Ajánló

Vissza a természethez – csináljunk vadvirágos rétet!

A kerti rét elméletileg nem más, mint fű közé ültetett virágok kombinációja. Ez a romantikus megoldás valamiért még nem túl elterjedt nálunk, de Angliában például komoly hagyományai vannak.

Ökológiai előnye, hogy rengeteg élőlénynek nyújt lakóhelyet. A magas fűben békák, sünök, gyíkok élhetik dolgos hétköznapjaikat, a virágok vonzzák a rovarokat. A rét a füvek és a virágok egyensúlyán alapul. Ha a talaj túl termékeny, a füvek átvehetik az irányítást, elnyomva a virágos növényeket.

vadviragos-ret

Hogyan hozzunk létre virágos rétet?

  • Ha rétet akarunk készíteni, akkor a talajt ne műtrágyázzuk, és ne is turbózzuk fel más adalékanyagokkal.
  • Ha magokról akarunk ültetni, akkor tavasszal vagy ősszel ültessünk. Hagymásokat ültethetünk a fű alá is, nemrég már  foglalkoztunk a témával.
  • A rét hátránya, hogy nem fog egész nyáron virágozni, vagyis csak tavasszal és ősszel néz ki jól pár hétig, ezért érdemes a kert hátsó részében kialakítani mini rétet, olyan helyen, ahol nincs annyira előtérben.
  • Ha egy füves részre akarunk telepíteni, akkor elsőként jelöljük ki pontosan azt a területet, amelyen létre akarjuk hozni a rétünket. (Egy lefektetett kötél remek szerszám erre.) Ha ezzel megvagyunk, akkor egy ásóval emeljük ki a gyepet. A fű alatti, tápanyagban szegényebb talaj remek alap lesz a réti növényeknek. Ha ezzel megvagyunk, vasvillával szurkáljuk meg a talajt, kicsit lazítsuk fel, majd gereblyével simítsuk el. A rét telepítés egyes fázisait nagyon jól szemléltetik fotók segítségével is a következő oldalon: https://www.mein-schoener-garten.de/gartenpraxis/blumenwiese-anlegen-6746
  • Ezután keverjük el a vadvirágok magjait a fűmagokkal, és juttassuk ki a területre. Egy négyzetméterre mintegy 15 grammot szórjunk ki. A talajt ne hagyjuk kiszáradni, de arra is figyeljünk, hogy a területen ne álljon meg a víz. Ezek után már csak a megfelelő időjárásban kell reménykedni.

vadviragos-ret

 

  • Rétre a legjobb vadvirágokat ültetni, minél több évelővel, ha lehet. Ilyen évelők például a Tavaszi kankalin (Primula veris), a Szártalan kankalin (Primula vulgaris), a Bazsarózsa (Paeonia) vagy például a Cickafark  (Achillea).

Hogyan gondozzuk a virágos rétet?

A rétet ugyanúgy kell gondozni, mint a füvet, de fűnyíró helyett itt kaszával kell dolgoznunk.A nyáron virágzó rétet tavasszal vágjuk le mintegy 8 cm magasságban. Tavasszal még lehet egyszer-kétszer kaszálni, de késő tavasztól tilos, mert hagyni kell a virágokat kifejlődni. Ősszel, elvirágzás után is lehet kaszálni, de a nyesedéket mindig szedjük össze.

Ilyen volt:

vadviragos-ret-gondozasa

MSG Frank Schuberth

Ilyen lett:

vadviragos-ret-ultetese

MSG Frank Schuberth

 

viragos-ret-imitacio

virágos rét imitáció

 Vadvirágmagos magkeverékeinket, fűmagjainkat keresd a Kert Shopban!

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv