ökoház paradicsomházból
Ajánló

Ökoház paradicsomszárból avagy a megvalósult sci-fi

Azt eddig is tudtuk, hogy a norvégok élen járnak a környezettudatos gondolkodásban, most azonban egy egészen új szintre emelték a hulladék újrahasznosítást. Tényleg nem fogod elhinni, hogy miből építettek minden szigorú műszaki feltételnek megfelelő házat!

 

ökoház paradicsomszárból

Megjelenésében is szokatlan

Middlefart városában (inkább nem fordítom le, hogy angolul ez a név pontosan mit is jelent! 🙂 ) 40 cég fogott össze, hogy megvalósítsa a világ első mezőgazdasági-hulladék-házát. A minden modern elvárásnak tökéletesen megfelelő, klasszikus skandináv stílusban kivitelezett ház ugyanis kizárólag paradicsomszárból, szalmából, fűből, tengerihínárból és üvegtörmelékből készült.

ökoház mezőgazdasági hulladékból

Paradicsomszárból készült lap

A GNX nevű, fenntarható építészetben utazó iroda gyűjtötte össze a hulladékokat, amiket  eddig kizárólag arra használtak, hogy hőerőművekben elégessék őket, majd a fakonzerválással foglalkozó Kebony cég egy környezetbarát módszerrel lapokká préselte az anyagokat. Ettől ugyanolyan tulajdonságai lettek, mintha valódi fából készült volna.  

Ezek után a Dán Technológiai Intézet alapos tesztelésnek vetette alá a lapokat, amelyek nem egyszerűen átmentek a vizsgán, de csillagos ötössel végeztek. A tesztek eredménye alapján a “hulladék-anyag” tartósabb, mint a legtöbb elfogadott építőanyag.

haz-preselt-paradicsomszarbol

Alapos tesztelésen estek át

A szó szerinti “farm-ház” ráadásul nem beton alapra épül, hanem speciális pilléreken nyugszik, így tulajdonképpen nyom nélkül szétszedhető és elköltöztethető.

okohaz-paradicsomszarbol

Nyomtalanul eltüntethető

“Eddig csak sci-fikben láttunk olyat, hogy ilyen hulladékként kezelt anyagokból építenek házat, pedig ez a jelen valósága már.” mondta Kristen Brosbøl, dán környezetvédelmi miniszter. “Igazán nagyra tartom, hogy ily módon olyan anyagok értékelődhetnek fel, amiket amúgy csak eltüzelnénk.”

A ház december óta látogatható a nagyközönség számára is.

[Not a valid template]

Forrás: newatlas.com/world-first-biological-house-farming-waste/52417/