hibiszkusz
Ajánló

Szépséges dísznövény és jótékony gyógynövény – a hibiszkusz

Mert a hibiszkusznak vagy más néven mályvacserjének rengeteg faja létezik, több mint 1200! A hibiszkusz teát bizonyára mindenki ismeri, de számos faját termesztik nálunk dísznövényként is feltűnő méretű, szépségű és színű virágaik miatt. Vegyük tehát sorra a legismertebb hibiszkusz fajtákat!

A hibiszkuszról általában

A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, tehát az összes faja fényigényes, szeretik a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajokat. A legtöbb dísznövénynek termesztett faj nem viseli el a fagyokat, ezért Magyarországon csak dézsában tartható – a legismertebb kivétel a kerti mályvacserje. A hibiszkusz elnevezés az egyiptomi szent madár, íbisz nevéből származik, amiről azt lehet tudni, hogy Thot vagy Hib, a bölcsesség istenének szent állata volt.

Hibiscus-syriacus-Speciosus

Hibiszkusz

Melyik hibiszkusz fajtából készül a tea?

A legsokoldalúbb faj a Szudáni hibiszkusz, rosella (ehető hibiszkusz, tea hibiszkusz, piros sóska, vadhibiszkusz), melyet tévesen hibiszkusz „gyümölcsként” is említenek.
Eredeti hazája Indiától Malajziáig terjedt; mára a világ valamennyi trópusi–szubtrópusi táján és a meleg mérsékelt égövben is termesztik. Tölcsér alakú, jellemzően sápadt sárga virágai legfeljebb 10 cm szélesre nyílnak; a torkuk mélybordó. Piros csészelevelei a sárga szirmok lehullása után megvastagodnak.

Hibiscus-sabdariffa

A rozella (Hibiscus sabdariffa) , amiből a finom, áfonyaszínű teát készítik

Toktermését körbeveszi a csésze. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben. Ezek a fényes piros tokok kb. 3,5 cm-esek. A növény minden része ehető!

A hibiszkusz felhasználása

Közel-Keleten, Kelet-Afrikában és a karibi térségben is nagy hagyománya van a hibiszkusz főzetnek, teának. Finom íze mellett a nép- hagyományok szerint számos jótékony hatással is rendelkezik. A virág antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért az ebből készült tea is hasonló sajátosságokkal rendelkezik. Állítólag étvágycsökkentő, a keringés gyorsító, valamint köhögéscsillapító hatása is van.

Használják még: salátákban, lekvárokban (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerkeverékekben, gyümölcslepények, pudingok, szirupok és borok ízesítéséhez.

Közismert hibiszkusz fajták:

Télálló, kerti faj a szíriai mályvacserje (Hibiscus syriacus)

Ázsia egész területén őshonos, Dél-Európában megtelepedett, vadon is előforduló virágos cserje. Dús és igen szép nyári virágzásáért kedvelt, széles körben elterjedt cserje, mely 2-2,5 méteres, mereven felfelé törő ágakat nevel. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. A virágok színpalettája a fehértől a rózsaszínen, a lilán át az egészen sötétpirosig terjed. Léteznek szimpla és telt virágú változatai is. Jó várostűrő és bírja a magas talajvizet. Sövénynek ültetve kora tavasszal kell nyírni a rügyfakadás előtt, mivel az azévi hajtások végén hozza virágait. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik és ezek dús, nagy virágokkal záródnak.

Hibiscus-syriacus-Oiseau-Bleu, kerti mályva

kerti mályva

Mocsári mályva

A Hibiscus moscheutos 1,5-2 méter magas, évelő növény hatalmas levelekkel és legalább tenyérnyi átmérőjű, látványos megjelenésű virágokkal. Napos helyen rendszeres öntözés mellett, vagy állandóan nedves helyen érzi igazán jól magát.

Ősszel lehullajtja leveleit, a fagyos idő kezdetén szárait vissza kell vágni, tövét takarni kell, tavasszal kitakarás után, április közepétől gyors fejlődésnek indul. Feltűnő, nagy virágait júliustól a fagyokig hozza. Silány talajon a virágzása gyér, de akár teljesen el is maradhat. Nedves, tápanyagban gazdag talajon, teljes napfényen, kerti tavak sekélyvizes részein jól alkalmazható.

Hibiscus-moscheutos, mocsári hibiszkusz

mocsári hibiszkusz

Rózsamályva

A kínai (szobai) hibiszkusz vagy rózsamályva (Hibiscus rosa-sinensis) örökzöld, dús lombú cserje, nálunk fagyérzékeny. Télen vagy 10-15 fokon teleltetjük, vagy szoba hőmérsékleten, fényes helyen tartjuk. Tavasszal a fagyok elmúlta után szabadba tehetjük, félárnyékba, napfényre. Szoktatni kell a napfényhez, mert hajlamos megégni, és elhullatni leveleit. Viszonylag vízigényes; helytelen öntözés esetén a képződött bimbókat eldobálja. Egy-egy virága 1-2 napig díszít. A rövid virág élettartamot ellensúlyozza az, hogy egy egészséges tő egymás után hozza a virágait, évente általában 2 virágzási ciklusa van. Kora tavasszal az öregebb tövek metszésével elősegítjük az erősebb növekedést, bőséges virágzást. A virágok a fiatal, lágyszárú hajtásokon nyílnak. Színváltozatai fehér, rózsaszín, sárga, bordó árnyalataiban kaphatók.

szudáni hibiszkusz

Szudáni hibiszkusz

 

Végezetül pedig nézd meg McMenemy Márk rövid egypercesét a hibiszkuszról!