfenyő fajtát, amit az ünnepi időszakban megvásárolhatunk szobai vagy kerti felhasználásra is.

1, Cukorsüvegfenyő (Picea glauca Conica)

A legelterjedtebb cukorsüvegfenyő fajta. Nagyon lassú növekedésű, ezért lehet cserépben is tartani, egy évben csupán 5-10 cm-t növekszik. Kifejlett korában alig éri el az 1,5 esetleg 2m-t. Felülete nagyon szép, tömött és zárt, alakja szabályos kúp forma. Tűlevelei nagyon rövidek, szinte nem is szúrnak. Lombja nagyon szép, világoszöld színű. Sziklakertbe, más törpe növésű örökzöld fenyők társaságába vagy növénycsoportokba ültessük. Félárnyékos helyet keressünk a kertben a számára, nyáron pedig rendszeresen öntözzük. Talajban nem válogat, de a nagyon meszes talajokat nem kedveli.

Törpe cukorsüvegfenyő

2, Gömb alakú cukorsüvegfenyő (Picea glauca Alberta Globe)

Igen ritka cukorsüvegfenyő fajta. Nagyon ritkán lehet beszerezni, ha ilyet szeretnénk, inkább kertészetekben keressük. Szinte alig növekszik, évente csupán 3-5 cm-t. Kifejlett korában is csupán 50-60 cm-es magasságot ér el. Nagyon szép, szabályos gömb alakúra fejlődik, a bokra pedig teljesen zárt és tömött. A lombozata ugyanolyan, mint az előbb említett fajtáé, világoszöld. Kicsit több odafigyelést igényel, mint a többi cukorsüvegfenyő, de egy kis gondoskodással  meseszép kisméretű fenyő nevelhető belőle. Sziklakertben nagyon jól mutat. A meleg nyári időszakban rendszeresen öntözni kell. Félárnyékba ültessük, talajban nem válogat és teljesen télálló.

cukorsuvegfenyo

Gömb alakú cukorsüvegfenyő tavaszi hajtás idején

3, Miniatűr cukorsüvegfenyő (Picea glauca Piccolo)

Olyan helyen ideális, ahol csak nagyon kisméretű növény fér el. Igazi gyűjtői darab a cukorsüvegfenyők között. Nagyon jól mutat cserépben, dézsában az erkélyen vagy a kertben is. Rendkívül kisméretű fenyő, kifejlett mérete is csupán 40 cm, évente 1 cm-t növekszik! Nagyon sűrű, zárt és kúp alakú fenyő, világoszöld tűlevelekkel. Több ilyen miniatűr fajta van termesztésben, például a nagyon vékony, selymes tűjűLaurin, valamint a nagyon karcsú, oszlopos alakú ’Litomsyl’, ezeket is sziklakertbe a legcélszerűbb ültetni. Savanyú vagy semleges talaj az ideális a számára. Tűző naptól óvnunk kell, a félárnyékos vagy árnyékos hely az ideális a számára. A meleg nyári időszakban rendszeresen öntözni kell.

mini cukorsüvegfenyő Fotó: mein-schoener-garten.de

4, Aranyhajtású cukorsüvegfenyő (Picea glauca Rainbows end)

A második leggyakrabban vásárolt cukorsüvegfenyő fajta. Karácsony környékén szintén rá lehet bukkanni a boltokban miniatűr karácsonyfaként.  Mindenben ugyan úgy néz ki, mint a sima cukorsüvegfenyő, de a második nyári növekedési időszak alkalmával a frissen kihajtó hajtásai kénsárgák lesznek. Ezt a különleges színárnyalatot kb. 3 hónapig meg is tartja. Magassága hosszú idő elteltével a 2 m-t is elérheti, de évente maximum 5 cm-t növekszik. Több örökzöld közé ültetve rendkívüli látványt nyújt az élénk színeivel. Félárnyék a legideálisabb a számára, talajban nem válogat, de a savanyúbb talaj a kedvence. Nyáron rendszeres öntözést kíván, teljesen télálló.

Aranyhajtású cukorsüvegfenyő Fotó: conifersociety.org

A cukorsüvegfenyők amint látjuk, nagyon sokfélék lehetnek, oszloposabb, gömb vagy törpe fajtái is vannak. Az ember szinte bárhová teheti vagy ültetheti őket változatos megjelenésük és kompakt méretük miatt, legyen az épp karácsonykor a lakásban, mint miniatűr karácsonyfa vagy a kertben, mint egy apró örökzöld kincs.

Cukorsüvegfenyő a kertben

Kiemelt kép: www.gartentraeume.com

Szerző: Bugyi Zsolt