Ajánló

A vegyszermentes konyhakert alapjai

Rohanó életvitelünk miatt teljesen háttérbe szorult manapság a saját konyhakertészkedés.
Csak az elhivatottak és a kert szerelmesei babusgattak eddig saját nevelésű paradicsomot, paprikát és egyéb haszonnövényeket.
A 2020 kora tavaszán hozzánk is behurcolt koronavírus eléggé ránk ijesztett és többeket elgondolkodtatott, hogyan tudná a családját friss és értékes asztalravalóval ellátni. Kertészmérnökként én a vegyszermentes és praktikus (kevés munkával megvalósítható) kertgondozás híve vagyok. Most elárulom, én hogyan csinálom.

vegyszermentes-konyhakert

Igaz, hogy már a csapból is ez folyik, de sokan még mindig nem tudják, nem értik, hogy a műtrágyával megtermelt zöldségféle tulajdonképpen ásványi anyagban, vitaminban nagyon szerényen jeleskedik (mondhatni jelentéktelen mennyiségben van jelen bennük), pedig szépek, hibátlanok, és a pulton jó sokáig elállnak. De mégsem szolgálják az egészségünket, nem értékes tápanyagforrásai az emberi szervezetnek, csupán laboratóriumi szépségek.
Nem titok, a tápanyagok körforgásának, és így a teljes értékű, ízletes és egészséges zöldségek termesztésének a jó öreg szerves trágya az alapja.

Én az Italpollina baromfitrágyára (pellettre) esküszöm, ami azonnal és gyorsan felveszi a vizet, szétesik és eggyé válik a talajjal. A növény gyökérzete a szerves savak segítségével nagyobb mennyiségű ásványi anyagot képes hasznosítani. Ami nagyon fontos, hogy ez a pellet 70 C-fokon hőkezelt, patogénektől – és gyommagoktól mentes.

Sokan a csirke trágyáról úgy tudják, hogy éget és nehézkes a használata. Az Italpollina esetében erről szó sincs, mert szabályozott nátrium, foszfor és kálium tartalommal gyártják, sőt még kalciumot is tartalmaz. Rövid időn belül jelentősen javítja a talajok mikrobiológiai-, fizikai- és kémiai szerkezetét, ami többek között azzal is jár, hogy sokkal kevesebbet kell öntözni,mert a talaj vízháztartása is javul. Különösen látványos hatás a homoktalajok esetében mutatkozik, de egy jó föld esetében is fontos a szervesanyag-betöltés, hiszen így lesz zamatos paradicsom és édes ízű
sárgarépa a tányéron.
Egy zsák csirketrágya 25 kg. Ez 200 m2 -re elég, de én inkább a veteménysorok alá szórom a borsó vagy a zöldbab esetében, és fészket készítek vele a töknek, uborkának.

A kalcium szerepe:

Azt mindenki jól tudja, hogy az emberi csontváz egyik fontos építőanyaga a kalcium, de mi szüksége van rá a növényeknek?

Az első és talán legfontosabb feladata hozzánk hasonlóan a sejtfalak és szövetek stabilizálása, erősítése. A kalciumban gazdag talajon nevelkedő növények szára erős, nem törik el egy erősebb szeles viharban sem. Hatására a gyökérzete is kiterjedtebb, stabilabban áll a növény. Az erős szövetek, gyümölcsfalak nem csak a széltől, hanem a szurkáló rovaroktól is véd valamelyest. A keményebb külső borítást nehezebben sérti fel a rovar.

Ugyancsak fontos szerepe van a tápanyag felvételében és belső szállításában a kalciumnak. Ennek kiemelt fontossága van a nyári kánikulában, amikor a hősokktól a növények csúcsa hajlamos megégni. Egy Ca hiányos paprikának, paradicsomnak ez akár a véget is jelentheti, nem csak esztétikai hibát.

A szerves anyagok számos értékes alkotóelemmel és jó mikroorganizmussal táplálják a talajt szemben az egy-egy szervetlen összetevőt tartalmazó műtrágyával.
A talajélet és a tápanyag körforgása egy nagyon bonyolult és érzékeny működésű rendszer. Ha csak egy-egy nyomelemmel segítünk be, miközben folyamatosan vesszük ki a termények formájában az összes benne rejlő tápanyagot, a talaj elszegényedik, a termény évről évre silányabb lesz. Az elmúlt évtizedekben ezt a műtrágyázás növelésével próbálták meg ellensúlyozni, de egyre több kutatás igazolja, hogy vissza kell térni a gyökerekhez.

Visszaadni a talajnak szerves trágya formájában azt, amit terményként kiveszünk belőle. Enélkül nincs ma már siker. Az eddigi kizsákmányoló kertgazdálkodásnak köszönhető az is, hogy a talajok világszerte fertőzöttek, tele vannak káros mikroorganizmusokkal, gombákkal, patogénekkel (pl. változatos fonálféreg fajtákkal) és egyéb kártevőkkel.

Amikor újrakezded a szerves tápanyagozást, muszáj támogatni a talajéletet, és kordában tartani a kártevőket, hogy az egyensúly mielőbb visszaálljon. Ha ezt vegyszerekkel teszed, minden alkalommal visszaállsz a startmezőre, mert a jó talajéletet is pusztítod. A növényeid is meg kell védeni, mert a rovarok, kártevők számára ízletes csemegének ígérkeznek az egészséges növények!

Ha gondos kertész vagy, a növényen hamar észreveszed, hogy valami rágja, hámozza, szívogatja (pl. a pajor vagy lóbogár) a veteményeket… de azt nem látod, hogy a talajban mikroszinten mi történik. A fonálférgek paraziták, szinte minden esetben egy gazdanövényen élősködnek. A gyökérzónában megbújva a legzsengébb, legvédtelenebb gyököcskéket károsítják. Ez azért óriási gond, mert a növény mindig ezekkel a hajszál gyökerekkel veszi fel a vizet és tápanyagokat. Ha megtelepednek rajta a fonálférgek,  szép lassan éhen hal a növény, a fonálféreg pedig boldogan várja a következő szezont, hogy egy újabb életet tehessen tönkre.

Ellenük vegyszermentesen az Esstence Bug Stop-val védekezhetsz. A gilisztahumusz kivonatot és aromás növényeket tartalmazó növénykondicionáló nem csak a kártevő távoltartásában, hanem a talajélet egyensúlyának helyreállításában is aktívan részt vesz, ezzel erősítve a termőréteg természetes védekezőképességét.

A Bug Stopot kúraszerűen, tavasszal és ősszel 2-3 alkalommal kell kipermetezni 2 hetente, hogy teljes hatását ki tudja fejteni. De lokálisan használható öntözéssel, csepegtetőrendszerrel.

A vegyszermentes konyhakert gondozásról bővebben az új sorozatomban olvashatsz:
https://kertfuvesites.hu/konyhakert

Molnár Gábor Éva
kertészmérnök

kiemelt kép: www.schaer.com/de