robotfűnyíróval nyírt gyep
Gyep

A robotfűnyíró miatt gombás a gyep? Ismerd meg a robotfűnyíróval vágott gyep kockázatát!

Fizetett együttműködés

Egyre többen döntenek úgy, hogy a rendszeres fűnyírás helyett egy okos kütyüvel kiszervezik ezt az időigényes feladatot, és robotfűnyírót telepítenek a kertbe. 

Azonban még a leggondosabban kiválasztott, profi robotfűnyírónál is előfordulhat, hogy idővel a gyep állapota elkezd romlani. Egyre több betegség üti fel a fejét, amit sokszor csak megkésve vesz észre a kerttulajdonos, hiszen nem nézi rendszeresen a gyepet, mert arról a  ’’ROBI ’’ gondoskodik. 

A robotfűnyíró előnye

hogy folyamatosan nyírja a füvet, néhány naponta átmegy az egész területen. Így az szépen sűrűsödik és nem tud túlnőni. Ez a szorgalom viszont folyamatos, finom fűnyesedék képződésével jár, hiszen a robot fűnyíró nem gyűjti a fűnyesedéket.

Idővel a talajra lehulló apró fű darabkák sűrű filcréteggé állhatnak össze. És ha ez felhalmozódik, a szivacsként működő réteg felfogja a nedvességet, állandó párában tartja a fű tövét, sőt a kiszórt tápanyagokat sem engedi át, hiába “táródnak” fel az öntözés hatására. 

Így a talaj tetején képződik egy tápanyagokban és nedvességben bővelkedő réteg, miközben a fű éhezik és szomjazik a földben. 

Ráadásul, ez a filcréteg és a miatta kialakuló párás környezet ideális táptalaj a gombás fertőzések számára, hiszen ebben a fűnyesedék nem elbomlik, hanem rothadni kezd nyáron. A fertőzés pedig könnyedén gyűri le az egyre rosszabb kondícióban levő pázsitot. 

Csak a robotfűnyírós kertekben fordul elő ez a jelenség?

Természetesen nem. Ha hetente többször, gyűjtőzsák nélkül fűnyírózól, a Te kertedben is kialakulhat ez a gyilkos filcréteg

Természetesen a gombabetegségek a normál módon nyírt gyepeken is előtudnak törni. De a fűnyesedék réteg felerősíti azt, felgyorsítja adott esetben a gombás betegségek kialakulását. 

fűnyesedék

Fűnyesedék

Mi a megoldás? 

Ha megszabadulunk a nyesedéktől. Ez azonban elég problémás, mivel a robotfűnyírók nem gyűjtik össze a levágott füvet, és a néhány mm-es szálacskákat kigereblyézni sem lehet az állományból. 

Az évente 1-2 alkalommal elvégzett gyepszellőztetés is kevés a probléma megszüntetéséhez. Gyakrabban pedig nem ildomos kitenni ennek a stressznek az állományt (esetleg meg lehet fésülni hűvösebb időben drótos adapterrel).

 

Egyetlen eszköz marad: a természetes bomlási folyamatokat kell támogatni

Ahol a talajélet egyensúlyban van, ott a talajfelszínre lehulló szerves anyagokat a lebontó mikroorganizmusok nagyon gyorsan elkezdik „felfalni”. 

Csak sajnos a legtöbb területen a műtrágyázással és a gyakori vegyszeres kezelésekkel a talajélet egyensúlyát felborították. Így alig van jó baktérium, ami ezt a fontos feladatot elvégezze. Helyettük a sokkal szívósabb patogének kerültek túlsúlyba, amelyek a mostohább körülmények között is életben tudnak maradni.

Az Esstence Biodrone egy gilisztahumusz kivonatot tartalmazó növénykondicionáló, kifejezetten a lebontó folyamatok támogatására lett kifejlesztve. Havonta 1 alkalommal kipermetezve hatékonyan előzi meg a gombás betegségeket, segíti a robotfűnyíró által folyamatosan képződő finom fűnyesedék korhadását. Nyáron a meleg miatt kéthetente ajánlatos bevetni ezt a növénykondicionálót.

Így a fűnyesedék nem berothad, hanem lebomlik, és értékes tápanyagként hasznosul újra.  

Ráadásul az Esstence Biodrone egy BIO minősítésű, vegyszermentes megoldás a robotfűnyíró indukálta megbetegedések kivédésére.

A robotfűnyírós kertekben rutinná kell tenni a nyesedék bomlását segítő Biodrone-os kezelést és rendszeresen kell ellenőrizni a gyep állapotát (legalább hetente egyszer). Így időben észre fogod venni, ha bármi gond keletkezne a területen (sárga foltok, vízhiányos tünetek, rovarkártétel). Ezt helyetted a robotfűnyíró nem teszi meg. De ad neked cserébe több szabadidőt és állandó nyírt pázsit elégedettséget.

robotfűnyíróval vágott fű

Egészséges, szép robotfűnyírós kertet kíván:

Molnár Gábor Éva
– a füvesasszony
https://kertfuvesites.hu