tulipánmánia
Ajánló

Miért alakult ki a holland tulipánmánia?

„Apró álom, amely különleges izgalomba hozza a világot”. Conrad Gesner, akinek a tulipán a közismertségét köszönheti, így számolt be róla azután, hogy 1559-ben először megpillantotta e szép virágot.

tulipanmania

A tulipán meghonosítása 

A tulipán Ázsiából származik, és a törökök által került Európába. A bécsi udvar megbízásából az isztambuli nagykövet Augerius Gislenius Busbequis beszerzett hagymákat Törökországból, amit aztán Carolus Clusiusnak, a kor neves botanikusának ajándékozott.

Valószínűleg Busbequistól származik a tulipán szó is, mely a virág turbán alakjára utal. Clusius, amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, teleültette kertjét tulipánokkal, ezzel meghonosítva a növényt Hollandiában. Így akaratlanul is ő az elindítója a későbbi hollandiai “tulipánláz”-nak.

tulipanmánia a 17. századi Hollandiában

Clusius el volt ragadtatva a tulipán ritka hagymáitól. A hagyomány szerint olyan magas árat kért a hagymákért, hogy senki sem akart vásárolni. Néhány kereskedő szellemű úr ezt nem tudta elviselni. Egy sötét éjszaka belopóztak a kertbe és elvették a hagymákat. Az ellopott hagymák lettek Hollandiában a tulipántermesztés alapjai.

tulipanok

A tulipántermesztés kezdete Hollandiában, a tulpománia

A tulipántermesztés nemsokára hatalmas üzletággá fejlődött Németalföldön, ezt később „tulpomániának” nevezték el. 1629-ben már körülbelül 1000 fajtát jegyeztek. Az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokat értek. Egyetlen ritka alakú és különleges  színű virág hagymájáért – mai pénzben számítva – akár hatszázezer forintot is megadtak.

A 16. században Hollandiában hatalmas tulipánmezőket  hoztak létre. A tengervízzel elárasztott területekről lecsapolták a vizet, szélmalmokat emeltek. A korábban vízben úszó területeken színpompás tulipánok sorakoztak. A virághagymával való kereskedés a tulipánmánia alatt valódi spekulációs üzlet lett.

Ez annak is köszönhető, hogy a tulipán hagymája csak 7-12 év után kezd virágokat hajtani, és mindeközben határidős üzleteket lehetett kötni rá. Előfordult, hogy egy-egy hagyma naponta tízszer is gazdát cserélt, áruk pedig a tulipánmánia tetőzésekor a mai közel 20 millió forintnak felelne meg. Áruk hihetetlen emelkedésbe kezdett, 1636-ban volt olyan hét, amikor a tulipán ára megháromszorozódott.

A könnyen megszerezhető gazdagság reményében egyre többen szálltak be az üzletbe, voltak olyanok, akik mindenüket pénzzé tették, csak hogy tulipánhagymát jegyezhessenek. A versengés hisztériává fokozódott, mely a világ első tőzsdekrachjához vezetett:  1637 áprilisában a tulipánrészvények egyik pillanatról a másikra elértéktelenedtek. Azok, akik minden vagyonukat tulipánhagymába fektették, néhány nap alatt elvesztettek mindent. 1637 áprilisában a hatóság beavatkozott, és minden spekulációs megállapodást érvénytelenített, és a tulipánhagyma árát maximálisan 50 forintban állapította meg.

A „tulipánmánia” azóta sem szűnik, sőt, egyre nő! Hollandiában tavasszal hatalmas tulipánmezők tucatjai tarkítják a tájat, de Hollandiában található Keukenhof is, Europa legnagyobb virágoskertje, ahol 32 hektáron összesen 7 millió hagymást ültetnek minden évben, melynek nagy részét a tulipánok teszik ki. Mivel minket is utolért a tulipán láz, tavasszal ellátogattunk Keukenhofba és készítettünk egy rövid, de látványos videót a kertről, melyet itt nézhetsz meg: 

Kulisszatitkok Keukenhofból, Európa legnagyobb virágoskertjéből

tulipanfarm

 

tulipanos-park

 

tulipanos-farm

 

tulipanok

Forrás: itt