Ajánló

Mi ez a zöld izé? A Tricho Immun gombái

A Tricho Immun gombák felfedezésének története

Tricho Immunban található  Trichoderma törzseket a Debreceni Egyetem kutatói, Prof. Dr. Karaffa Erzsébet és Dr. Kovács Csilla fejlesztette ki. A kutatást 2015-ben kezdték a tokaji borrégióban, és véletlenül bukkantak rá ezekre a csodás gombára. Dr. Karaffa Erzsébet meséli el a Tricho Immun történetét:

A biológiai növényvédelemben felhasználható, illetve a növényi növekedést fokozó biostimuláns mikrobiológiai ágenseket (gombákat és baktériumokat) régóta kutatják, és általában célzott kereséssel és vizsgálatokkal igyekeznek megtalálni a leghatékonyabbakat.

Mi egy véletlen során bukkantuk a  Trichoderma törzsekre Kovács Csilla doktori (PhD) kutatásai során.  Az akkori nevén a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet területén, egy több mint 20 éves ültetvény felmérését végeztük, hogy megállapítsuk, milyen mértékű a terület fertőzöttsége a korai tőkepusztulás betegség (grapevine trunk diseases – GTDs) kialakításában szerepet játszó gombákkal, amelyek a belső, fás szövetekben találhatóak.

A kordonkarból vett minták feldolgozása alatt jött egyszer Csilla kétségbeesett telefonhívása a laboratóriumból:

„ – Nem tudom kitisztítani a (kórokozó) gombáimat, mert valami zöld izé folyton ránő.

– Szerintem Trichoderma lesz. Lehet, hogy valami jó dolgot találtunk.“

Feleltem, és gyorsan átmentem, hogy szemügyre vegyem a zöld valamit. 

Új Trichoderma törzs felfedezése

Korábban már dolgoztam Trichoderma gombával, tudtam, hogy más gombákon élősködik, és régóta vizsgálják és használják növényi kórokozó gombák ellen a mezőgazdaságban. Eddig viszont korhadó fákról, illetve talajból izolálták őket, nagyon kevés tanulmány szólt arról, hogy egészséges növények belső szöveteiben is előfordulhatnak egyes törzsek. 

Kiderült, hogy olyan tőkékből származtak a Trichodermáink, amelyek nem mutatták a GTD-re jellemző tüneteket (tigriscsíkos levelek, részleges elhalás) a Furmint ültetvényben, ahol igen jelentős arányban, több mint 30%-ban fordultak elő beteg tőkék. Vagyis a kórokozók jelenlétében is meg tudták akadályozni a tünetek megjelenését a Trichodermák

A kecskeméti Kutató Intézetben a Tricho Immun hatékonyságát vizsgálták. Jobb oldalon a Tricho Immunnal kezelt szőlő

A kecskeméti Kutató Intézetben a Tricho Immun hatékonyságát vizsgálták. Jobb oldalon a Tricho Immunnal kezelt szőlő

Megszületett a Tricho Immun

A törzseink vizsgálata mellett egy kisebb vizsgálatra is engedélyt kaptunk a kutatóintézet akkori vezetőjétől,  Dr. Bihari Zoltántól. Előző évi felméréseink alapján kiválasztottunk 10, a tőkepusztulás tüneteit mutató tőkét, és a friss metszlapot befújtuk  Trichoderma spórákkal. Három kontroll, tünetes tőkét pedig Trichoderma spóra néküli vízzel. Az eredmény nagyon látványos volt. A kezelt tőkék közül 7 nem mutatta a tüneteket, és nagyon szépen fejlődött a vegetációs időszakban, és a következő években. Trichodermákat a kijuttatást megelőző ellenőrzés során nem találtunk bennük, 3 hónappal a kezelést követően azonban visszaizolálhatóak voltak.

A biztató eredményeket követően folytattuk a további vizsgálatokat, melyek alapján végül a Danuba és a Debreceni Egyetem együttműködésével 2022-ben lett forgalmazási engedéllyel rendelkező termék.

Szerző : Dr. Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára, a Tricho Immun egyik kifejlesztője.

100 gr és 1 kg kiszerelésű Tricho Immun a Kert Shopban!

tricho immun