áprilisi teendők kertben, balkonon
Ajánló

Áprilisi tennivalók kertben, balkonon

Végre Április! A fák virágoznak, a virágágyásokban színesen pompáznak a tavaszi hagymások, az elvetett magok csíráznak, a levegő vibrál az élettől és ez határtalan bizalommal és energiával tölti el téltől beszürkült szívünket és lelkünket. Végre egy könnyű pulcsiban is kimehetünk a szabadba és folytathatjuk a már februárban megkezdett kerti szorgoskodást. Mert munka, az vár ránk bőven most, áprilisban is. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat! 

Nyáron virágzó hagymás és gumós növények ültetése

Tavasszal, amikor már felengedett a fagyos talaj és tartósan melegek a nappalok, eljön az ideje a nyáron virágzó és nem télálló gumósok és hagymás növények illetve a dughagymák ültetésének.

Az ősszel felszedett és száraz, fagymentes helyen teleltetett gumók, gyöktörzsek, hagymák, hagymagumók ilyenkor már alig várják, hogy ismét földbe kerülhessenek, és fejlődésnek indulhassanak a szépséges növények belőlük. Ilyenek például a kardvirág, dália, liliom, kánna, frézia, begónia, kála, a tubarózsa vagy a szívvirág.

A legtöbb ilyen növény több héten keresztül virágzik, így kertünk tartós díszeinek számítanak. A begóniakála, vagy a sásliliom virágzása júniusban indul és szintén több hétig tart. Nyár közepén pedig a dália, a liliom, a tubarózsa, a kardvirág bont szirmot. Ezek virágzása szeptemberig tart. Ültetési tanácsokat itt találsz hozzájuk:

Ültetési tanácsok nyáron virágzó hagymás növényeinkhez

 

Facsemete, cserje tavaszi ültetése

Elő az ásót! Most tavasszal – vagy majd ősszel – lehet facsemetéket, szabadgyökerű cserjéket ültetni. Ez jó hír, az viszont talán nem annyira, hogy a gyümölcsfák ültetéséhez elég nagy gödröt kell ásni! De sebaj, egy kis testmozgás mindenkire ráfér!

A régi iskola szerint az ültető gödörnek 1×1 méteresnek kell lennie. Újabban szerencsére már kisebb gödörrel is beérik a szakértők, és a facsemeték is. 🙂 A tapasztalat azt mutatja, hogy ha kisebb a gödör, a fa hamarabb elkezdi kiterjeszteni a gyökereit, mint a nagy ültetőgödör esetében. Túl sok tápanyagot sem kell adni a gödörhöz, elég egy kis komposztot, esetleg szerves trágyát adni, hogy mégis legyen egy kis extra tápanyag, amin megkezdheti a munkát a fanövendék.

Amit érdemes viszont adni, az némi mikorrhiza gomba, ami a növénnyel szövetségben fogja a további élete során segíteni a fát, és utólag már elég nehéz lejuttatni a gyökérzethez.  A gödör feltöltése közben a földet mindig tömörítsük vagy lábbal vagy egy erős tömőfával, hogy semmiképp se maradjon levegős a talaj.

A frissen ültetett fákat mindig alaposan „iszapoljuk” be ültetés után! Vagyis öntsünk az ültető tányérba  annyi vizet, amitől a föld már iszapszerű lesz. Ha pedig egészen biztosra akarunk menni, akkor a kiásott gödröt is teletölthetjük vízzel az ültetés előtt néhány órával. Sőt, a legjobb, ha a szabadgyökerű növényt is beáztatjuk egy órára az ültetés előtt. És a későbbiek során (értsd legalább egy szezonon át) is ügyeljünk rá, hogy a csemetének mindig nedves legyen a földje!

A gyümölcsfa csemetéket érdemes visszavágni ültetés előtt. A következő videóban Kosztka “Kertész” Ernő bemutatja a szakszerű visszametszés fortélyait:

Így kell visszavágni a csümölcsfákat ültetés előtt

Gyepszellőztetés

Tél után sokszor a gyep tele lesz mohával. Ez  ellen az egyik legjobb védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás. Egy erős gereblyével dolgozzuk át a gyepet, szedjünk fel vele minél több mohát! A mohát alapvetően a kevés fény és a talaj tömörödöttsége okozza.

Előbbi ellen nem sok mindent tehetünk, viszont a talajtömörödést orvosolhatjuk talajlazítással, gyepszellőztetéssel. Ehhez használhatunk egy ásóvillát, de valószínűleg gyorsabb, ha bérelünk egy gyepszellőztető gépet. Ha ez sem segít, szórjunk ki kén és vas tartalmú tápot. Ha egy mód van rá, szerveset, mert ez hosszútávon nem teszi tönkre a talajt. 

Minőségi, gyepszellőztetés utáni tápunkat keresd a Kert Shopban! 

gyepszellőztetés utáni táp

Fűfelülvetés

Sajnos sokszor ilyenkor kell szembesülnünk azzal, hogy a gyep itt-ott kikopott. Pánikra semmi ok, ugyanis ilyenkor ideális az idő a pázsit felülvetéséhez

Kezdődik a zöldségszezon – korai zöldségvetés

Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan ma már egyre többen próbálkoznak azzal, hogy annyi zöldséget termesszenek maguknak, amennyit csak tudnak, és már türelmetlenül várják, hogy nekifoghassanak a konyhakert beindításának. A jó hír az, hogy áprilisban már több növény magját is elvethetjük – feltéve, hogy előzőleg szépen kipucoltuk, fellazítottuk és szervestáppal láttuk el a veteményes/konyhakert/magaságyás talaját. Érdemes figyelni a talajhőmérsékletet is, ha tapintásra hidegnek érezzük, akkor a magoknak is hideg lesz majd. Érdemes megvárni, míg tényleg jól felmelegedik, akár májusig is, ha olyan az időjárás. 

Jól tűri az esetleges tavaszi hideget a spenót, a hónapos retek, a fokhagyma, a dughagyma, a sárgarépa, a kapor a sóska, a káposztafélék, a zöldborsó vagy a saláta. Így ezeket már most is bátran vethetjük, csak arra ügyeljünk, hogy ne túl mélyre, elég néhány milliméter mélységben elhelyezni őket.

A meleg igényesebb zöldségeket, mint a paradicsom, a paprika, a cukkini inkább a lakásban hajtassuk, és csak a kész palántákat ültessünk ki májusban, a fagyos szentek elmúltával.

Ha szeretnél többet megtudni a palántanevelésről, olvass tovább:

5 jó tanács a beltéri palántaneveléshez

Telepítsünk zöldfűszeres ágyást

Ez a legjobb időszak fűszerágyás, akár fűszerspirál telepítésére is, illetve a már meglévő zöldfűszerek felfrissítésére vagy lecserélésére. A fűszerspirál építéséről itt olvashatsz bővebben: 

Fűszerspirál építés lépésről-lépésre

Eperkedjünk

Ha szereted a földiepret, vagyis a szamócát, akkor jó ha tudod, hogy áprilisban kell ültetni. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz e kicsi, piros gyümölcs szabadföldi ültetéséről:

Mikor és hogyan ültessük a szamócát?

Mivel a földieper igénytelen, kevés helyet foglal el és gyorsan nő, balkonládában is termeszthetjük az erkélyen. Erről itt tudhatsz meg többet:

Hogyan termesszünk földiepret balkonon? 

Indul a balkonnövények szezonja! 

Áprilisban elérkezik a balkonok, teraszok, erkélyek benépesítésének az ideje. 

Edények

Ilyenkor fontos elgondolkodnunk azon, hogy  virágládáink, cserepeink, edényeink milyen állapotban vannak, esetleg kell-e cserélni azokat.

Lényeges, hogy minden balkonnövény akkor fejlődik igazán szépen, ha van elegendő élettere és ez persze nem csak a föld feletti részeire érvényes. Növényünk akkor érzi jól magát, ha a méretének megfelelő az ültető edény mérete is. Viszont ebben az esetben nem a vásárláskori, vagy a kiültetés idején látható méret a mérvadó, hanem az, hogy a növény mekkorára fejlődhet a nyár végére!

balkon, terasz áprilisban

Fotó: plantura.garden

Kiszoktatás

Fontos, hogy mielőtt kitesszük őket a végleges helyükre, legalább egy hetet szoktassuk őket az új környezethez. Persze, ilyenkor mindenki hamar-gyorsan szeretné, hogy szép legyen a terasza, erkélye, de ezzel csak többet ártunk, mint használunk, hiszen a növények sokkot kaphatnak, megperzselődhetnek a napon, megtörhetnek a szélben, vagy egy viharban. A kiszoktatás mindenképp fokozatosan történjen!

Ültető közeg

Mindig jó minőségű ültető közeget válasszunk, érdemes áldozni egy kicsit rá: a legolcsóbb talajkeverékek csupán balti tőzegből és kókuszrostból készülnek. Ennek tápanyagtartalma nincs, csak arra való, hogy a gyökereket megtartsa: a teljes tápanyag pótlásáról magunknak kell gondoskodnunk az egész tenyészidőszakban.

Részletes növényajánlónkat balkonok erkélyek kivirágoztatásához itt találod:

Nyári virágpompa a balkonon. Mit ültessünk a balkonládába?

Cserjék tavaszi visszametszése

Mivel korán jött a tavasz, ez az utolsó lehetőségünk a nyáron virágzó cserjék formára metszésére. A tavasszal nyíló cserjéket is most kell megmetszeni, de csak ha már elvirágoztak!

Áprilisban már nyugodtan visszavághatjuk a mediterrán évelőinket (rozmaring, zsálya, levendula, stb) is. 

Ezek az igénytelen növények nagyon gyorsan tudnak növekedni, ha jól érzik magukat, ebből kifolyólag nagyon hamar elterpeszkednek. Ez nem csak azért rossz, mert nem túl esztétikus látvány a sok szétlapult, megnyúlt tő, de közben más, lassabban növekedő növényeket teljesen el is tudnak vele fojtani. De ha ilyenkor akár tövig visszavágjuk őket, pikk-pakk megnőnek újra, miközben megtartják szép, tömött gömb alakjukat. Korábban viszont ne vágjuk még vissza őket, mert egy komolyabb éjszakai fagy akár végezhet is velük!

Alakítsunk ki virágos gyepet!

Mivel a gyep a pihenési funkción kívül sem az élővilágnak nem kedvező, sem az élelemterelésünkhöz nem járul hozzá, érdemes felturbózni néhány ehető, virágzó növénnyel. A gyepünk így élettel teli lesz, ami a különböző beporzók számára hasznos, kevesebbet kell locsolnunk, hiszen ezek a növények gyakran jobban bírják a szárazságot, továbbá, rengeteg különböző vadnövényt és virágot is kapunk.

A virágos gyepalternatívák kialakításáról itt olvashatsz bővebben:

Virágos gyepalternatívák. Mit ültessünk fű helyett?

virágos gyep telepítése

 

Szobanövény szervíz

Ahogy elkezd besütni a tavaszi nap a lakás ablakán, a szobanövényeink – ha tudnának – megkönnyebülten felsóhajtanának, hogy “Túléltük!” Hiszen számukra a sötét, szárazlevegőjű tél nagyon nehéz időszak, amikor fokozottan ki vannak téve az életüket fenyegető veszélyeknek: kiszáradás, betegségek, kártevők, stb.

Ha  a túlélők kedvében akarunk járni, akkor ilyenkor “szervízeljük” meg őket, vagyis alaposan nézzük át őket; távolítsuk el az elhalt részeket, győződjünk meg róla, hogy nem fertőződtek meg valamilyen kártevővel (a tetvek nagyon szeretnek a levelek fonákján megbújni), sörös vagy híg tejes oldattal törölgessük át a leveleiket.

Ha szobanövényünk gyökere kikandikál az edény alján, az biztos jele annak, hogy ideje átültetnünk. (Kivéve pár orchidea fajt.) Ez most ideális időszak erre is. Javítsuk fel a földjüket és csak egy számmal nagyobb cserépbe ültessük át őket. Az átültetés helyes módjáról itt olvashatsz:

Itt az idő, hogy átültessük cserepes virágainkat! 

Kezdődhet a rebarbara szüret!

Magaságyásom szívemnek legkedvesebb és már burjánzó növénye a rebarbara. Általában gyermekkorom kedvenc sütijét, az angol morzsa-sütit szoktam belőle ilyenkor igen gyakran elkészíteni, de más finomságok is készülhetnek belőle, mint pl. egy isteni rebarbarás pohárkrém desszert, aminek a receptjét Havas Dórának köszönhetem, aki személyesen látogatott el hozzám, hogy együtt készítsük el ezt a mennyei finomságot.