fuzfa
Ajánló

A füzek dicsérete – ismerd meg az 5 legnépszerűbb fajtát!

A füzek családjába körülbelül 500, önálló fajta tartozik. Ezek a fajták nagyon különbözőek aszerint, hogy milyen a talaj igényük, milyen a növekedési jellemzőjük és méretük, hogyan néznek ki és mire lehet őket használni.

szomorufuz

A fehér fűz, közismert változata a szomorúfűz, mely a legismertebb és leggyakrabban ültetett faj.

Az árterületeken magas fákká nőnek, a hegyoldalakon kúszó bokrocskák–cserjék formájában léteznek. Vannak fajták a mocsaras területeken, de találhatunk füzet a száraz hegyoldalakon is.

A legtöbb fajuk jól bírja a vizet és tűri az állandó talajvíz ingadozásokat is. Az viszont túlzás, hogy a nedves talajt szereti. Ez az egyik legjobban alkalmazkodó fafajta. Botanikai neve (Salix) a kelta sal(=közel) és lis(=víz) szavakból származtatható. Erőteljesebben akkor növekszik, ha gyökerei elérik a talajvizet.

barka

Díszes bimbók – A fűzfafélék családjába tartozó növények virágzati bimbója ez a kis szürke „pompom”, bár a mogyoró, a tölgy és a nyárfák virágzata is barkavirágzat, csak az utóbbiak megjelenési formája más.

A legnépszerűbb fűzfafélék 

  • Magas törzsbe oltva forgalmazzák a „szomorú barkafa” néven elterjedt csüngő ágú kecskefüzet (salix caprea ’Pendula’). Valóban ez az a fűzfaj, amit virágkötészeti szempontból meg kell említeni nagy, ezüstös barkái miatt. Tavasszal a faiskolák egyik legnépszerűbb növénye. Ha elvirágzás után a hosszú hajtásait egyharmadukra visszavágjuk, akkor szép dús, elágazó ágrendszerű fácskánk lesz néhány év alatt. Nem csak kertbe, hanem nagyobb edénybe is ültethetjük.
salix-caprea-pendula

Csüngő barkafűz (Salix caprea Pendula)

  • Díszkertészeti szempontból említésre méltó fajta még a tarka levelű rekettyefűz, a Salix cinerea ’Tricolor’, mely általában alacsony törzsre oltva kapható. Dekoratív lombozatú, kihajtáskor rozsdás piros levelei később márványozott rózsaszínre halványulnak.
Salix-integra-Hakuro-Nishiki

Tarka levelű rekettyefűz

  • Meglepő színű leveleivel lett népszerű a japán tarkafűz (Salix integra ’Hakuro Nishiki’), melyet nem csak magas törzsre oltva, hanem bokorként nevelve is megvásárolhatunk. Lombja távolról fehérnek tűnik, de közelebbről nézve rózsaszínes zöldes árnyalatokban foltosak a levelek. Hajlamos a visszazöldülésre, ezeket a hajtásokat tőből el kell távolítani. Tűző napon, nyári melegben a világos levelei megégnek, érdemes félárnyékba ültetni, hogy izgalmas színű lombja egész évben szép maradjon.
 japan-tarkafuz

Japán tarkafűz

  • Az uráli csigolyafűz (Salix purpurea Gracilis) díszítő értékét a vöröses vesszői adják, melyeken az apró barkák nagyon szép kontrasztot adnak. Mindössze legfeljebb másfél méterre növő cserje. Vékony vesszői kezdetben felfele nőnek és miután elérte az adott magasságot, gömbformát vesz fel. Levelei keskenyek, ezüstös szürkék. Cserjecsoportban jól társítható nyáriorgonával, gyöngyvesszővel.
Salix_repens_Iona

Törpe csüngő kúszó fűz

  • A törpe kúszó füzet (Salix repens ’Iona’) kifejezetten alacsony, max 50 cm-es törzsmagasságra oltják, apró, fényes levelei a vékony vesszőin széles sugárban nőnek oldalirányba. Sziklakertbe, edénybe, sírra ültethető apró termete miatt.

Egy hasznos tanács: minden fűzfajra igaz, hogy lombfakadás előtt az előző évi hajtásokat harmadukra visszavágva dúsabb, elágazóbb ágrendszerű növényünk lesz.

Szerző: Klementisz Ágnes