szeder, málna bokor tavaszi metszése
Ajánló

Így fiatalítsd meg málna és szeder bokrodat!

A málna és szeder bokrokat is meg kell metszeni, ha igazán szép és bő termést akarunk. Ennek az optimális időpontja az ősz, de aki esetleg elfelejtette akkor visszavágni a bokrokat és indákat, most is megteheti még.

szeder-malna-metszese

A szedret is meg kell metszeni, ha jó termést szeretnénk

A legfontosabb, hogy a bő termés érdekében a tavaly letermett vesszőket tőből kell kivágni. A málna bőségesen sarjadzik, így a tő kondíciójától függően a 3-5 legszebb, legerősebb vesszőt kell meghagyni erre az esztendőre.

malna-szeder-metszese

A málna is jobban terem, ha kivágjuk a letermett, tavalyi hajtásait

A szedernél 3-4 sarjhajtást hagyjunk. Törekedjünk arra, hogy csak az erős és egészséges sarjakat hagyjuk meg, a vékonykákat vágjuk ki tőből. A meghagyott sarjakon az oldalhajtások mindegyikét fél méteres magasságig tőből ki kell vágni, mert ezek később, a termés súlya miatt, lelógnak majd a földre és onnan betegségeket szedhetnek fel. E felett a magasság felett 3-4 oldalhajtást hagyjunk sarjanként, melyeket 20-30 centis hosszra vágjunk vissza. A sarj magasságát másfél méterben maximálizáljuk. A visszavágott szederhajtásokat támrendszerre kell szétkötözni, máshogy nem fogja elbírni a – remélhetőleg jó sok – termés súlyát.

szeder-metszes-abra

Szeder metszése

Csak egészséges sarjakat hagyjunk meg a málnánál és a szedernél egyaránt! A gombásan vesszőfoltosakat mindenképp vágjuk ki tőből és égessük el.

Ebből a rövid, angol nyelvű videóból  mindent megtudhatsz a szeder metszéséről.