tuja-soveny-barnulas
Ajánló

Segítség, barnul a tujasövényem!

Mi okozza a tuja barnulását?

Ez egy általános probléma, melynek a helytelen öntözési gyakorlat a kiváltó oka!

tuja-barnulás

Ott lapulnak a barnák!

Többnyire este öntöznek a kerttulajdonosok, főleg a nyári melegben, mert azt gondolják, a kiöntözött vízzel jól lehűtik a levegőt, hogy a lakásban is jobb legyen a klíma, meg frissebb legyen a levegő a kertben. Alaposan megöntözik hát az örökzöldek lombját is: „ Hadd frissüljön fel a növény a napközbeni melegtől!”- gondolják. Bizony pont ezzel okozzák a bajt!

Éjszaka lehűl a levegő, a nedvesség a lomb közt marad, kedvező klímát teremtve a gomba megtelepedésének, elterjedésének. Egy megtermett tujasövény tápanyag utánpótlását megoldani már nem egyszerű, tehát többnyire ezek a koros növények már ilyen-olyan tápanyag hiánnyal is küzdenek, ezáltal kissé leromlik az ellenálló képességük is. Most még tavasz van, időben vagyunk ahhoz, hogy jó kondiba hozzuk a növényeinket!

Legfontosabb tavaszi teendőnk a tápanyag utánpótlás!

Ez történhet természetes eredetűvel anyaggal, mint a komposzttrágya, a porított marhatrágya, vagy biohumusz. Történhet műtrágyázással, ekkor mindenképpen komplex (azaz összetett, több elemet tartalmazó) műtrágyát használjunk, de kifejezetten örökzöldekhez valót is használhatunk: Fontos, hogy a műtrágyában legyen vas és magnézium, melyek elengedhetetlenül fontosak a zöld színanyagok képződéséhez. Ezt általában „+Fe” felirattal jelzik a csomagolásokon.

Lazítsuk fel a sövény alatt a talajt, és a tápanyagot közvetlenül a tövéhez kaparjuk be kissé gereblyével. Ha hosszú hatástartamú, ún. burkolt műtrágyát használunk, akkor egy lyukat ásva egészen a gyökérzónáig is lejuttathatjuk, mert ebből a gyantaburokból a tápanyag csak lassan oldódik ki, nem égeti meg a gyökereket.

tuja-barnulas

Itt már nagy a baj

A tujasövény öntözése

Bármelyik megoldást is választjuk – határ csak a pénztárcánk vastagsága – alaposan öntözzük be a növény tövét. Az öntözést napközben végezzük, ne este!
Év közben is a reggeli órákban jobb öntözni, ha automata öntözőrendszer van a kertben, akkor egyszerűen csak hajnali időpontra állítsuk a computert, ám ha mi magunk vagyunk az öntözőcső végén, bizony korán kell kelnünk…

Ha már megtörtént a baj, és barnulnak a növényeink, akkor szabadítsuk meg az összes barnult, rozsdás ágrésztől a növényt, használjunk ollót, és hogy egyik növényről a másikra ne vigyük át a szerszámmal a kórokozót, rendszeresen tisztítsuk meg az ollót denaturált szeszbe mártott ronggyal.

Kaptán tartalmú növényvédő szerrel (Tiuram, Topsin-metil) ajánlott permetezni, lehetőleg 20 fok alatti hőmérsékleten, olyan napszakban, hogy a permetszer még rá tudjon száradni a hajtásokra az éjszaka előtt.

A legjobb védekezés azonban akkor is a megelőzés, mert akárcsak mi, emberek, a növények is akkor tudnak jól ellenállni a betegségeknek, ha egészségesek, és megkapnak minden tápelemet.

Szerző: Klementisz Ágnes