Szomoru Miklós évelő kertje
Ajánló

Szomoru Miklós tanácsai egy tél végétől tél kezdetéig virágzó évelő kert kialakításához

Miután oly sok hasznos tanácsot kaptunk Szomoru Miklóstól a prérikert kialakításához, most egy növényajánlóval ellátott útmutatóval lát el minket egy szinte egész évben virágzó, színpompás évelőkkel teli kert telepítéséhez.

Ki ne szeretne olyan kertet, amiben tél végétől a következő tél kezdetéig mindig virágzik valami?

Gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet olyan ágyásokat, kerteket kialakítani, melyek kora tavasztól késő őszig pompáznak. Mindig lehessen pár szál virágot szedni a vázába, és sosem tűnik elnyíltnak, elhanyagoltnak a kert.

Hogyan lehet elkerülni azt, hogy csak nyár kezdetén legyen virágdömping, és ezután eltűnjenek el a virágzók a kertből. Nos, a válasz ismét nagy kedvenceim, a lágyszárú évelők alkalmazásában rejlik.

A talaj előkészítése az évelőágyáshoz

Természetesen, mint minden növény ültetésénél, minden kerttípus kialakításánál a talaj állapotára kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Egy tápanyagdús talajú, egészséges talajélettel rendelkező kertben a virágok is hosszabban, szebben, egészségesebben élnek.

Én a talajcsere helyett – ami rettentően drága –, a meglévő talajt ajánlom feljavítani. Egyre több megbízható komposzttelep van már országszerte, így tőlük érdemes komposztot rendelni, és a gyommentesített ágyásokra legalabb 8-10 cm vastagon szétteríteni. Ahol lazább a talaj, ott érdemes beforgatni, de ahol kemény agyagos, ott elég a tetejére szórni. A mennyiségeket úgy lehet előre tervezni, hogy 1 m3 komposztot, 10 m2-re, 10 cm vastagságon lehet szétteríteni.

Érdemes még komposztált marhatrágyával is dúsítani – természetesen ezt már jóval kisebb mennyiségben. Ez granulátum formában kapható, melyet könnyebb kiszórni, és egyenletesen elteríteni. Egy négyzetméterre 3-4 maroknyit ajánlok felhasználni. Ezt sem kell feltétlen bedolgozni a talajba, a csapadék és az öntözés hatására, szépen beszivárog majd a földbe.

komposztált marhatrágya granulátum

Mire ügyeljünk az évelő növények kiválasztásánál?

Ezután jöhet a kertészkedők kedvenc része, a növények összeválogatása. Nagyon fontos, hogy kerüljük az impulzusvásárlást. Tehát ne a kertészetben, a pénztár mellé tett különlegességeket (gyakran nagyon kényes növényeket) vásároljuk elsősorban, hanem a hosszan virágzó, rovarbarát, betegségekre nem hajlamos, szárazságtűrő és télálló évelőket.

Jó sok szempont, de a jó hír az, hogy sok-sok ilyen évelő elérhető az itthoni kereskedőknél. Hogy mik is ezek? Hamarosan felsorolom őket, de előtte még egy fontos szempontot említenék: az évelők méretét. Mert vannak, melyek 20-30 cm magasra nőnek meg, de vannak akár 150-200 cm magasra feltörők is. Természetesen egy nagyra növőt nem lehet az ágyás elejére ültetni, mert kitakarja, elnyomja a mögötte lévő növényeket. Egy kistermetűt pedig nem lehet az ágyás végébe telepíteni, mert nem fog látszani. Így méret szerint, zónánként nézzük, miket is ajánlok ültetni.

hosszan virágzó évelő kert
Szomoru Miklós évelő kertje

Évelő növénylista egy hosszan virágzó ágyáshoz

Kis termetű évelők az ágyás első harmadába:

Sedum telephium (aug.-okt.)

Achillea millefolium (jún.-júl.)

Gaillardia x grandiflora (jún-okt.)

Coreopsis grandiflora (jún.-okt.)

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ (jún.-aug.)

Erica carnea (febr.-május)

Helleborus niger (február-április)

Nepeta ‘Walker’s Low’ (május-okt.)

Aster dumosus (szept.-nov.)

Közepes termetű évelők az ágyás nagyobb középső harmadába:

Monarda didyma (júl-aug.)

Echinops ritro (júl.-szept.)

Achillea filipendula (jún.-aug.)

Salvia nemorosa (május-jún.)

Eryngium alpinum (júl-aug.)

Anemone hupehensis (aug.-okt.)

Phlox paniculata (jún.-szept.)

Verbena bonariensis (jún.-nov.)

Gaura lindheimeri (máj.-nov.)

Nagy termetű évelők az ágyás hátsó részébe:

Veronicastrum virginicum (júl.-aug.)

Calamagrostis ‘Karl Foester’ (jún.-okt.)

Panicum virgatum (júl.-okt.)

Perovskia atriplicifolia (júl.-szept.)

Veronica spicata (jún.-szept.)

Heliopsis helianthoides (jún.-okt.)

Helenium autumnale (aug-okt.)

hosszan virágzó évelő kert

Természetesen vannak olyan évelők, amelyek nagyon kedveltek, de sajnos csak egy-két hétig virágoznak. Így ezek nagyobb ágyásokba, kiegészítőnek ültethetők, de ne ezek legyenek a meghatározó mennyiségűek. Ilyen az általam is kedvelt Peonia (pünkösdirózsa). Meseszép, de 7-10 napnál tovább nem nyílik. Míg a fentebb felsoroltak minimum 4-6 hétig, de többségük 10-12 hétig is díszíti kertünket. 

Ültetési tippek évelő kert kialakításhoz

Fontos az ágyás kialakításánál, hogy ne egy-egy darab növényt ültessünk, hanem 3-3 darabból álló kis csoportokat. Fajon belül lehet akár egy ültetőgödörbe is tenni őket, így már első évben szép nagy foltot képeznek majd – mintha évek óta ott lettek volna. A fajok között pedig 20-30 cm területet érdemes hagyni. Pár év alatt szépen összenőnek, egybefolynak a virágaink. Így nem süti majd a nap és nem szárítja ki a szél a talajt. Ezen kívül a vövények egymást is támogatják. És természetesebb hatást is kelt majd az ágyás. 

Tehát csak erre a néhány fontos kialakítási, ültetési tényezőre, és a megfelelő növény választásra kell figyelni, és mindenki számára elérhető lesz egy egész kertészeti szezonban virágzó kert. 

Szerző: Szomoru Miklós

Szomorú Miklós kert-látogatás időpontjait és egyéb hasznos infókat keressétek a facebook oldalán.