Elche pálmaligete
Nagyvilág

Európa legnagyobb pálmaligete, mégis kevesen ismerik

Elche, a pálmafák városa

A spanyol Elche (Elx), Európa legnagyobb pálmaligete bakancslistás hely a kertek szerelmeseinek, és szerencsére már az odajutás is igen egyszerű. A városka csak egy rövid autóútra fekszik Alicantétól. Dupla élményben lesz tehát annak része, aki ezt a desztinációt választja akár egy hosszú tavaszi hétvégére; bőségesen feltöltekezhet napfénnyel a meleg dél-spanyol klímán  és megcsodálhatja ezt a csodálatos pálmaligetet, mely még az arab világban is párját ritkítja.

Elche pálmaliget

Elche pálmaligete

A 200 000 fából álló pálmaliget, mely mára  már felkerült a Világörökségek listájára, a legenda szerint a városvédő pun katonák szétköpködött datolya magjaiból nőtt ki. Az európai oázis a 8. században élte fénykorát – a mórok ekkor tették igazán hasonlatossá az észak-afrikai nagy pálmaligetekhez. Az erdő maga tehát legalább 2000 éves, a benne lévő legöregebb fák 100-200 évesek is lehetnek. Bár a város már “kinőtte” az egykori ligetet, de a Parque Municipal gondozott, 3 km-es ösvényén sétálva tényleg egy messzi afrikai oázisban érezhetjük magunkat. 

Elche, pálmaliget, pálmapark

Elchében a városi park, azaz el Parque Municipal

A város igazi különlegessége az El Huerto del Cura (a papi kert) botanikus kert. Valaha ez is a nagy pálmaliget része volt, de ma már egy gondozott botanikus kert honos és szubtrópusi burjánzó növényekkel, a világ összes tájáról összegyűjtött pálmafajokkal. Hatalmas szabadtéri kaktusz gyűjteménye tavasztól kora nyárig ontja virágait, de árnyas  pálmakülönlegességektől hemzsegő ligetei akár novemberig is üdítőek. Nekünk sajnos nem volt szerencsénk az időjárással, kifogtuk azon ritka napok egyikét, mikor egész nap szakad az eső, de még így is felejthetetlen élmény volt a közel két órás séta, amit e csodásan burjánzó kertben tettünk. 

1894-ben Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi is meglátogatta a parkot és az egyik gigászi pálmáról azt mondta, hogy annyira robosztus, erős, uralkodói, hogy nevet érdemelne. A káplán, aki akkoriban a kertet ápolta, rövid gondolkodás után császári pálmának kezdte hívni a nyolcágút, mely a mai napig a kert emblematikus növénye. Ez a pálma minimum 180 éves és különlegessége abban rejlik, hogy 60 éves korában hozott 7 teljesen egyforma és szimmetrikus oldalhajtást, melyeket már 115 éve vaskengyelek tartanak össze. 

A császári pálma 1900-ban, Elche

A pálmaligetet sajnos nagyban veszélyezteti az Észak-Afrikából átkerült pálmafúró ormányosbogár terjedése, mely 2005-ben Elchében is megjelent. Ez a faj lyukakat váj a fa törzsébe, és abból táplálkozva belülről pusztítja a növényt. Jelenlétét nehéz észrevenni, mivel lárvái kívülről szemlélve alig észrevehető járatokat vájnak növénybe, ahol akár három évig is fejlődnek anélkül, hogy szemmel látható jelei lennének a fertőzésnek. Korábban rovarirtó szerekkel próbáltak harcolni a bogár ellen, de 2016-tól egy olyan gombát használnak, amely elpusztítja a kártevőt. Ennek segítségével az évente kivágott beteg fák száma 50%-kal csökkent.

És végezetül  jöjjön néhány fotó, melyek egy esős napon készültek a botanikus kertben, így inkább csak egy kis ízelítőt adnak a szépségből, ami Rátok vár, ha ellátogattok ide 🙂

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

A 180 éves császári pálma Elchében

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget

 

Elche-palmaliget