szárított virág kompozíciók
Ajánló

Ezekből a növényekből készíts szép téli szárazvirág kompozíciókat!

Újra hódítanak az otthondíszítésben a szárazvirág dekorációk. Pár csokor szárazvirág, vagy a belőlük készített asztali vagy ajtódíszek nagyon fel tudják dobni a kissé egyhangú lakást, különösen az őszi-téli időszakban. Előnyük még, hogy időtállóak, nem kell őket ápolni, locsolni, nem hervadnak el. 

Természetesen beszerezhetőek boltokban is a különféle szárított virágok, de ha leleményesek vagyunk, a sétáink során, sőt a kertben is találhatunk olyan növényt, amely könnyen száratható és sokáig mutatós marad. Szárazvirágnak azok a növények alkalmasak, melyek a szárítás során megőrzik a színüket és az alakjukat. Persze a végtelenségig azért nem jó őket tárolni, mivel porosak lesznek és a színük is elhalványul. Egy-két évente érdemes azért lecserélni őket. 

Most bevezetlek titeket a virág szárítás és a mostanában aktuális díszkoszorú készítés rejtelmeibe és közelebbről is bemutatok három olyan növényt, melyek alkatuknál fogva tökéletesek a szárításra és élénk, vidám színeikkel egy kis tavaszt csempészhetnek a szürke téli lakásba.

Páfránylevelű cickafark 

páfránylevelű cickafarkból szárazvirág készítés

Páfránylevelű cickafark

A páfránylevelű cickafark (Achillea filipendulina) napkorongra emlékeztető virágai szépen mutatnak a kertben, jól érvényesülnek a vázában, és megszárítva, csokorba kötve is látványosak. Rendkívül hosszan virágzik. Az összes homokos talajon nagyon szépen díszít. Szereti a száraz és tűző napos helyet. Az egyik legszebb vágott virágnak való fajta a Coronation Gold.

Az achillea  szárítása

A szárítani való virágait akkor vágjuk le, amikor a bimbók éppen kinyíltak, így a virágok szép sárga színe rendkívül sokáig megmarad.

szárított achillea

Szárított achillea

Kerti holdviola 

Bár a kerti holdviola (Lunaria annua) nagyon szép virágokat hoz, virágágyban kiválóan fejlődik és gondozása is egyszerű, a legtöbb ember csak dekoratív terméseiről ismeri. Ezt a növényt az első évben vetjük, átteleltetjük, majd a második évben ibolya színű virágokat hoz. Virágzása után jelennek meg nagyon látványos ezüstszínű száraz termései. Nagyon szép csillogó, halpikkelyhez hasonló.

kerti holdviola

A lunaria szárítása

Akkor szedjük le őket, amikor a termések lassan zöldes barna színt öltenek. Vágjuk le az egész szárat és hagyjuk megszáradni. Víz nélkül helyezzük el valahol a lakásban száraz és szellős helyen, vagy kössük csokorba és szárával lefelé szárítsuk meg. Amint megszáradtak a termések, szedjük le az ezüstös középső réteget kétoldalt borító hártyákat, ha a szárítás során maguktól nem esnek le, kissé hajlítsuk meg a terméseket, így a külső burok lepattan róluk. Nagyon szép növény, félárnyékos vagy napos, közepesen nedves helyeken érzi jól magát.

szárított kerti holdviola

 

szárított lunaria

Extravagáns szárazvirág kompozíció szárított kerti holdviolával

Lampionvirág 

A lampionvirág (Physalis alkekengi), vagy más néven zsidócseresznye felfújt, narancssárga virágballonjai apró, törékeny papírlámpásoknak látszanak. Különösen dekoratív látványt nyújtanak száraz virágokból készült csokrokban. Annak ellenére, hogy télálló növény, kemény teleken takarást igényel! Minden talajon megél, kúszó gyökerével nagyon gyorsan terjed.

A lampionvirág szárítása

A szárakat talajhoz közel vágjuk le, majd távolítsuk el a leveleket, a szárakat kössük csokorba, és akasszuk fel szellős, nem túl napos helyre, ahol körülbelül egy hónap alatt száradnak meg.

szárított lampionvirág vázában

 

szárazvirág dekoráció lampionvirágból

őszi kopogtató lampionvirágból

 

szárított lampionvirág vázában

Nagyon mutatós téli dekoráció a szárított lampionvirág vázában

Még számtalan száraz virág ültethető a kertbe, mint a papírvirág (xeranthemum annuum), buglyos fátyolvirág (gypsophila paniculata), amerikai gyöngykosárka (anaphalis margaritacea), helipterum, szalmavirág (helichrysum bracteatum), rezgőfű (briza). Válasszunk a növények közül bátran, hiszen a legtöbbjük nagyon egyszerűen kezelhető és nevelhető a kiskertekben. Ezekkel nagyon könnyen szebbé varázsolhatjuk a saját kertünket és lakásunkat is egyaránt.

A virág szárítás fortélyai

Általában a csokrokba kötött virágokat úgy szárítjuk meg, hogy árnyékos és szellős helyen fejjel lefelé fellógatjuk.

növény szárítás otthon

Fejjel lefelé lógatva, szellős helyen szárítsuk a növényeket

Hogyan tartósítsuk a szárazvirágot?

  • Ágyazzuk speciális sóba a növényeket, ez csak nagyon lassan vonja ki belőlük a nedvességet. Ilyen módon a rózsa vagy a hozzá hasonló növények szépen megőrzik színüket és formájukat is.
  • Ugyanezt a hatást érhetjük el  mosóporral is!
  • A leveleket és a gyümölcsöket legegyszerűbben sütőben száríthatjuk meg.

Megszámlálhatatlan olyan virág létezik, melyet a kertben összegyűjthetünk és meg is száríthatunk. Ezekből egy kis fantáziával nagyon szép lakásunkat díszítő tárgyakat is készíthetünk, mint például a díszkoszorú.

A díszkoszorú (kopogtató) készítés fortélyai

Ajtóra függeszthető díszkoszorúkat különbözőképpen is készíthetünk.

A koszorúra tehetünk szárazvirágot, selyemvirágot, szalagokat vagy épp terméseket is. Drótgyűrűre kell erősítenünk minden hozzávalót. A felerősítéshez közepes vastagságú virágkötöző huzalt vagy rafiát használjunk. Ha a virágokból először kisebb csokrokat kötünk, és ezeket csomózzuk rá az alapra, megkönnyíthetjük a dolgunkat. Ezeket a virágokat nagyon erősen rögzítsük a drótgyűrűre, mivel száradáskor össze fognak zsugorodni.

Ha nagyon dús koszorúra vágyunk, akkor alapnak használjunk tűzőhabot, melyet különböző nagyságban és alakban is kínálnak a barkácsboltok. Ha ezt az alapot választjuk, akkor a szárazvirágok szárát dróttal erősítsük meg, hogy bele tudjuk szúrni őket a tűzőhabba.

szárított lampionvirág kopogtató

Lampionvirág kopogtató

Szerző: Bugyi Zsolt

Kiemelt kép: www.gardensillustrated.com