Ajánló

A 12 leggyakoribb növénygondozási hiba

A szobanövények szeszélyes élőlények, ha jól érzik magukat valahol, akkor szinte semmi gondunk nincs velük, viszont ha valami nem tetszik nekik, akkor megmakacsolják magukat, és kezdődnek a bajok. Nézzük a leggyakoribb gondozási hibákat, melyek közül mindegyik külön-külön is tönkreteheti zöld kedvencedet.

1, Nem olvastad át a növény gondozási útmutatóját

Ami öreg hiba, hiszen ez az első és legfontosabb lépés egy új növény vásárlásánál! Érdemes mindig a latin név alapján rákeresni az interneten a növény gondozási útmutatójára vagy kikérni az eladó segítségét!

2, Túlbuzgó voltál és túlöntözted szegényt

Higgyétek el, a túlöntözés következtében sokkal több növény pusztul el, mint a kiszáradástól. Mindig győződj meg arról, hogy növényed alatt nem alakult ki pangóvíz!

tulontozes

3, Vagy épp ellenkezőleg – nem öntözted eleget!

Ha nem vagy egy öntözőbajnok, érdemes inkább szárazságtűrő növényekkel körbevenned magad, mint pl. a kaktusz, mely nagyon kevés locsolást igényel.

gyakori-novenygondozasi-hiba

4, Túl sok/túl kevés fényt kapott

Mielőtt kiválasztanánk az új jövevény helyét a lakásban, ismerjük meg fényigényét, mivel ebben nagyon eltérhetnek egymástól. Egyes növények napimádók, míg mások a félárnyékos zugokat kedvelik.

novenygondozasi-hiba

5, Extrém hőmérsékletnek lett kitéve

A túl légkondicionált vagy éppen túlfűtött szoba, az extrém magas páratartalom vagy a túl száraz levegő bizony padlóra küldheti a legedzettebb növényt is. Próbáld meg a fűtőtesttől/légkonditól a lehető legtávolabb elhelyezni  a növényed.

szobanoveny-gondozas-hiba

6, Nem csípted le az elszáradt virágokat

A legtöbb növénynél érdemes az elnyílt, elszáradt virágokat lecsípni, így ösztönözve őket az újabb virágzásra. Arról nem is beszélve, hogy az elhervadt levelek és virágok számos kórokozónak nyújthatnak menedéket.

szobanoveny-szukkulens-gondozasi-hiba

7, Nem ültetted át/rosszul időzítetted az átültetést

Szinte minden növény előbb-utóbb kinövi eredeti cserepét, ezért nagyon fontos, hogy egy-két évente nagyobba ültesd. Ha biztosra akarsz menni, tavaszra időzítsd az átültetést, és mindig csak egy számmal nagyobb cserépbe! Az átültetésről itt olvashatsz tőlünk bővebben: 6+1 tipp cserepes növényeink átültetésére

szobanoveny-atultetes

8, Túl sokáig ignoráltad a kártevőket

A megfelelően gondozott szobanövények csak ritkán betegszenek meg, de azért őket is megtámadhatják különféle kártevők. Lehetőleg kéthetente egyszer alaposan vizsgáljuk át növényeinket, elsősorban a fonákjukat. Ha észreveszünk valami fertőzést, ne habozzunk, azonnal azonosítsuk be a kártevőt és rögtön kezdjük meg a célzott kezelést!

szobanoveny-kartevo

9, Elhanyagoltad

szobanoveny.ontozes

Nyaralni mentél és bánatában elszáradt szegény? Légy kedvesebb a szomszédaiddal, akkor legközelebb biztosan megkérhetsz valakit arra, hogy pár naponta megöntözze kedvenceidet. Ha pedig megrögzött mizantróp vagy, ismerkedj meg Márk ön-öntözős cserepével!

10, Tápanyaghiány/túlzott tápozás

Az egészséges növekedéshez minden növénynek tápanyagokra van szüksége. Az ültetőközegben található készletet a növények gyorsan elhasználják, ezért pótolnunk kell a tápanyagokat. De ami még gyakoribb hiba, hogy túl sok tápoldatot kapnak a növények. Fontos szabály, hogy a tápoldatozásnál inkább kétszer kevesebbet adjunk szobanövényünknek, mint egyszer többet. A helyes növénytápozásról  itt tudhatsz meg többet: Hízlaljuk fel télen virágzó szobanövényeinket

noveny-tapozas

11, A nem megfelelő ültető közeg

Ahogy nekünk sem mindegy, hogy milyen környezetben élünk, úgy növényeinknek sem, hogy milyen virágföldbe ültetjük. A virágföld minősége és összetétele hatással van a növény növekedésére, egészségi állapotára, és fejlődésére. Nem csak a föld összetétele és tápanyag tartalma, de a pH értéke is hatással van növényeinkre. Ezért vásárlásnál különös gonddal ügyeljünk a megfelelő ültető közeg kiválasztására, olvassuk el a virágföld hátulján a gyártó leírását, hiszen a legtöbb terméken a pH értéket is feltüntetik.

ultetes-talaj

12, Helyváltoztatás

Költözni nem csak Te nem szeretsz gyakran, hanem a növényed sem! Találj neki egy helyet a lakásban, ahol jól elvan, szépen fejlődik, aztán hagyd békén! 🙂