szamóca ültetése
Ajánló

Mikor és hogyan ültessük a szamócát?

A szamóca vagy más néven földieper napfényigényes növény, csak teljesen napos helyen hoz igazán bő termést. Virágzása fajtától függően kora tavasztól késő őszig eltarthat. A kora tavaszi virágzású fajtákat ne ültessük olyan helyre, ahová a tavaszi, éjszakai fagy beszorulhat, mert így búcsút mondhatunk a gyümölcsnek arra az évre. A fiatal palántákat érdemes este, vagy felhősebb napon elültetni, azért, hogy megóvjuk őket a hirtelen erős napfénytől, melegtől.

szamoca-ultetese

A talajtakarás egészséges és gyorsabban érő gyümölcsöket eredményez

Hogyan védekezz a kártevők ellen

A szamóca gyümölcsét nem csak az emberek, hanem az állatok is szeretik, így az egyik legismertebb kártevője a házatlan, vagy meztelencsiga is előszeretettel lakmározik belőle. Ellenük mindenképp védekezni kell. A védekezésről itt olvashatsz: Csigaáradat a kertben. Mit tegyünk? 

Jó tudni azt is, hogy a szamócát ne ültessük olyan helyre, ahol az előző három évben paradicsomot, paprikát, burgonyát, padlizsánt, málnát vagy szedret termesztettünk. Ezek a növények ugyanis gombákat hordozhatnak, mint például a verticilliumos hervadás, és kártevőket is, amelyek beágyazódnak a talajba és károsíthatják a később oda telepített szamócát.
A szamóca töve indákat nevelve terjed, így mondhatjuk, hogy önmagát szaporítja. Ezek az indákon fejlődő kis növények meggyökeresedve leszedhetők és külön ültethetők.

A szamóca ültetéséről, telepítéséről

A szamócát ültethetjük úgy, hogy az ágyásban a sorokat kisebb bakhátakba kiemeljük és ennek a tetejére telepítjük a palántákat, illetve kiemelés nélkül is elültethetők. A kiemelés lényege, hogy szellősebben, több fényt kapva fejlődhetnek a növények, érhetnek a gyümölcsök.

A telepítés után célszerű az ágyás talaját takarni szalmával, szénával, fűnyíró gyűjtődobozából nyert kaszálékkal. Van, aki a telepítésnél leterít fekete fóliát az ágyásra és azt kilyuggatva ülteti el a palántákat. Ezekre a megoldásokra azért van szükség, hogy a fejlődő és talajra érő gyümölcsök tisztábbak, egészségesebbek maradjanak, kevésbé rothadjanak, illetve a gyomok sem verik fel így az ágyásokat.

Sokan esküsznek arra, hogy a telepítés évében érdemes kicsipkedni a fejlődő virágokat, így a tövek erősebbek lesznek, és több indát fejlesztenek, illetve a következő esztendőben nagyon bőséges termést hoznak. Ebben van igazság, de a tapasztalatok szerint sokan nem bírnak ellenállni és meghagyják a virágokat, hogy már az első évben szüretelhessenek a finom gyümölcsből.

Fagyvédelem

A szamócánk bimbói nagyon érzékenyek a tavaszi fagyokra. Éppen ezért a sorok közé rakott talajtakaróval – ha éjszakára fagyot jeleznek – célszerű a növényeket betakarni, de erre a célra megteszi egy réteg agroszövet is. A megfelelő fagyvédelem ugyanis a bőséges és szép termés kulcsa. A legtöbbünk számára kedves látvány egy nagy tál, érett szamóca, főleg, ha saját termés.

szamoca-ultetese