legszebb őszi virág
Ajánló

Az őszi kert 7 legszebb virága

A mérsékelt öv ajándéka, hogy ilyenkor ősszel is pompás kerti virágokban gyönyörködhetünk. A nyári évelők már elnyíltak, leveleik megcsúnyultak, de sok másik virág pont most, a rövidebb nappalokon kezd el pompázni.

Krizantém

Az ősz jelképe kétségtelenül az őszi krizantém. Szerencsére már nem csak a temetőkben ültetik előszeretettel, hanem a modernebb díszkertekbe is bevette magát. A különféle krizantémoknak a termesztésben rendkívül sok fajtája terjedt el. Vannak köztük kimondottan vágott virágnak termeszthető, de sok a cserepes növényként tartható fajta is.

chrysanthemum

Krizantém

A növény magassága a 20 centimétertől egészen a másfél méterig terjedhet. A virágformák változatosságát pedig csak a színek sokfélesége múlja felül. Megkülönböztetünk egyszerű, fél telt, telt, labda és pompon alakú virágzatú fajtákat. A virágok színe sárga, rózsaszín, piros, narancssárga, fehér és ezek árnyalatai lehet. Az őszi krizantémokban a rövidebb nappalhossz indukálja a virágképződést. Némelyik már szeptember első napjaiban elkezdte bontogatni a bimbóját.

torpe-oszirozsa

Törpe őszirózsa

Őszirózsák

A törpe őszirózsák, a mirigyes őszirózsák és a kopasz őszirózsák olykor már augusztus végén nyílni kezdenek. Csoportosan ültetve a legmutatósabbak. Kaphatóak a fehértől a rózsaszínen át, a sötét rózsaszínen keresztül egészen a mély liláig minden árnyalatban. Az őszirózsa akárcsak a krizantém, minden ősszel újra nyílik, ha megfelelően gondozzák. Hajlamos a lisztharmatra és a rozsdabetegségekre, de az öntözési idő jó megválasztásával ( hajnalban öntözzünk) ez elkerülhető.

Ha június közepén a krizantémok, őszirózsák hajtásait felére visszavágjuk, akkor ősszel kompaktabb, tömöttebben virágzó növényünk lesz.

Aconitum_carmichaelii_'Arendsii'

Őszi sisakvirág

 

Őszi sisakvirág

Az őszi sisakvirág nagy kék, sisak alakú virágait hosszú fürtben hozza. Már augusztusban megkezdi virágzását, de egészen októberig virít. Különlegességét az adja, hogy pont abban az időszakban virágzik, amikor más kék színű virágból csak keveset találhatunk a kertben. Akár 130 cm magasságra is megnő, ezért ültetéskor figyeljünk a kellő tőtávolságra is. Félárnyékos helyen, üde, humuszos talajban érzi jól magát.

oszi napfenyvirag

Íme az őszi napfényvirág

Őszi napfényvirág

Az őszi napfényvirág Észak-Amerikából származó, felálló szárú évelő. Augusztustól egészen október végéig találkozhatunk virágzó fajtájával. A fészekvirágzatok jellegzetes alakúak. A közepe gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek. A kertészeti fajták virágzásidőben és magasságban is eltérnek egymástól.

varjúháj

Ő a pompás varjúháj

Varjúháj

A legnagyobb termetű varjúháj eléri akár a 70-80 cm-t is. Az őszi, téli kert éke. Jellemzője a nagy, lapos, esetenként tarka levél, virágszíne fajtától függően világos rózsaszíntől mélybordóig terjed. Napos, de jó vízgazdálkodású helyre való. Sziklakertekbe és szegélynek is ültethető. Rendkívül tartós vágott virág.

anemone-h

Kínai szellőrózsa

Kínai szellőrózsa

A kínai szellőrózsák kecses termetű árnyéki évelők, melyek legalább szűrt fényű fekvést, tápdús, humuszos vályogtalajt kedvelnek. Fajtától függően 60-120 cm magasra nő, színskálája a fehértől a sötétbordóig terjed, lehet szimpla, féltelt vagy telt virágú. Gyökérsarjaival nagy állományokká képes fejlődni. Az őszi virágszegény időszakban az évelőágyak egyik tartósan virító színfoltja lehet.

kek gyoker

Tarackoló kék gyökér

Tarackoló kékgyökér

Nem csak évelőágyak, hanem rézsűk, sírok beültetésére is alkalmas a tarackoló kékgyökér. Tojásdad alakú levelei tavasztól nyár végéig zöldek, a hideg őszi napok hatására bordóra színeződnek, kiemelve a virágok kobaltkék színét. Gyökérsarjakkal terjed, kiváló gyepképző évelő.