áprilisi kerti teendők
Ajánló

Aktuális kerti teendők: április

Facsemete/cserje ültetés

Elő az ásót! Most tavasszal – vagy majd ősszel – lehet facsemetéket, szabadgyökerű cserjéket ültetni. Ez jó hír, az viszont talán nem annyira, hogy a gyümölcsfák ültetéséhez elég nagy gödröt kell ásni! De sebaj, egy kis testmozgás mindenkire ráfér!

Az ültető gödörnek minimum 60×60 centisnek kell lennie. De az sem baj, ha 1×1 méteres, ha nagyon belejönnénk az ásásba. Ha megvan a gödör, töltsük fel jó minőségű földdel, amit ⅕ arányban komposztált trágyával dúsítottunk. Később már elég nehéz lesz a gyökerek alá ilyen tápanyagot juttatni! A földet mindig tömörítsük vagy lábbal vagy egy erős tömőfával, hogy ne maradjon levegős a talaj.

A frissen ültetett fákat mindig alaposan „iszapoljuk” be ültetés után! Vagyis öntsünk az ültető tányérba  annyi vizet, amitől a föld már iszapszerű lesz. Ha pedig egészen biztosra akarunk menni, akkor a kiásott gödröt is teletölthetjük vízzel az ültetés előtt néhány órával. Sőt, a legjobb, ha a szabadgyökerű növényt is beáztatjuk egy órára az ültetés előtt. És a későbbiek során is ügyeljünk rá, hogy a csemetének mindig nedves legyen a földje!

Igaz, az alábbi videó az őszi ültetésről szól, de a tennivalók tavasszal is nagyjából ugyanazok:

Szobanövény szervíz

Ahogy elkezd besütni a tavaszi nap a lakás ablakán, a szobanövényeink – ha tudnának – megkönnyebülten felsóhajtanának, hogy “Túléltük!” Hiszen számukra a sötét, szárazlevegőjű tél nagyon nehéz időszak, amikor fokozottan ki vannak téve az életüket fenyegető veszélyeknek: kiszáradás, betegségek, kártevők, stb.

Ha  a túlélők kedvében akarunk járni, akkor ilyenkor “szervízeljük” meg őket, vagyis alaposan nézzük át őket; távolítsuk el az elhalt részeket, győződjünk meg róla, hogy nem fertőződtek meg valamilyen kártevővel (a tetvek nagyon szeretnek a levelek fonákján megbújni), sörös vagy híg tejes oldattal törölgessük át a leveleiket. Ha szobanövényünk gyökere kikandikál az edény alján, az biztos jele annak, hogy ideje átültetnünk. (Kivéve pár orchidea fajt.) Ez most ideális időszak erre is. Javítsuk fel a földjüket és csak egy számmal nagyobb cserépbe ültessük át őket. Az átültetés helyes módjáról itt olvashatsz: Itt az idő, hogy átültessük cserepes virágainkat! 

Ebben a cikkünkben találsz jó néhány hasznos trükköt, amivel szobanövényeid kedvében járhatsz: 8 jól bevált házipraktika a szép szobanövényekért

Gyepszellőztetés és felülvetés

Tél után sokszor a gyep tele lesz mohával. Ez  ellen az egyik legjobb védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás. Egy erős gereblyével dolgozzuk át a gyepet, szedjünk fel vele minél több mohát! A mohát alapvetően a kevés fény és a talaj tömörödöttsége okozza. Előbbi ellen nem sok mindent tehetünk, viszont a talajtömörödést orvosolhatjuk talajlazítással, gyepszellőztetéssel. Ehhez használhatunk egy ásóvillát, de valószínűleg gyorsabb, ha bérelünk egy gyepszellőztető gépet. Ha ez sem segít, szórjunk ki kén és vas tartalmú tápot. Ha egy mód van rá, szerveset, mert ez hosszútávon nem teszi tönkre a talajt. Ebben a cikkünkben sok hasznos tippet találsz a szép zöld gyep eléréséhez: Mitől lesz szép a gyep?

Fűfelülvetés

Sajnos sokszor ilyenkor kell szembesülnünk azzal, hogy a gyep itt-ott kikopott. Pánikra semmi ok, ugyanis ilyenkor ideális az idő a pázsit felülvetéséhez. Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan csináld.

Korai zöldségvetés

Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan ma már egyre többen próbálkoznak azzal, hogy annyi zöldséget termesszenek maguknak, amennyit csak tudnak, és már türelmetlenül várják, hogy nekifoghassanak a konyhakert beindításának. A jó hír az, hogy áprilisban már több növény magját is elvethetjük – feltéve, hogy előzőleg szépen kipucoltuk, fellazítottuk és szervestáppal láttuk el a veteményes/konyhakert/magaságyás talaját.

Jól tűri az esetleges tavaszi hideget a spenót, a hónapos retek, a fokhagyma, a dughagyma, a sárgarépa, a kapor a sóska, a káposztafélék vagy a saláta. Így ezeket már most is bátran vethetjük, csak arra ügyeljünk, hogy ne túl mélyre, elég néhány milliméter mélységben elhelyezni őket.

A meleg igényesebb zöldségeket, mint a paradicsom, a paprika, a cukkini inkább a lakásban hajtassuk, és csak a kész palántákat ültessünk ki a fagyos szentek elmúltával. Tudj meg többet a beltéri palántanevelésről!

Eperkedjünk

Ha szereted a földiepret, vagyis a szamócát, akkor jó ha tudod, hogy áprilisban kell ültetni. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz e kicsi, piros gyümölcs ültetéséről: Mikor és hogyan ültessük a szamócát?

Mediterrán cserjék visszametszése

Áprilisban már nyugodtan visszavághatjuk a mediterrán évelőinket (rozmaring, zsálya, levendula, stb). 

Ezek az igénytelen növények nagyon gyorsan tudnak növekedni, ha jól érzik magukat, ebből kifolyólag nagyon hamar elterpeszkednek. Ez nem csak azért rossz, mert nem túl esztétikus látvány a sok szétlapult, megnyúlt tő, de közben más, lassabban növekedő növényeket teljesen el is tudnak vele fojtani. De ha ilyenkor akár tövig visszavágjuk őket, pikk-pakk megnőnek újra, miközben megtartják szép, tömött gömb alakjukat. Korábban viszont ne vágjuk még vissza őket, mert egy komolyabb éjszakai fagy akár végezhet is velük!

Az alábbi videóban sok hasznos dolgot próbálok elmondani ezzel kapcsolatban. Döntsd el Te, hogy sikerült-e! 🙂